Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen openen lager

Europese beurzen openen lager
18 jan 2021 om 07:03

De Europese beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet.

IG voorziet een openingsverlies van 26 punten voor de Duitse DAX, een min van 8 punten voor de Franse CAC 40, maar een stijging van een half punt voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag lager geëindigd.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets was het een dieprood eind van een rustige week. Volgens hem was de bekendmaking van het stimulusplan van 1,9 biljoen dollar van aanstaand president Joe Biden een hoogtepunt, want het bedrag kwam uit aan de bovenkant van de verwachtingen.

Madden zag vrijdag vooral winstnemingen, nadat de indexen de eerste week van januari nog flinke winsten boekten, in afwachting van de coronaplannen van Biden.

Beleggers zochten de uitgang op vanwege de hoge aandelenwaarderingen in combinatie met de zorgen over de hoge coronabesmettingen in Europa en de VS en langdurige lockdowns, aldus Madden.

“En Pfizer maakte bekend dat de uitrol van zijn vaccin in Europa vertraging oploopt terwijl de farmareus zijn productiefaciliteit uitbouwt, dus dat nieuws hielp het sentiment ook niet”, volgens de marktanalist.

Op macro-economisch vlak waren er vrijdag veel Britse cijfers. De export steeg in het Verenigd Koninkrijk bijna 4 procent in november, terwijl de industriële productie in dezelfde maand licht daalde. De Britse economie kromp met 2,6 procent in de maand november.

Verder kwam Frankrijk met definitieve inflatiecijfers over december, die op maandbasis werden bevestigd op 0,2 procent. In de eurozone daalden de import en export in november met respectievelijk 4,2 en 1,0 procent.

Bedrijfsnieuws

Bouygues heeft vrijdag een strategisch plan voor de komende vijf jaar gepresenteerd, waarin het Franse telecombedrijf zich tot doel heeft gesteld om te groeien tot het op één na grootste mobiele telecombedrijf van Frankrijk. Het aandeel verloor 2,1 procent.

SAP daalde 0,7 procent. De voorlopige cijfers van de automatiseerder waren beter dan verwacht. De operationele kasstroom kwam afgelopen jaar vermoedelijk uit op 7 miljard euro, grofweg een verdubbeling op jaarbasis. “Een significante overstijging van de al verhoogde outlook”, merkte het Duitse bedrijf zelf op.

Brouwers Heineken en AB InBev kregen vrijdag afwaarderingen van zowel Berenberg als Deutsche Bank om de oren. Heineken sloot de dag 0,9 procent in de min en zijn Belgische concurrent verloor 0,4 procent.

In Frankfurt was Deutsche Bank de gebeten hond, met een daling van het aandeel met 3,7 procent. Beiersdorf voerde de DAX aan en steeg 0,4 procent.

In Parijs was Publicis de grootste stijger met een winst van 1,5 procent en eindigde Peugeot onderaan met een verlies van 4,2 procent.

Euro STOXX 50          3.599,55 (-1,2%)
STOXX Europe 600         407,85 (+0,7%)
DAX                   13.787,73 (-1,4%)
CAC 40                 5.611,69 (-1,2%)
FTSE 100               6.735,71 (-1,0%)
SMI                   10.877,06 (+0,2%)
AEX                      651,73 (-0,8%)
BEL 20                 3.715,69 (-0,7%)
FTSE MIB              22,381,35 (-1,1%)
IBEX 35                8.230,70 (-1,7%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street is maandag gesloten vanwege Martin Luther King-dag.

De Amerikaanse aandelenmarkten zijn vrijdag met verlies geeindigd.

De S&P 500 daalde 0,7 procent op 3.768,25 punten, de Dow Jones index verloor 0,6 procent tot 30.814,26 punten en de Nasdaq ging 0,9 procent lager op 12.998,50 punten.

De verliezen zijn deels te verklaren door het feit dat beleggers een adempauze nemen na de recente recordstanden. Op weekbasis verloren de drie grote indexen terrein. Maandag houdt Wall Street de deuren gesloten vanwege de viering van Martin Luther King-dag.

Beleggers verwerkten vrijdag het coronastimulusplan van aanstaand president Joe Biden.

Biden wil 1.900 miljard dollar aan coronastimulus door de Senaat loodsen, met 1.400 dollar voor elke Amerikaan bovenop de 600 dollar die in december al werd afgesproken, en aanvullende bijstand bovenop werkloosheidsuitkeringen.

Daarnaast wil de nieuwe president honderden miljarden dollars uitgeven ter ondersteuning van staten en lokale overheden, coronavaccinaties en het veilig heropenen van scholen.

Volgens valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe wordt het mogelijk lastig om breedgedragen steun te krijgen voor de plannen, omdat de Republikeinen het prijskaartje waarschijnlijk te hoog vinden. Zij wees erop dat er zeker 60 van de 100 senatoren in de Senaat akkoord moeten gaan, dus zullen de Democraten tenminste 10 Republikeinse collega’s moeten overtuigen.

Op macro-economisch vlak waren er vrijdag een aantal tegenvallers. De detailhandelsverkopen in de VS daalden in december harder dan verwacht, terwijl het consumentenvertrouwen afnam in de maand januari. De industriële productie in de VS steeg wel in de laatste maand van het jaar.

Beleggers rekenen op nieuwe coronastimulus die hard nodig is, zeker nu het aantal besmettingen in de VS en Europa hoog blijft, met economische gevolgen. Donderdag bleek dat het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS afgelopen week flink is gestegen.

“Wanneer je zulke slechte data ziet, ga je twijfelen aan de algemene verwachting van cyclisch herstel”, aldus investeringsstrateeg Wei Li van BlackRock.

Bedrijfsnieuws

Beleggers hadden vanmiddag veel aandacht voor de cijfers van Citigroup, JPMorgan Chase en Wells Fargo, waarmee het Amerikaanse cijferseizoen echt is losgebarsten.

JPMorgan Chase boekte in het vierde kwartaal van 2020 meer winst dan verwacht, dankzij een lichte stijging van de inkomsten en vooral een vrijval van provisies. De nettowinst liep op tot 12,1 miljard dollar, of 3,79 dollar per aandeel. Analisten die door FactSet waren geraadpleegd hadden op een winst per aandeel van 2,62 dollar gerekend. Het aandeel daalde bijna 2 procent.

Wells Fargo wist met zijn winst per aandeel de verwachtingen achter zich te laten. Die winst kwam uit op 0,64 dollar per aandeel, terwijl analisten die vooraf waren gepolst door FactSet uitgingen van 0,58 dollar per aandeel. De omzet daalde wel sterker dan verwacht. Het aandeel daalde circa 8 procent.

Citigroup boekte in 2020 stabiele inkomsten op jaarbasis, terwijl de nettowinst iets daalde, hoewel die nog wel altijd hoger uitviel dan verwacht. In het vierde kwartaal bedroeg de nettowinst 4,6 miljard dollar, ofwel 2,08 dollar per aandeel. De consensus samengesteld door FactSet rekende op een nettowinst per aandeel van 1,34 dollar. Het aandeel leverde bijna 7 procent in omdat de omzet tegenviel.

Exxon Mobil daalde bijna 5 procent. De Wall Street Journal meldde dat toezichthouder SEC onderzoek doet naar de energiereus nadat een klokkenluider enkele maanden geleden naar buiten trad met het verhaal dat Exxon een van zijn belangrijkste olie- en gasvelden te hoog heeft gewaardeerd.

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag verdeeld, na een stroom cijfers uit China. Hoewel de detailhandelsverkopen in China iets minder hard stegen, was het tegenovergestelde het geval voor de productie van de industrie.

Het bruto binnenlands product steeg in de laatste drie maanden van vorig jaar met 6,5 procent op jaarbasis, waar een plus van 6,0 procent was verwacht.

Op kwartaalbasis ging het om een groei van 2,6 procent.

Daarmee kwam de groei in heel 2020 uit op 2,3 procent.

Nikkei 225             28.252,72 (-0,9%)
Shanghai Composite      3.605,87 (+1,1%)
Hang Seng              28.816,55 (+0,9%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde maandagochtend op 1,2075. Bij het sluiten van de Europese beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,2080.

USD/JPY Yen   103,74
EUR/USD Euro  1,2075
EUR/JPY Yen   125,27

MACRO-AGENDA:
04:00 Economische groei – Vierde kwartaal (Chi)
04:00 Industriële productie – December (Chi)
04:00 Detailhandelsverkopen – December (Chi)
06:30 Industriële productie – November (Jap)
15:30 Wall Street gesloten vanwege Martin Luther King Day

BEDRIJFSNIEUWS:
– Geen agendapunten


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.