Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Valuta: inauguratie lijkt geen punt van zorg meer

Valuta: inauguratie lijkt geen punt van zorg meer
20 jan 2021 om 11:37

Met de enorme veiligheidsmaatregelen die zijn getroffen voor de inauguratie van Joe Biden als de volgende president van de Verenigde Staten, lijkt de kans op escalatie nihil, waarmee de aandacht van de valutamarkten verschuift naar het officiële rentebesluit van de Europese Centrale Bank op donderdagmiddag.

“Natuurlijk zal de beëdiging van Biden worden gevolgd, maar de markt voorziet weinig onrust”, aldus marktanalist Stefan Koopman van Rabobank woensdag tegen ABM Financial News. “De ECB zal de rente uiteraard niet aanpassen, maar mogelijk dat de toelichting van voorzitter Christine Lagarde wordt aangegrepen om haar te verleiden kleur te bekennen inzake het eventuele beleid voor de verschillen tussen de Duitse lange rente en die van landen als Italië”, aldus Koopman.

De marktanalist legde woensdag uit dat Lagarde in een eerder stadium al eens heeft aangegeven dat het verschil daartussen idealiter niet al te groot moet worden. Onlangs liep de zogeheten spread tussen de Duitse en Italiaanse lange rente in reactie op de politieke onzekerheid in Italië weer wat op, ofschoon het verschil nog altijd ruim kleiner is dan tijdens de financiële crisis het geval was. “Toch is het niet uitgesloten dat de markt graag wil weten of de ECB bereid is na te denken over maatregelen die dat verschil beperken, bijvoorbeeld door een aankoopbeleid. Stel dat Lagarde daarover in die richting iets los laat, heb je kans dat de euro aan kracht wint”, aldus Koopman.

Het Britse pond won woensdag aan kracht nadat op de geldmarkt licht gestegen afgeleide rentes aangaven dat de kans op een negatieve rente in het Verenigd Koninkrijk lager wordt ingeschat. “En die perceptie vond vandaag zijn weg naar een hogere waardering van het Britse pond aldus”, aldus Koopman.

De Duitse producentenprijzen lieten in december zowel op maand- als op jaarbasis een stijging zien. De Britse consumentenprijzen stegen in december eveneens, na in november op maandbasis nog een daling te hebben laten zien. Hier zat geen verrassing in. De Britse producentenprijzen bleven in december met een plus van 0,3 procent constant, terwijl op jaarbasis er nog steeds sprake was van een daling, maar minder dan een maand eerder op jaarbasis. Dit was ook iets beter dan verwacht.

Uit de eurozone kwam voor december de bevestiging van de eerder gemelde trend in de consumentenprijzen, met op jaarbasis inderdaad een daling met 0,3 procent en op maandbasis een plus met hetzelfde percentage.

De euro noteerde woensdag 0,1 procent lager op 1,2115 dollar. De Europese munt noteerde 0,5 procent lager op 0,8852 Britse pond. Het Britse pond won woensdag 0,4 procent en noteerde op 1,3692 dollar. De dollar noteerde 0,2 procent lager op 6,4681 Chinese yuan. De dollar daalde vandaag 0,1 procent en noteerde daarmee op 103,7995 yen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.