Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 22 januari 2021 11:28

Beursupdate: AEX doet stap terug

De Amsterdamse beurs doet vrijdagochtend een stap terug, na een sterke opleving in de voorgaande dagen. Rond half twaalf koerste de AEX 1,0 procent lager op 657,37 punten.

Analisten van SEB merkten op dat de Aziatische beurzen vanochtend al de toon zetten met lagere koersen. Het aantal nieuwe coronabesmettingen lijkt in China weer toe te nemen en dat drukte het sentiment in Azië na een wisselvallig koersverloop op Wall Street donderdagavond.  

De mondiale aandelenmarkten liepen in de afgelopen dagen flink vooruit op de hoop dat de uitrol van vaccins ertoe zal leiden dat de wereldeconomie spoedig kan normaliseren, Ook werd er door beleggers enthousiast gereageerd op het steunplan van de Amerikaanse president Joe Biden van 1,9 biljoen dollar. 

Maar de hoop op een normalisatie werd ietwat de kop ingedrukt door een aanhoudende stijging van het aantal besmettingen en een opleving van een nieuwe, meer besmettelijke variant van het virus. 

"Op de beurzen is vanochtend een correctie te zien en zijn beleggers erg terughoudend, maar een structurele ommekeer in het sentiment zien we niet", aldus marktanalist Jeffrey Halley van OANDA. "Het risico neemt toe dat de [Amerikaanse] Senaat niet zo vredig en eensgezind is als de beurzen afgelopen week hebben ingeprijsd. Enige signalen van onenigheid, kunnen aanleiding zijn voor een verdere neerwaartse correctie op de mondiale aandelenmarkten volgende week", aldus Halley. 

"Na een paar maanden van hogere koersen, gedreven door hoop, is het tijd voor een reality check''om de schade precies in kaart te brengen", aldus investment manager Simon Wiersma van ING. "Dan zouden we nog wel eens grote verschillen in de resultaten van bedrijven kunnen zien, zoals die nu ook al in de cijfers over het vierde kwartaal zichtbaar worden. Het is dan ook niet meer dan logisch dat beleggers even wat gas terug nemen." 

SEB wees verder nog op waarschuwingen van Biden over de hoge sterftecijfers die in de komende maanden nog gaan komen. "Bovendien gaf hij akkoord aan enkele uitvoerende bevelen om een verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen", aldus SEB. 

Het muntpaar euro/dollar noteert vanochtend onveranderd op 1,2176.

Op macro-economisch vlak hebben beleggers vandaag onder meer oog voor de vrijgave van de voorlopige samengestelde inkoopmanagersindices in januari. Vanochtend bleek al dat de industrie van de eurozone in januari minder hard is gegroeid ten opzichte van december. De inkoopmanagersindex voor de industrie daalde van 55,2 in december naar 54,7 in deze maand. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector nam af van 46,4 naar 45,0. De samengestelde index kwam met deze voorlopige peiling uit op 47,5 tegen 49,1 in december.

In een toelichting zei econoom Chris Williamson van Markit dat een dubbele dip recessie steeds waarschijnlijker is, nu de coronacrisis in januari weer voor nieuwe lockdowns zorgde. Positief is volgens de econoom wel, dat de tegenwind ditmaal minder sterk is dan bij de eerste coronagolf.

Naast de Amerikaanse samengestelde inkoopmanagersindex, staan ook de bestaande Amerikaanse woningverkopen in december vanmiddag op de rol.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen koersten Prosus en RELX met circa 1,8 procent hoger. Randstad en Royal Dutch Shell noteerden onderaan met verliezen van circa 2 tot 3 procent.

In de AMX maakte GrandVision een pas op de plaats. De optiekketen realiseerde in het vierde kwartaal op vergelijkbare basis een omzetgroei van 0,8 procent op jaarbasis, maar over heel 2020 was er sprake van een krimp met ruim veertien procent. De optiekketen denkt nog altijd te worden overgenomen door EssilorLuxottica. Altice Europe won 1,0 procent nadat Next Private het bod op Altice gestand deed. Air France-KLM daalde 4,0 procent, volgens handelaar Bert van der Pol van Today's Group na een vekroopadvies van Kepler Cheuvreux.

In de AScX won Lucas Bols 0,5 procent na cijfers van Remy Cointreau. Heijmans verloor 3,3 procent. 

Onder de kleine aandelen konden de cijfers van BeterBed op goedkeuring van beleggers rekenen, getuige de koerswinst van 2,0 procent. Beter Bed boekte in het vierde kwartaal van 2020 op een vergelijkbare basis meer omzet dan in het vierde kwartaal van 2019 en deed het daarmee een stuk beter dan voorzien. Degroof Petercam verhoogde het koersdoel voor Beter Bed van 4,30 naar 6,50 euro.

De Aandeelhouder TV

maart 8, 2021

AEX 8 maart 21 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 8, 2021

Amerikaans stimuleringsplan voedt sectorrotatie

maart 8, 2021

Herstel AEX | 8 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 7, 2021

Correctie in tech-aandelen nog niet voorbij

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:36

  TA van Edward Loef – De euro zakt weg

 • 12:00

  AEX index wacht op nieuwe impuls en ABN AMRO breekt uit

 • 08:54

  Senaat keurt steunpakket goed & Brent olie schiet boven de $70

 • 17:53

  TA van Edward Loef – Koerssprint in Porsche en Volkswagen

 • 13:33

  Meest verhandelde aandelen & opties van februari 2021 – populairste aandelen bij LYNX

 • 08:37

  Indices VS hard onderuit na toespraak Powell & China mikt op 6% groei

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Spannend OPEC-overleg

 • 16:53

  Beleggen in koffie: de beste koffie aandelen van dit moment

 • 08:51

  Stijgende rente en tegenvallend banencijfer zorgt voor dieprode beurzen

Masterclasses

 • 23 maart

  De Beleggingstips van Willem Middelkoop

 • 30 maart

  De Beleggingstips van Karel Mercx

 • 06 april

  Explosieve winstkansen herkennen met TA

Columns

Nieuw
08 mrt 14:29 Redactie

7 ondergewaardeerde aandelen

08 mrt 12:56 Nico Bakker

TA AEX: Randje Ravijn

08 mrt 11:14 Cees Smit

Cees Smit: Timing is everything