Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - dinsdag, 19 januari 2021 14:54

Wall Street wacht groene opening

(ABM FN) De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag, na een lang weekend vanwege Martin Luther King Day, met winst van start.

Futures op de S&P 500 index noteerden circa een half uur voor de opening 0,7 procent hoger en de futures voor de Nasdaq wezen op een winst van 0,8 procent.

De macro-economische agenda is vandaag leeg, maar het cijferseizoen komt wel verder op stoom.

Nadat afgelopen vrijdag al enkele grote banken de boeken openden, was het vandaag de beurt aan Bank of America en Goldman Sachs. Ook Halliburton kwam met cijfers en vanavond nabeurs staat Netflix op het programma.

"De resultaten van grote banken doen vermoeden dat zij een stabilisering van de economie zien en dat de slechtste scenario's nog geen werkelijkheid zijn geworden", aldus fondsbeheerder Shaniel Ramjee van Pictet Asset Management. "Ondanks dat de coronacrisis nog niet voorbij is, zien banken al een opleving in de economie."

Bovendien hielden de aandelenmarkten zich in de afgelopen maanden goed staande, hetgeen volgens Ramjee leidt tot hogere handelsinkomsten bij sommige investeringsbanken. Ramjee zag dit bijvoorbeeld terug in de cijfers van Goldman Sachs.

Janet Yellen, door aankomend president Joe Biden gekozen als minister van financiën, is van plan beleidsmakers te vertellen dat de Verenigde Staten het risico lopen op een langere en pijnlijke recessie als het Congres niet spoedig een nieuw steunpakket accordeert. Dit blijkt uit uitgelekte stukken die door verschillende journalisten zijn ingezien.

Yellen wil dat beleidsmakers alles uit de kast trekken om het herstel van de Amerikaanse economie aan te jagen. Yellen staat dinsdag voor het Senate Finance Committee, dat wordt gezien als haar nominatie voor de post als minister van financiën. Onder president Barack Obama, was Yellen voorzitter van de Federal Reserve.

"Economen zijn het er niet altijd over eens, maar ik denk dat de consensus momenteel is dat zonder verdere actie, er een langere en pijnlijke recessie aankomt", zo zal Yellen dinsdag waarschijnlijk zeggen. "In de komende maanden hebben we meer steun nodig om het vaccin uit te rollen en scholen weer te kunnen openen."

"Het zal beleggers geruststellen dat Yellen zeer pragmatisch is in de manier waarop zij de crisis benadert, net als tijdens haar tijd bij de Federal Reserve", aldus hoofdeconoom Ludovic Subran van Allianz.

In Europa trokken de beurzen eveneens aan, waarbij de breed samengestelde STOXX Europe 600 index licht hoger koerste. Vanuit de eurozone kwamen dinsdag enkele macrocijfers die ter kennisgeving konden worden aangenomen, maar de Duitse ZEW-vertrouwensindex sprong met een stijging wel in het oog. De verwachtingsindex liep op naar 61,8 en dat was hoger dan voorzien.

Alstom won 3,6 procent na cijfers, terwijl in Parijs het aandeel Stellantis, het nieuwe fusiebedrijf van Peugeot en Fiat Chrysler, een plus van 5,6 procent optekende nadat UBS het aandeel op de kooplijst zette met een koersdoel van 21,00 euro. Galapagos voerde de lijsten in zowel Amsterdam als Brussel aan met een koersstijging van 3,5 procent na verschillende analistenrapporten.

De euro/dollar handelde op 1,2131. Olie werd duurder. Het Internationaal Energie Agentschap denkt dat het herstel van de vraag naar olie dit jaar iets minder sterk zal zijn dan eerder gedacht.

Bedrijfsnieuws

Goldman Sachs heeft in het vierde kwartaal beter dan verwacht gepresteerd. De nettowinst kwam uit op 9,5 miljard dollar in 2020. Daarvan werd 4,5 miljard dollar in het vierde kwartaal geboekt. De nettorentebaten gingen in het vierde kwartaal van minder dan 1,1 miljard naar ruim 1,4 miljard dollar. Dit is fors beter dan verwacht. De consensus rekende op een pas op de plaats. Het aandeel steeg in de handel voorbeurs met 2,0 procent.

Bank of America heeft in het afgelopen kwartaal een lagere winst behaald, maar zag ook de provisies voor kredietverliezen verder teruglopen. Eind 2020 stond de CET 1 ratio op een record van 11,9 procent. Dat betekent dat de bank 36 miljard dollar boven het minimumvereiste zat. Het aandeel Bank of America daalt dinsdag voorbeurs ruim een procent.

Halliburton heeft in het vierde kwartaal van 2020 de aangepaste winst per aandeel iets hoger zien uitvallen dan verwacht, ook al liep de omzet op jaarbasis fors terug. Het aangepaste resultaat per aandeel kwam uit op 0,18 dollar waarvoor analisten die vooraf waren gepolst door FactSet uitgingen van 0,15 dollar. Een jaar eerder was dit nog wel 0,32 dollar. Onder de streep resteerde voor Halliburton een verlies van 235 miljoen dollar tegen een verlies van 1.653 miljoen dollar een jaar eerder en 17 miljoen dollar over het derde kwartaal. Het aandeel Halliburton steeg in de elektronische handel voorbeurs in New York met 2,1 procent.

MGM Resorts International is niet van plan een nieuw bod uit te brengen op het Britse gokkantoor Entain. Het aandeel Entain daalde in Londen met ruim 16 procent. MGM opent op Wall Street vermoedelijk krap 6 procent hoger.

Slotstanden vrijdag

De S&P 500 daalde vrijdag 0,7 procent op 3.768,25 punten, de Dow Jones index verloor 0,6 procent tot 30.814,26 punten en de Nasdaq ging 0,9 procent lager op 12.998,50 punten.

De Aandeelhouder TV

maart 6, 2021

Zijn de inflatiezorgen van beleggers terecht?

maart 5, 2021

AEX midden in correctieproces

maart 5, 2021

De Aandeelhouder Podcast Afl. 8 – Correctie of rotatie

maart 5, 2021

AEX week 9 2021 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:53

  TA van Edward Loef – Koerssprint in Porsche en Volkswagen

 • 13:33

  Meest verhandelde aandelen & opties van februari 2021 – populairste aandelen bij LYNX

 • 08:37

  Indices VS hard onderuit na toespraak Powell & China mikt op 6% groei

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Spannend OPEC-overleg

 • 16:53

  Beleggen in koffie: de beste koffie aandelen van dit moment

 • 08:51

  Stijgende rente en tegenvallend banencijfer zorgt voor dieprode beurzen

 • 16:50

  TA van Edward Loef – Iedereen aan het gokken

 • 09:44

  ETF van de week: Xtrackers Short DAX ETF (DXSN)

 • 08:17

  VS richting monstergroei & Europa start groen

Masterclasses

 • 23 maart

  De Beleggingstips van Willem Middelkoop

 • 30 maart

  De Beleggingstips van Karel Mercx

 • 06 april

  Explosieve winstkansen herkennen met TA

Columns

Nieuw
06 mrt 07:08 Jordy Beuving

Uitgelicht: Tech-aandeel AMS AG

05 mrt 16:59 Redactie

De Aandeelhouder Podcast Afl. 8 – Correctie of rotatie?

05 mrt 10:51 Bas Heijink

TA S&P500: Neerwaartse doorbraak