Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX zet opmars vermoedelijk voort

AEX zet opmars vermoedelijk voort
21 jan 2021 om 07:56

De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 0,3 procent. Voor vanmiddag staat het rentebesluit van de Europese Centrale Bank op de rol.

Woensdag koerste de AEX met een winst van 1,2 procent op 659,30 punten al naar een nieuwe jaartop. De index werd vooral aangejaagd door indexzwaargewicht ASML, die werd beloond met een koerswinst van 3 procent na vrijgave van overtuigende cijfers. 

Wall Street deed ’s middags ook een duit in het zakje door de inauguratie van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden te verwelkomen met groene koersenborden.

“Biden wil graag de economie stimuleren”, zo verklaarde marktanalist David Madden van CMC Markets het positieve sentiment. Biden kondigde vorige week al een steunpakket voor de economie aan van 1,9 biljoen dollar, maar daar zullen de uitgaven niet stoppen, want er zijn ook grote plannen voor infrastructuur, de energiesector en onderwijs. “De markt denkt dat er meer uitgaven zullen komen, want Biden zal zijn presidentschap natuurlijk positief willen beginnen”, aldus Madden.

De nieuwe minister van financiën Janet Yellen hield dinsdag nog een pleidooi om alles uit de kast trekken om het herstel van de Amerikaanse economie aan te jagen, om een lange en pijnlijke recessie te voorkomen. Terwijl vaccins gedistribueerd worden, lijkt het virus zich namelijk steeds sneller te verspreiden.

De voorziene uitgaven hebben wel een keerzijde in de vorm van onder meer stijgende rentevergoedingen op Amerikaanse staatsleningen. Het jaarlijkse rendement op een staatslening met een looptijd van 10 jaar bedraagt nu 1,09 procent. Rond de jaarwisseling bedroeg het rendement nog 0,92 procent. 

Naast het vooruitzicht van meer stimuleringsmaatregelen konden woensdag ook bedrijfscijfers beleggers bekoren. Uitblinker was streamingdienst Netflix met een winst van maar liefst 16 procent. Techbeurs Nasdaq klom uiteindelijk 2,0 procent, terwijl de breder samengestelde S&P 500 index 1,4 procent won. Samen met de Dow Jones index sloten de indices op de hoogste stand ooit. 

Vandaag hebben beleggers op Wall Street onder meer oog voor de cijfers van IBM, Intel en PPG industries, een concurrent van AkzoNobel.

Azië neemt vanochtend het stokje over van Wall Street, zij het iets minder uitbundig. De hoofdbeurzen in Seoel, Sydney, Tokio en Shanghai klimmen grofweg één procent. 

De Bank of Japan liet vannacht zijn monetaire beleid ongewijzigd, maar kondigde wel aanvullende steunaankopen aan om de coronacrisis te bestrijden. De beleidsraad van de Japanse centrale bank handhaafde opnieuw met een stemverhouding van zeven voor en één tegen de korte rente op 0,1 procent negatief. Daarnaast wil de raad het rendement op tienjarige Japanse staatsobligaties rond nul houden.

Vanmiddag om 13:45 wordt het rentebesluit van de Europese Centrale Bank in Frankfurt bekend gemaakt. Om 14:30 volgt de persconferentie van voorzitter Christine Lagarde. Het is het niet de verwachting dat de rente wordt gewijzigd. Wijzigingen in het opkoopprogramma worden echter niet uitgesloten en nieuws hierover kan de markten in beweging brengen. 

De Amerikaanse olie-future noteert vanochtend vlak, na een stijging van 0,5 procent naar 53,24 dollar woensdagavond op de New York Mercantile Exchange.

“De oliemarkt lijkt niet aangedaan door alle nieuwe virusvarianten en de krantenkoppen over lockdowns”, zei Edward Moya van Oanda. De aandacht ligt bij “de agenda van Biden die het coronavirus een stuk sneller zou moeten helpen overwinnen en grote delen van de economie moet ondersteunen tot de vraag naar olie herstelt.” 

Het muntpaar euro/dollar noteert vanochtend stabiel op 1,2134.

Naast het rentebesluit van de ECB en bedrijfscijfers hebben beleggers vandaag ook oog voor onder meer Amerikaanse woningbouwcijfers en de wekelijkse steunaanvragen in de VS. 

Bedrijfsnieuws

PostNL bezorgde afgelopen jaar 337 miljoen pakketten, een recordaantal, en goed voor een volumegroei van 19,2 procent. In het vierde kwartaal bedroeg de volumegroei van pakketten zelfs bijna 30 procent. De omzet in 2020 bedraagt vermoedelijk 3,25 miljard euro, de genormaliseerde EBIT circa 240 miljoen euro, wat fors meer is dan eerder aangegeven door het postbedrijf. PostNL mikte voor 2020 op een genormaliseerde EBIT van minimaal 175 miljoen euro.

Alfen en het Zweedse Bee Charging zijn een samenwerking aangegaan voor slimme EV-laadoplossingen in Zweden. Financiële details werden niet gegeven.

Lavide heeft een intentieverklaring getekend met een jong Nederlands bedrijf dat actief is op het gebied van medische wetenschap en medische dienstverlening, dat via de lege beurshuls een beursnotering wil krijgen. De naam van dit bedrijf werd niet onthuld.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index steeg woensdag 1,4 procent tot 3.851,85 punten, de Dow Jones index klom 0,8 procent tot 31.188,38 punten en technologiebeurs Nasdaq stoomde met 2,0 procent op naar een slotstand van 13.457,25 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.