Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Lagarde ziet mengelmoes van positieve en negatieve trends

Lagarde ziet mengelmoes van positieve en negatieve trends
21 jan 2021 om 15:41

De Europese centrale bank ziet een gemengd beeld van positieve en negatieve trends voor de Europese economie, met risico’s die nog steeds omlaag gericht zijn, maar minder nadrukkelijk. Dat zei voorzitter Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank donderdag in een toelichting op het rentebesluit van vandaag.

Duidelijk negatief is de heropleving van de coronacrisis, met de opkomst van nieuwe varianten van het virus, die heeft geleid tot hernieuwde lockdownmaatregelen. De ECB verwacht dat dit in het vierde kwartaal tot een economische krimp heeft geleid.

Daar tegenover staan de positieve ontwikkelingen van het Brexit-akkoord, meer overeenstemming in Europa over een EU-begroting, het herstel van de Europese industrie op basis van de inkoopmanagersindices, en tenslotte de meerderheid voor de Amerikaanse president Joe Biden in de Senaat, na de winst van twee cruciale zetels in de Amerikaanse staat Georgia.

Per saldo zijn de economische verwachtingen door de recente ontwikkelingen niet wezenlijk veranderd ten opzichte van de ramingen die in december zijn gepubliceerd, zei Lagarde. De risico’s blijven neerwaarts gericht, maar minder nadrukkelijk.

Veel aandacht was er voor de uitspraak die de Europese Centrale Bank in het rentebesluit deed over het opkoopprogramma PEPP. Dit is bedoeld om de negatieve impact van de coronacrisis te compenseren op het verwacht pad van de inflatie, die door het ruime monetaire beleid van de ECB zou moeten oplopen richting 2 procent.

De mate waarin de ECB blijft opkopen, hangt af van de beoordeling van een gunstig financieringsklimaat, maar dat moet altijd worden gezien in relatie tot het gewenste inflatiepad, zei Lagarde, die in dit kader sprak van een kompas en een anker.

Sommige commentatoren merkten op dat de ECB voor het eerst schriftelijk benadrukte dat het budget voor het opkoopprogramma van 1.850 miljard euro niet volledig gebruikt hoeft te worden, als dat niet nodig is om het gunstige financieringsklimaat te handhaven.

Hoewel dit al eerder door de ECB was gezegd in mondelinge commentaren, zou de schriftelijke benadrukking hiervan een lichte ‘havikachtige’ aanpassing zijn, volgens sommige kenners, in de richting van een krapper monetair beleid. Anderen vonden die interpretatie echter overdreven.

In de persconferentie benadrukte Lagarde dat het PEPP vooral flexibel wordt ingezet, afhankelijk van het financieringsklimaat en het inflatiepad.

De inflatieverwachtingen zijn licht gestegen sinds de vorige beleidsvergaderingen, zei Lagarde nog.

Over de wisselkoers van de euro zei Lagarde tenslotte dat de ECB hier “zeer aandachtig” naar kijkt. De meeste commentatoren zeiden vooraf geen hints op een mondelinge interventie te verwachten, omdat de dure euro ten opzichte van de dollar over zijn top heen lijkt te zijn en sommigen een aansterkende dollar verwachten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.