Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Valuta: rustige weekstart

Valuta: rustige weekstart
18 jan 2021 om 12:09

De valutamarkten laten maandag weinig beweging zien, zoals meestal het geval is op de financiële markten wanneer Wall Street dicht is.

De Amerikaanse beurs blijft gesloten voor Martin Luther King Day en dat is meestal garantie op een “saaie, suffe” dag, zei marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank tegen ABM Financial News.

Het wachten is op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank later deze week, ook al worden er geen wijzigingen in het beleid verwacht, na de uitbreiding van het opkoopprogramma met 500 miljard euro bij de vorige monetaire vergadering.

De inauguratie van president Joe Biden in de Verenigde Staten kan deze week nog voor wat beweging zorgen. Er worden in veel steden betogingen verwacht van “al dan niet gewapende lieden”, die zich niet willen neerleggen bij de verkiezingsnederlaag van president Donald Trump.
 
Veel onrust en geweld zou kunnen leiden tot een iets hogere koers voor de dollar en vooral ook meer volatiliteit, denkt Mevissen.

De belangrijkste economische cijfers deze week zijn waarschijnlijk de inkoopmanagersindices van Markit voor januari en het wekelijkse cijfer over de nieuwe aanvragen van een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten.

De risico’s van langere lockdowns en oplopende aantallen besmettingen met het coronavirus, onder andere door de verspreiding van de meer besmettelijke Britse variant, worden door de financiële markten niet als erg problematisch ingeschat. Zo lang er voldoende monetaire en fiscale steun is, kijken markten daar overheen is blijft de invloed beperkt, zei Mevissen.

Wel verwacht de Rabobank-analist dat er meer risicobesef in de markt kan komen in de loop van het eerste kwartaal. Dit risk-off-sentiment kan de euro wat lager zetten.

Dit heeft te maken met de opgelopen waarderingen op de aandelenmarkten, die volgens verschillende indicatoren alweer erg hoog zijn geworden. De gedachte dat als de inflatie in de Verenigde Staten gaat stijgen, dat dit ook wel in Europa zal gebeuren, is te optimistisch, denkt ook Mevissen. Afgezien van een kortstondig basiseffect ziet hij geen reden voor een structureel hogere inflatie, omdat zelfs bij een zeer krappe arbeidsmarkt er nauwelijks loonstijgingen waren in het recente verleden. En die loondruk is een belangrijke factor voor inflatie.

De euro/dollar stond maandag licht lager op 1,2064 en de euro/pond noteerde op 0,8911,  

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.