Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Valuta: afwachtend positieve stemming op valutamarkten

Valuta: afwachtend positieve stemming op valutamarkten
15 jan 2021 om 11:54

Het voorstel van de aanstaande president van de Verenigde Staten Joe Biden om de coronacrisis met een steunpakket van 1,9 biljoen dollar het hoofd te bieden bovenop de 900 miljard dollar die al was vrijgemaakt, zorgt voor een afwachtend positieve stemming op de valutamarkten.

“In combinatie met de temperende woorden van de voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell over de kans op tapering zorgde dat voor een stabiele dollar”, aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO vrijdag tegen ABM Financial News.

Boele kijkt vrijdag uit naar de Amerikaanse macro-economische cijfers en let dan met name op de detailhandelsverkopen over december. “Na vrijdag komt de inauguratie in beeld en de dynamiek rondom de nog zittende president Donald Trump. De vraag is niet zozeer of de impeachment slaagt, maar of het hem onmogelijk gemaakt wordt om ooit nog deel te nemen aan een presidentsverkiezing”, aldus de valutaspecialist vrijdag.

Een munt die een aparte rol op de valutamarkt speelt is wat Boele betreft de Noorse kroon. De munt blijft volgens ABN AMRO aantrekkelijk. “Sinds 10 december heeft de kroon het beter gedaan dan de euro, doordat de stijging van de olieprijs positief doorwerkte op de kroon. Daarnaast hadden beleggers interesse in de kroon, omdat ze optimistischer zijn over de vooruitzichten van de mondiale economie, en waren cijfers over de Noorse economische groei beter dan verwacht.”

ABN AMRO denkt dat de kroon verder kan stijgen op basis van de goede weerstand van het land in de coronacrisis tot nog toe, de relatief lage werkloosheid, goede financiële huishouding waardoor er geen begrotingstekort is en door een overschot op de lopende rekening.

De ramingen van de centrale bank laten verder zien dat de beleidsrente mogelijk in 2022 gematigd kan stijgen. “Dit is veel sneller dan de meeste andere centrale banken. Dit biedt steun aan de Noorse kroon”, aldus Boele vrijdag.

De olieprijs is voor de Noorse kroon niettemin een risico. “De olieprijs is de afgelopen weken snel gestegen. Daar kan op korte termijn een einde aan komen. Onze energie-econoom verwacht dat de olieprijs op de korte termijn niet veel verder gaat stijgen. Hij denkt zelfs dat het risico dat de olieprijs gaat dalen aanzienlijk is”, liet Boele weten.

De Britten publiceerden vrijdag nogal wat cijfers. Om te beginnen de export over november, die bijna 4 procent steeg. Vervolgens de industriële productie in dezelfde maand die licht afnam. Ten derde de economische omvang over november die met 2,6 procent terugviel.

Frankrijk kwam met de definitieve inflatie over december naar buiten en die bleef op maandbasis staan op 0,2 procent.

De eurozone zag de export in november met 1,0 procent afnemen en de import met 4,2 procent.

In de Verenigde Staten staan de volgende punten op de agenda: naast de detailhandelsverkopen, de activiteitenindex van de stad New York over januari, de producentenprijzen over december, de bedrijfsvoorraden over november en het consumentenvertrouwen zoals dat wordt gemeten door de universiteit van Michigan over januari.

De Fed heeft vandaag een besloten vergadering.

De euro noteerde vrijdag 0,1 procent lager op 1,2141 dollar. De Europese munt noteerde 0,1 procent hoger op 0,8889 Britse pond. Het Britse pond daalde vrijdag 0,2 procent en noteerde op 1,3660 dollar. De dollar noteerde vlak op 6,4719 Chinese yuan. De dollar verloor vandaag 0,2 procent en noteerde daarmee op 103,6270 yen. De euro steeg vrijdag 0,3 procent ten opzichte van de Noorse kroon naar 10,3168 Noorse kroon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.