Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen openen nipt lager

Europese beurzen openen nipt lager
20 jan 2021 om 06:53

De Europese beurzen gaan woensdag een iets lagere opening tegemoet, in aanloop naar de inauguratie van president Joe Biden.

IG voorziet een openingsverlies van 9 punten voor de Duitse DAX, een min van 12 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 17 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen sloten dinsdag lager, na een relatief rustige dag.
 
Vanuit de eurozone kwamen dinsdag enkele macrocijfers die ter kennisgeving konden worden aangenomen, maar de Duitse ZEW-vertrouwensindex sprong met een stijging wel in het oog. De verwachtingsindex liep op naar 61,8 en dat was hoger dan voorzien.

In de Verenigde Staten bleef het dinsdag op het macro-economische vlak stil. De markt focuste op de hoorzitting waarin Janet Yellen werd ondervraagd door de Amerikaanse Senaat, voorafgaand aan haar beoogde benoeming tot minister van financiën in de regering van de nieuwe president Joe Biden. Ze zal de eerste vrouw in dat ambt zijn.

Yellen zei onder andere dat de staatsschuld weliswaar sterk gestegen is, maar dat de financieringslast door de lage rente nog steeds laag is, wat ruimte biedt om “groot te handelen” om de economie te helpen herstellen na de coronacrisis. Anders dreigt een nog langere, pijnlijkere recessie, volgens de voormalige topvrouw van de Fed.

Over China zei Yellen dat dit de belangrijkste strategische rivaal van de VS is en dat ze bereid is om alle instrumenten in te zetten om misbruik en oneerlijke en illegale praktijken door China aan te pakken. De beste manier om dat te doen is door met bondgenoten samen te werken, volgens Yellen.

De lockdown tegen het coronavirus in Duitsland is verlengd tot 14 februari, zoals al werd verwacht.
 
Bedrijfsnieuws

Het aandeel Danone sloot 2,7 procent hoger, nadat Challenges.fr melding maakte van een eerste deelneming in het Franse voedingsmiddelenconcern door het activistische fonds Bluebell.  

Alstom heeft in het afgelopen kwartaal de resultaten zien herstellen, en handhaafde daarom ook de outlook voor het hele boekjaar. Het aandeel steeg 6 procent.

Een sterke daler in Parijs en Amsterdam was ArcelorMittal met een koersverlies van 5 procent.

In Frankfurt verloor Deutsche Bank 3 procent. Ook andere banken, zoals Santander en BNP Paribas, eindigden lager. ING verloor 2,6 procent en KBC 2,0 procent.

Galapagos voerde de lijsten in zowel Amsterdam als Brussel aan met een koersstijging van bijna 4 procent na verschillende analistenrapporten.

Norwegian Cruise Line zal tot eind april zijn schepen aan wal laten liggen als gevolg van de corona-epidemie en de diverse afgekondigde maatregelen om het virus te bestrijden. Het aandeel steeg in de VS desondanks licht.

Chinese aandelen zoals Baidu.com, JD.com en Alibaba stonden hoger omdat sommige handelaren denken dat de regering van Biden minder hard zal zijn tegen de regering in Beijing dat die van Donald Trump.

Euro STOXX 50          3.595,42 (-0,20%)
STOXX Europe 600       407,92 (-0,19%)
DAX                           13.815,06 (-0,24%)
CAC 40                        5.598,61 (-0,33%)
FTSE 100                    6.712,95 (-0,11%)
SMI                               10.878,98 (-0,11%)
AEX                                 651,28 (+0,15%)
BEL 20                        3.713,33 (-0,85%)
FTSE MIB                 22.441,72 (-0,25%)
IBEX 35                       8.199,00 (-0,67%)  

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures woensdag zonder veel beweging.

De Amerikaanse beurzen zijn dinsdag met winst gesloten, geleid door technologie-aandelen, na een lang weekend vanwege Martin Luther King Day.

De macro-economische agenda was leeg, maar het seizoen van de kwartaalresultaten van bedrijven raakte op stoom.

Nadat afgelopen vrijdag al enkele grote banken de boeken openden, was het dinsdag de beurt aan Bank of America en Goldman Sachs. Ook Halliburton kwam met cijfers en nabeurs stond Netflix op het programma.

“De resultaten van grote banken doen vermoeden dat zij een stabilisering van de economie zien en dat de slechtste scenario’s nog geen werkelijkheid zijn geworden”, aldus fondsbeheerder Shaniel Ramjee van Pictet Asset Management. “Ondanks dat de coronacrisis nog niet voorbij is, zien banken al een opleving in de economie.”

Janet Yellen, door aankomend president Joe Biden gekozen als minister van financiën, zei in een hoorzitting voor de Senaat dat een langere en pijnlijke recessie dreigt als het Congres niet spoedig een nieuw steunpakket accordeert. De voormalige Fed-voorzitter, die de eerste vrouwelijke minister van financiën zou worden in de VS, wil dat beleidsmakers alles uit de kast trekken om het herstel van de Amerikaanse economie aan te jagen. “In de komende maanden hebben we meer steun nodig om het vaccin uit te rollen en scholen weer te kunnen openen.”

“Het zal beleggers geruststellen dat Yellen zeer pragmatisch is in de manier waarop zij de crisis benadert, net als bij de Federal Reserve”, aldus hoofdeconoom Ludovic Subran van Allianz.

Beleggers maakten zich ook op voor de inhuldiging van Joe Biden tot president op woensdag.  

Bedrijfsnieuws

General Motors steeg 10 procent nadat zijn startupbedrijf voor een auto zonder chauffeur, Cruise, een samenwerking aankondigde met Microsoft, dat samen met andere bedrijven 2 miljard dollar in de onderneming steekt.

Grote techbedrijven zoals Facebook boekten winst. Ook Tesla steeg weer 2 procent.

Laserfabrikant Coherent laat zich overnemen door Lumentum, dat compyteronderdelen maakt. Coherent werd 30 procent meer waard, Lumentum 11 procent minder.

Goldman Sachs boekte afgelopen jaar 9,6 miljard dollar winst, waarvan.  4,5 miljard dollar in het vierde kwartaal. De nettorentebaten stegen veel sterker dan verwacht, van 1,1 miljard naar 1,4 miljard dollar. Toch daalde het aandeel ruim 2 procent.

Halliburton zag de aangepaste kwartaalwinst hoger uitvallen dan verwacht, op 0,18 dollar per aandeel in plaats van de verwachte 0,15 dollar. Onder de streep resteerde een verlies van 235 miljoen dollar tegen een verlies van 1.653 miljoen dollar een jaar eerder. Het aandeel verloor 1 procent.

MGM Resorts International is niet van plan een nieuw bod uit te brengen op het Britse gokkantoor Entain. Het aandeel Entain daalde in Londen 12 procent. MGM sloot ruim 2 procent hoger.

Nabeurs kwam Netflix met een verrassend sterke abonneegroei in het vierde kwartaal, na de sterke vertraging in het derde kwartaal. Het aandeel steeg in de handel nabeurs ruim 12 procent. Netflix is het eerste van de grote techbedrijven die met resultaten kwam over het afgelopen kwartaal.

S&P 500 index                   3.798,91 (+0,81%)
Dow Jones index            30.930,52 (+0,38%)
Nasdaq Composite           13.197,18 (+1,53%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag verdeeld.

Nikkei 225                     28.529,54 (-0,4%)
Shanghai Composite      3.560,48 (-0,2%)
Hang Seng                    29.759,83 (+0,4%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,2141. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2128 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,2114 op de borden.

USD/JPY Yen   103,75
EUR/USD Euro  1,2141
EUR/JPY Yen   125,96

MACRO-AGENDA:
08:00 Producentenprijzen – December (Dld)
08:00 Inflatie – December (VK)
08:00 Producentenprijzen – December (VK)
11:00 Inflatie – December (eur)
13:00 Hypotheekaanvragen – Wekelijks (VS)
16:00 Vertrouwen huizenbouwers – Januari (VS)
18:00 Presidentiële inauguratie Joe Biden (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
13:00 Morgan Stanley – Cijfers vierde kwartaal (VS)
13:00 Procter & Gamble – Cijfers vierde kwartaal (VS)
13:00 UnitedHealth – Cijfers vierde kwartaal (VS)
22:00 Alcoa – Cijfers vierde kwartaal (VS)


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.