Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Cijferseizoen komt op gang

Cijferseizoen komt op gang
17 jan 2021 om 12:44

Komende week komt het cijferseizoen echt op gang. Na het handjevol bedrijven dat vorige week de boeken opende, wordt het volgende week wat drukker. 

Afgelopen week kwamen de eerste Amerikaanse financials met winstcijfers, die over het algemeen goed waren. Toch waren er vrijdag aardige koersklappen voor Citigroup en Wells Fargo, onder meer omdat de omzetontwikkeling tegenviel. 

Beleggers kunnen zich komende week ook opmaken voor het eerste rentebesluit van de Europese Centrale Bank van 2021 en de presidentiële inauguratie van Joe Biden.

De eerste monetaire beleidsvergadering van de ECB dit jaar staat voor donderdag gepland en komt in een tijd van verstrengde én verlengde lockdowns in tal van landen, nu de nieuwe besmettelijke varianten van het coronavirus hun opmars maken. Aanpassingen aan de rentes worden niet verwacht, gesleutel aan het inkoopprogramma zijn echter niet uitgesloten, ook al werd het programma eind vorig jaar al verhoogd tot 1,85 biljoen euro. 

De Federal Reserve wist vorige week bij monde van Jerome Powell en andere prominenten te benadrukken dat de monetaire beleidsmaatregelen voorlopig zeer verruimend blijven en dat men de Amerikaanse overheid zal ondersteunen. Het zal nodig zijn want Joe Biden stelde een ambitieus coronasteunpakket voor van 1,9 biljoen dollar, waaronder een cheque van 1.400 dollar voor elke Amerikaan. In december kreeg de bevolking in de VS al 600 dollar van de overheid.

Woensdag wordt Biden ingehuldigd als president en loopt het ambtstermijn van Donald Trump af. 

Macro agenda

We beginnen de macro-economische week maandag met een Chinees groeicijfer. Ook de industriële productie in dat land wordt gepubliceerd, net als dat van Japan. 

Verder is het vermoedelijk rustig want Wall Street blijft maandag gesloten wegens Martin Luther King Day. 

Dinsdag bevat de agenda een Duits inflatiecijfer; het Verenigd Koninkrijk en de eurozone volgen woensdag, Japan vrijdag. 

Ook het economisch sentiment in Duitsland krijgen we dinsdag te weten aan de hand van de ZEW-index. Donderdag staan het Nederlandse en Europese consumentenvertrouwen op de agenda, net als het Franse ondernemersvertrouwen. 

Naast een rentebesluit van de Bank of Japan staat donderdag ook een handelsbalans uit Japan gepland. Uit Amerika staan verschijnen de wekelijkse steunaanvragen. Die liepen recent weer flink op door de aanhoudende coronacrisis.

De macroweek sluit vrijdag af met een hoop samengestelde inkoopmanagersindices met voorlopige cijfers over januari, uit Japan, Europa en Amerika.

Cijferseizoen

Komende week is de Nederlandse bedrijfsagenda iets meer gevuld. ASML opent de boeken woensdag en vrijdag is het de beurt aan GrandVision en Beter Bed.

Verder zijn er vooral Amerikaanse cijfers. Dinsdag openen Bank of America en Goldman Sachs de boeken. Ook Halliburton en Netflix komen dan met cijfers over het vierde kwartaal. 

Morgan Stanley volgt woensdag, net als Procter & Gamble, UnitedHealth en Alcoa. Op donderdag kijken we in de richting van IBM, Intel en PPG Industries. Remy Cointreau opent vrijdag de boeken.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.