Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Kleine winst voor AEX

Kleine winst voor AEX
19 jan 2021 om 17:48

De Amsterdamse beurs is dinsdag nipt in het groen gesloten.

De AEX sloot 0,2 procent hoger op 651,28 punten.

Maandag was een rustige dag op het Damrak, mede doordat Wall Street de deuren gesloten hield vanwege Martin Luther King Day.

Vandaag was de agenda echter ook mager gevuld, met slechts een paar macrocijfers en een handvol Amerikaanse bedrijven die de boeken openden.

Het weinige macro-nieuws dat vandaag kwam was wel positief. Zo is de zogeheten Duitse ZEW-index gestegen van 55,00 naar 61,8, wat meer was dan economen hadden voorspeld.

Het is nu uitkijken naar de inauguratie van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden morgen. Maar eerst zal zijn beoogde minister van Financiën Janet yellen vandaag nog voor het Amerikaanse Congres verschijnen.

“Handelaren hebben het merendeel van de dag gewacht op Yellen […] dus de volatiliteit was laag”, zag marktanalist David Madden van CMC Markets.

“Economen zijn het er niet altijd over eens, maar ik denk dat de consensus momenteel is dat zonder verdere actie, er een langere en pijnlijke recessie aankomt”, zo zal Yellen dinsdag waarschijnlijk zeggen, nadat haar toespraak al uitlekte. “In de komende maanden hebben we meer steun nodig om het vaccin uit te rollen en scholen weer te kunnen openen.”

De euro/dollar handelde op 1,2114. Olie werd duurder. Het Internationaal Energie Agentschap denkt dat het herstel van de vraag naar olie dit jaar iets minder sterk zal zijn dan eerder gedacht. 

Stijgers en dalers


In de AEX ging Galapagos aan kop met een koerswinst van 3,8 procent, na enkele analistenrapporten. 

Prosus leidde een investeringsronde waarmee het Indiase techplatform DeHaat 30 miljoen dollar ophaalde. Het aandeel won 3,7 procent.

ASMI won 1,4 procent en ASML, dat woensdag de boeken opent, 0,5 procent.

De financials hadden het lastig. ING daalde 2,6 procent, Aegon 2,5 procent en ABN AMRO ook 2,5 procent. De grootste daler was evenwel ArcelorMittal, dat 4,9 procent verloor.

In de AMX ging Flow Traders aan de leiding met een winst van 1,3 procent, gevolgd door Fagron met 1,3 procent. Daar stond Corbion tegenover met een koersdaling van 3,2 procent.

Bij de smallcaps ging Vivoryon 7,5 procent hoger en won Alfen 4,3 procent. Kendrion daalde 3,0 procent.


Tussenstand Wall Street


Bij het klinken van de slotgong op het Damrak noteerden de Amerikaanse beurzen licht in de plus.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.