Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Valuta: markten voorlopig alert afwachtend

Valuta: markten voorlopig alert afwachtend
19 jan 2021 om 11:34

De valutamarkten bevinden zich in een alerte en afwachtende stemming, waarmee de euro een licht opwaartse neiging vertoont en boven de 1,21 dollar noteert.

“Het eerste richtpunt voor de valutamarkten is de inauguratie van Joe Biden als president van de Verenigde Staten op woensdag”, aldus valutahandelaar Stéphane van der Meer dinsdag tegen ABM Financial News. “Alles draait daarbij om de handhaving van de veiligheid en de Amerikanen hebben daarvoor stevig uitgepakt.”

Van der Meer illustreerde dinsdag het vertrouwen in de Amerikaanse staat aan de hand van een zeer goed verlopen emissie van treasuries door de VS, waarna de rente opliep, maar nadien ook weer is teruggezakt.

Na de de plechtigheden van woensdag verschuift de aandacht snel naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. “Veel nieuws hoeven we niet van de beleidsmakers te verwachten, daar voorzitter Christine Lagarde vorige week al aanduidde waar de zorg van de bank naar uitgaat. Donderdag kan daar hoogstens nog wat kleur aan worden gegeven”, aldus de handelaar van Ebury dinsdag.

Lagarde impliceerde vorige week in een toespraak dat de hoogte van de euro een punt van aandacht is als het risico reëel wordt dat de muntunie deflatie kan importeren, iets waar de bank geen vlag voor uitsteekt.

Vanuit de eurozone kwamen dinsdag enkele macrocijfers die ter kennisgeving konden worden aangenomen, maar de Duitse ZEW-vertrouwensindex sprong met een stijging meer in het oog. De verwachtingsindex liep op naar 61,8 en dat was hoger dan voorzien.

In de Verenigde Staten blijft het dinsdag op het macro-economische vlak stil. Wel is er nog een optreden van de hoofdeconoom van de Bank of England Andy Haldane.

De euro noteerde dinsdag 0,4 procent hoger op 1,2126 dollar. De Europese munt noteerde 0,2 procent hoger op 0,8906 Britse pond. Het Britse pond won dinsdag 0,3 procent en noteerde op 1,3620 dollar. De dollar noteerde 0,2 procent lager op 6,4791 Chinese yuan. De dollar steeg vandaag 0,3 procent en noteerde daarmee op 103,9945 yen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.