Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen overwegend hoger rond middaguur

Europese beurzen overwegend hoger rond middaguur
21 jan 2021 om 12:25

De Europese beurzen noteerden donderdag overwegend hoger in een markt die na de rustig verlopen inauguratie van Joe Biden als president van de Verenigde Staten uitkijkt naar de aanstaande economische steunmaatregelen en de effecten daarvan.  

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde donderdag rond het middaguur een winst van 0,5 procent op 410,90 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van 0,5 procent naar 13.984,40 punten. De Franse CAC 40 noteerde een daling van 0,1 procent met een stand van 5.620,42 punten. De Britse FTSE noteerde donderdag vrijwel onveranderd 6.738,55 punten.

Met de opwaartse trend van de afgelopen handelsdagen lijken de aandelenmarkten vooruit te lopen op een opleving van de economie.

De Japanse handelsbalans over december liet een stijging van de export zien, terwijl de markt vooraf uitging van een lichte daling. De centrale bank van Japan hield wat het monetaire beleid betreft vrijwel alles bij het oude, maar besloot wel tot en met september 2021 aanvullende steunaankopen te doen tot een maximum van 15 biljoen yen en een toetsingsbeleid met de optie op meer maatregelen als die noodzakelijk mochten blijken.

In de Verenigde Staten komen vandaag de steunaanvragen, de activiteitenindex van de Federal Reserve van Philadelphia over januari, de woningbouwcijfers over december en het voorlopige consumentenvertrouwen over januari naar buiten. Voor de steunaanvragen wordt een lichte daling voorzien naar 925.000 aanvragen.

Er zijn vandaag, naast de toelichting en antwoorden op vragen van de voorzitter van de Europese Centrale Bank Christine Lagarde in aansluiting op het rentebesluit, geen sprekers.

Olie noteerde donderdag lager. Een februari-future West Texas Intermediate noteerde 0,6 procent in het rood op 52,98 dollar, terwijl voor een maart-future Brent 55,73 dollar werd betaald, eveneens een daling van 0,6 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,2134. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,2132 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,2106 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

PostNL heeft in 2020 de verwachtingen flink overtroffen, dankzij de tweede lockdown in Nederland sinds half december, en bevestigde de wens om dividend uit te keren. De koers van het aandeel noteerde 7,5 procent hoger.

Cellnex heeft overeenstemming bereikt met Deutsche Telekom over de overname van 3.150 zendmasten van T-Mobile in Nederland. Het aandeel Deutsche Telekom noteerde 0,8 procent hoger in koers.

ASML was in Amsterdam alweer een uitblinker, na de goed ontvangen kwartaalcijfers van woensdag. Veel analisten verhoogden hun ramingen vanwege die kwartaalupdate en kwamen met veel hogere koersdoelen. ASML steeg 4,6 procent. 
 
In Frankfurt en Parijs trokken de winnende aandelen de kar met in Parijs opmerkelijk genoeg geen uitschieters aan die zijde. Een opvallende daler was er wel in de hoedanigheid van het aandeel Unibail-Rodamco dat meer dan 4 procent in zijn koers moest prijsgeven. Dit na een koersdoelverlaging door Barclays.

In Frankfurt steeg Infineon, een sectorgenoot van ASML, met 1,9 procent. Koploper was Delivery Hero met krap 2 procent. De Nederlandse maaltijdbezorger Just Eat Takeaway won in Amsterdam zelfs 3,1 procent. 

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan donderdag vermoedelijk een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,2 procent in het groen.

De S&P 500 index steeg woensdag 1,4 procent tot 3.851,85 punten, de Dow Jones index klom 0,8 procent tot 31.188,38 punten en technologiebeurs Nasdaq stoomde met 2,0 procent op naar een slotstand van 13.457,25 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.