Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - woensdag, 20 januari 2021 11:37

Valuta: inauguratie lijkt geen punt van zorg meer

Met de enorme veiligheidsmaatregelen die zijn getroffen voor de inauguratie van Joe Biden als de volgende president van de Verenigde Staten, lijkt de kans op escalatie nihil, waarmee de aandacht van de valutamarkten verschuift naar het officiële rentebesluit van de Europese Centrale Bank op donderdagmiddag.

"Natuurlijk zal de beëdiging van Biden worden gevolgd, maar de markt voorziet weinig onrust", aldus marktanalist Stefan Koopman van Rabobank woensdag tegen ABM Financial News. "De ECB zal de rente uiteraard niet aanpassen, maar mogelijk dat de toelichting van voorzitter Christine Lagarde wordt aangegrepen om haar te verleiden kleur te bekennen inzake het eventuele beleid voor de verschillen tussen de Duitse lange rente en die van landen als Italië", aldus Koopman.

De marktanalist legde woensdag uit dat Lagarde in een eerder stadium al eens heeft aangegeven dat het verschil daartussen idealiter niet al te groot moet worden. Onlangs liep de zogeheten spread tussen de Duitse en Italiaanse lange rente in reactie op de politieke onzekerheid in Italië weer wat op, ofschoon het verschil nog altijd ruim kleiner is dan tijdens de financiële crisis het geval was. "Toch is het niet uitgesloten dat de markt graag wil weten of de ECB bereid is na te denken over maatregelen die dat verschil beperken, bijvoorbeeld door een aankoopbeleid. Stel dat Lagarde daarover in die richting iets los laat, heb je kans dat de euro aan kracht wint", aldus Koopman.

Het Britse pond won woensdag aan kracht nadat op de geldmarkt licht gestegen afgeleide rentes aangaven dat de kans op een negatieve rente in het Verenigd Koninkrijk lager wordt ingeschat. "En die perceptie vond vandaag zijn weg naar een hogere waardering van het Britse pond aldus", aldus Koopman.

De Duitse producentenprijzen lieten in december zowel op maand- als op jaarbasis een stijging zien. De Britse consumentenprijzen stegen in december eveneens, na in november op maandbasis nog een daling te hebben laten zien. Hier zat geen verrassing in. De Britse producentenprijzen bleven in december met een plus van 0,3 procent constant, terwijl op jaarbasis er nog steeds sprake was van een daling, maar minder dan een maand eerder op jaarbasis. Dit was ook iets beter dan verwacht.

Uit de eurozone kwam voor december de bevestiging van de eerder gemelde trend in de consumentenprijzen, met op jaarbasis inderdaad een daling met 0,3 procent en op maandbasis een plus met hetzelfde percentage.

De euro noteerde woensdag 0,1 procent lager op 1,2115 dollar. De Europese munt noteerde 0,5 procent lager op 0,8852 Britse pond. Het Britse pond won woensdag 0,4 procent en noteerde op 1,3692 dollar. De dollar noteerde 0,2 procent lager op 6,4681 Chinese yuan. De dollar daalde vandaag 0,1 procent en noteerde daarmee op 103,7995 yen.

De Aandeelhouder TV

maart 8, 2021

AEX 8 maart 21 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 8, 2021

Amerikaans stimuleringsplan voedt sectorrotatie

maart 8, 2021

Herstel AEX | 8 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 7, 2021

Correctie in tech-aandelen nog niet voorbij

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:36

  TA van Edward Loef – De euro zakt weg

 • 12:00

  AEX index wacht op nieuwe impuls en ABN AMRO breekt uit

 • 08:54

  Senaat keurt steunpakket goed & Brent olie schiet boven de $70

 • 17:53

  TA van Edward Loef – Koerssprint in Porsche en Volkswagen

 • 13:33

  Meest verhandelde aandelen & opties van februari 2021 – populairste aandelen bij LYNX

 • 08:37

  Indices VS hard onderuit na toespraak Powell & China mikt op 6% groei

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Spannend OPEC-overleg

 • 16:53

  Beleggen in koffie: de beste koffie aandelen van dit moment

 • 08:51

  Stijgende rente en tegenvallend banencijfer zorgt voor dieprode beurzen

Masterclasses

 • 23 maart

  De Beleggingstips van Willem Middelkoop

 • 30 maart

  De Beleggingstips van Karel Mercx

 • 06 april

  Explosieve winstkansen herkennen met TA

Columns

Nieuw
08 mrt 14:29 Redactie

7 ondergewaardeerde aandelen

08 mrt 12:56 Nico Bakker

TA AEX: Randje Ravijn

08 mrt 11:14 Cees Smit

Cees Smit: Timing is everything