Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - donderdag, 21 januari 2021 07:56

AEX zet opmars vermoedelijk voort

De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 0,3 procent. Voor vanmiddag staat het rentebesluit van de Europese Centrale Bank op de rol.

Woensdag koerste de AEX met een winst van 1,2 procent op 659,30 punten al naar een nieuwe jaartop. De index werd vooral aangejaagd door indexzwaargewicht ASML, die werd beloond met een koerswinst van 3 procent na vrijgave van overtuigende cijfers. 

Wall Street deed ’s middags ook een duit in het zakje door de inauguratie van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden te verwelkomen met groene koersenborden.

"Biden wil graag de economie stimuleren", zo verklaarde marktanalist David Madden van CMC Markets het positieve sentiment. Biden kondigde vorige week al een steunpakket voor de economie aan van 1,9 biljoen dollar, maar daar zullen de uitgaven niet stoppen, want er zijn ook grote plannen voor infrastructuur, de energiesector en onderwijs. "De markt denkt dat er meer uitgaven zullen komen, want Biden zal zijn presidentschap natuurlijk positief willen beginnen", aldus Madden.

De nieuwe minister van financiën Janet Yellen hield dinsdag nog een pleidooi om alles uit de kast trekken om het herstel van de Amerikaanse economie aan te jagen, om een lange en pijnlijke recessie te voorkomen. Terwijl vaccins gedistribueerd worden, lijkt het virus zich namelijk steeds sneller te verspreiden.

De voorziene uitgaven hebben wel een keerzijde in de vorm van onder meer stijgende rentevergoedingen op Amerikaanse staatsleningen. Het jaarlijkse rendement op een staatslening met een looptijd van 10 jaar bedraagt nu 1,09 procent. Rond de jaarwisseling bedroeg het rendement nog 0,92 procent. 

Naast het vooruitzicht van meer stimuleringsmaatregelen konden woensdag ook bedrijfscijfers beleggers bekoren. Uitblinker was streamingdienst Netflix met een winst van maar liefst 16 procent. Techbeurs Nasdaq klom uiteindelijk 2,0 procent, terwijl de breder samengestelde S&P 500 index 1,4 procent won. Samen met de Dow Jones index sloten de indices op de hoogste stand ooit. 

Vandaag hebben beleggers op Wall Street onder meer oog voor de cijfers van IBM, Intel en PPG industries, een concurrent van AkzoNobel.

Azië neemt vanochtend het stokje over van Wall Street, zij het iets minder uitbundig. De hoofdbeurzen in Seoel, Sydney, Tokio en Shanghai klimmen grofweg één procent. 

De Bank of Japan liet vannacht zijn monetaire beleid ongewijzigd, maar kondigde wel aanvullende steunaankopen aan om de coronacrisis te bestrijden. De beleidsraad van de Japanse centrale bank handhaafde opnieuw met een stemverhouding van zeven voor en één tegen de korte rente op 0,1 procent negatief. Daarnaast wil de raad het rendement op tienjarige Japanse staatsobligaties rond nul houden.

Vanmiddag om 13:45 wordt het rentebesluit van de Europese Centrale Bank in Frankfurt bekend gemaakt. Om 14:30 volgt de persconferentie van voorzitter Christine Lagarde. Het is het niet de verwachting dat de rente wordt gewijzigd. Wijzigingen in het opkoopprogramma worden echter niet uitgesloten en nieuws hierover kan de markten in beweging brengen. 

De Amerikaanse olie-future noteert vanochtend vlak, na een stijging van 0,5 procent naar 53,24 dollar woensdagavond op de New York Mercantile Exchange.

"De oliemarkt lijkt niet aangedaan door alle nieuwe virusvarianten en de krantenkoppen over lockdowns", zei Edward Moya van Oanda. De aandacht ligt bij "de agenda van Biden die het coronavirus een stuk sneller zou moeten helpen overwinnen en grote delen van de economie moet ondersteunen tot de vraag naar olie herstelt." 

Het muntpaar euro/dollar noteert vanochtend stabiel op 1,2134.

Naast het rentebesluit van de ECB en bedrijfscijfers hebben beleggers vandaag ook oog voor onder meer Amerikaanse woningbouwcijfers en de wekelijkse steunaanvragen in de VS. 

Bedrijfsnieuws

PostNL bezorgde afgelopen jaar 337 miljoen pakketten, een recordaantal, en goed voor een volumegroei van 19,2 procent. In het vierde kwartaal bedroeg de volumegroei van pakketten zelfs bijna 30 procent. De omzet in 2020 bedraagt vermoedelijk 3,25 miljard euro, de genormaliseerde EBIT circa 240 miljoen euro, wat fors meer is dan eerder aangegeven door het postbedrijf. PostNL mikte voor 2020 op een genormaliseerde EBIT van minimaal 175 miljoen euro.

Alfen en het Zweedse Bee Charging zijn een samenwerking aangegaan voor slimme EV-laadoplossingen in Zweden. Financiële details werden niet gegeven.

Lavide heeft een intentieverklaring getekend met een jong Nederlands bedrijf dat actief is op het gebied van medische wetenschap en medische dienstverlening, dat via de lege beurshuls een beursnotering wil krijgen. De naam van dit bedrijf werd niet onthuld.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index steeg woensdag 1,4 procent tot 3.851,85 punten, de Dow Jones index klom 0,8 procent tot 31.188,38 punten en technologiebeurs Nasdaq stoomde met 2,0 procent op naar een slotstand van 13.457,25 punten.

De Aandeelhouder TV

maart 8, 2021

AEX 8 maart 21 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 8, 2021

Amerikaans stimuleringsplan voedt sectorrotatie

maart 8, 2021

Herstel AEX | 8 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 7, 2021

Correctie in tech-aandelen nog niet voorbij

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:36

  TA van Edward Loef – De euro zakt weg

 • 12:00

  AEX index wacht op nieuwe impuls en ABN AMRO breekt uit

 • 08:54

  Senaat keurt steunpakket goed & Brent olie schiet boven de $70

 • 17:53

  TA van Edward Loef – Koerssprint in Porsche en Volkswagen

 • 13:33

  Meest verhandelde aandelen & opties van februari 2021 – populairste aandelen bij LYNX

 • 08:37

  Indices VS hard onderuit na toespraak Powell & China mikt op 6% groei

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Spannend OPEC-overleg

 • 16:53

  Beleggen in koffie: de beste koffie aandelen van dit moment

 • 08:51

  Stijgende rente en tegenvallend banencijfer zorgt voor dieprode beurzen

Masterclasses

 • 23 maart

  De Beleggingstips van Willem Middelkoop

 • 30 maart

  De Beleggingstips van Karel Mercx

 • 06 april

  Explosieve winstkansen herkennen met TA

Columns

Nieuw
08 mrt 14:29 Redactie

7 ondergewaardeerde aandelen

08 mrt 12:56 Nico Bakker

TA AEX: Randje Ravijn

08 mrt 11:14 Cees Smit

Cees Smit: Timing is everything