Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: Berenberg geeft Europese banken kleine koude douche

Beursblik: Berenberg geeft Europese banken kleine koude douche
18 jan 2021 om 09:52

Na een bewolkt decennium hebben Europese banken de afgelopen maanden weer eens wat zon gezien, met aandelenkoersen die sinds september zo’n 25 procent meer zijn gestegen dan het marktgemiddelde.

Maar nu de waarderingen weer dichterbij de langjarige gemiddelden komen, ziet Berenberg groeiende risico’s. Veel beleggers hopen op de terugkeer van inflatie, zoals de Verenigde Staten bieden, maar in Europa blijven de rentes nog dalen en staan de inkomsten steeds meer onder druk.

Banken die relatief achter zijn gebleven en die het best gepositioneerd zijn om te profiteren van goede economische vooruitzichten zijn volgens Berenberg met name ABN AMRO, ING, CaixaBank, Liberbank en UniCredit.

Daarvan heeft ABN AMRO een Houden advies en ING een koopadvies bij Berenberg.

De afgelopen tien jaar deden bankaandelen het 60 procent slechter dan de markt. Sinds september zijn de koersen met 40 tot 50 procent gestegen, en deden eurozonebanken het 25 procent beter dan de markt.

Een verdere stijging is mogelijk maar “het gemakkelijke geld is wel verdiend”, menen de analisten, die het risico zien toenemen dat de structurele underperformance zal hervatten.

Eurozonebanken zullen mogelijk tot en met september 2021 niet meer dan 1,2 procent dividendrendement opleveren, door relatief strenge regels van de Europese Centrale Bank. Dat is lager dan in het Verenigd Koninkrijk en Zweden en veel lager dan de 9,4 procent voor Amerikaanse banken.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.