Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bescheiden vergelijkbare omzetgroei GrandVision

Bescheiden vergelijkbare omzetgroei GrandVision
22 jan 2021 om 07:26

GrandVision heeft in het vierde kwartaal op vergelijkbare basis een omzetgroei gerealiseerd van 0,8 procent op jaarbasis, maar over heel 2020 was er sprake van een krimp met ruim veertien procent. Dit bleek vrijdag voorbeurs uit cijfers van de optiekketen.

GrandVision zag in het derde kwartaal een sterk herstel optreden, waardoor de optiekketen met goed momentum het vierde kwartaal inging. Desondanks bouwde de negatieve impact van de tweede coronagolf zich gedurende het kwartaal steeds verder op. Tegen constante wisselkoerseffecten bedroeg de omzetgroei in het vierde kwartaal 1,1 procent.

Hoewel het sterke EBITA momentum uit voorgaand kwartalen aanhield in het vierde kwartaal, zorgden nieuwe restricties in steeds meer landen in november en december ervoor dat de EBITA-groei terugliep ten opzichte van een kwartaal eerder. Desondanks groeide de winst harder dan de omzet.

Eind 2020 had de optiekketen een nettoschuldpositie van 539 miljoen euro tegen 753 miljoen euro aan het begin van het jaar. De optiekketen is nog steeds voornemens een dividend voor te stellen over 2019 tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering op 23 april.

Voor heel 2020 voorziet GrandVision een aangepaste EBITA-marge van circa 7,5 procent. Vanwege de huidige onzekerheden gerelateerd aan de coronacrisis, geeft GrandVision geen outlook af voor 2021. Wel zei topman Stephen Borchert te verwachten dat de disrupties als gevolg van de tweede besmettingsgolf minstens tot in het eerste kwartaal van 2021 voelbaar blijven.

Overname

EssilorLuxottica heeft in 2019 een bod uitgebracht op GrandVision, maar na de start van de corona-pandemie ontstond er een juridische vete over de overnameprijs. Dit is nog steeds niet beslecht. 

GrandVision stelde vrijdag desondanks dat afronding van de deal nog steeds kan plaatsvinden binnen de 12 tot 24 maanden na de aankondiging van de deal op 31 juli 2019. Onder meer in de Europese Unie, Turkije en Rusland moet GrandVision nog akkoord krijgen van de toezichthouder voor de deal.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Alfen

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.