Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 15 januari 2021 21:16

Tech helpt AEX verder omhoog

De Amsterdamse beurs is deze week gestegen, met behulp van de techaandelen die zeer in trek waren. Op een slot van 651,73 punten, steeg de AEX deze week 1,0 procent.

Aan het eind van de week leverde de hoofdgraadmeter nog wat terrein in maar op weekbasis bleef er wel een plus staan. Technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING Financial Markets denkt zelfs dat de AEX verder kan stijgen tot boven de 700 punten, zo zei hij voor de camera tegen ABM Financial News.

De volgende koersprojectie voor de AEX ligt op 676 punten en een test van de all-time high op 703,18 punten van 3 september 2000 sluit Van den Akker in de komende weken niet langer uit, voordat er een grotere correctie start.

De stemming werd afgelopen week bepaald door coronazorgen door de verschillende zeer besmettelijke mutaties die overal opduiken, politieke onrust in Washington en het stimuleringsplan dat aanstaand president Joe Biden onthulde.

Biden onthult stimulusplan

Biden wil 1,9 biljoen dollar aan coronastimulus door de Senaat loodsen, met nog eens 1.400 dollar voor elke Amerikaan bovenop de 600 dollar die in december al werd afgesproken, en aanvullende bijstand bovenop uitkeringen. Daarnaast wil Biden honderden miljarden dollars uitgeven ter ondersteuning van staten en lokale overheden, coronavaccinaties en het veilig heropenen van scholen.

Volgens valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe wordt het mogelijk lastig om breedgedragen steun te krijgen voor de plannen, omdat de Republikeinen het prijskaartje te hoog vinden. Zij wees erop dat er zeker 60 van de 100 senatoren in de Senaat akkoord moeten gaan, dus zullen de Democraten tenminste 10 Republikeinse collega's moeten overtuigen.

Tweede impeachment Trump

Na de bestorming van het Capitool vorige week door zijn aanhangers, besloot het Huis van Afgevaardigden vertrekkend president Donald Trump deze week voor de tweede keer te impeachen. Trump wordt verweten aangezet te hebben tot geweld, ook omdat hij de verkiezingsuitslag niet erkent. De afzettingsprocedure werd gesteund door alle Democraten in het Huis, en tien Republikeinen. De Senaat zal vermoedelijk ergens in de komende weken beslissen over eventuele veroordeling. Indien dat gebeurt mag Trump in de VS waarschijnlijk nooit meer een politieke functie vervullen.

Volgens Simon Wiersma van ING is de tweede afzettingsprocedure, een historische want nooit eerder werd een president twee keer ge-impeached, geen echt thema voor beleggers.

Fed blijft verruimend

Wel belangrijk voor beleggers zijn de stijgende rentes in de VS, aldus Wiersma. Die zouden kunnen leiden tot een oplopende inflatie en dat zou de Federal Reserve kunnen dwingen tot een krapper monetair beleid. Fed-voorzitter Jerome Powell benadrukte deze week dat de Fed de geldkraan voorlopig gewoon open laat en er niet zal worden getaperd.

De officiële voorspellingen van de Fed duiden ook niet op een spoedige renteverhoging. De meest recente dot plot rekent erop dat de eerste renteverhoging mogelijk pas in 2024 plaats vindt.

ING kijkt met een scherp oog naar de renteontwikkelingen in de VS, maar de actuele inflatie, van 1,4 procent in december, geeft nog geen reden tot zorg, aldus Wiersma.

Lael Brainard van de Amerikaanse Fed gaf verder aan aan dat de centrale bank een agressief monetair beleid blijft voeren omdat de arbeidsmarkt en inflatie, twee belangrijke speerpunten, nog lang niet op het niveau zijn dat wordt nagestreefd.

Dat werd onderstreept in een forse toename van het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten.

"We zien in deze cijfers de opmerkingen in het Beige Book, dat woensdagavond werd gepubliceerd, en het arbeidsrapport over december van afgelopen vrijdag bevestigd. Met deze cijfers uit januari is een verbetering deze maand in de arbeidsmarkt van de Verenigde Staten niet waarschijnlijk", aldus analist Philip Marey van Rabobank.

Olie kwam op weekbasis nauwelijks van zijn plaats en noteerde vrijdag rond de 53,00 dollar. De euro/dollar daalde een procent tot 1,2099. Valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe wees onder meer op de politieke onrust in Italië, waar voormalig premier Matteo Renzi zijn ministers heeft teruggetrokken uit de regeringscoalitie, waardoor het kabinet dreigt te vallen.

Stijgers en dalers

Financiële waarden stonden onder druk in de AEX, met ING dat ruim 5 procent verloor op weekbasis. ABN AMRO leverde zo'n 4 procent in. Morgan Stanley zette ABN AMRO op de verkooplijst.

Heineken daalde circa 4 procent. ING zette de brouwer deze week op de verkooplijst. UBS werd juist positiever over Heineken met een hoger koersdoel en ongewijzigd koopadvies.

In de AEX waren techaandelen deze week de uitblinkers. Koploper ASMI won bijna 9 procent en ASML zo'n 5 procent. Vooral de sterke investeringsplannen van de Taiwanese chipfabrikant vielen volgens ING in de smaak. TSMC wil 25 tot 28 miljard dollar investeren, "en dat is veel meer dan verwacht", aldus Marc Hesselink van ING. De analist verwacht dat TSMC flinke bedragen zal investeren in 5 en 3 nanometer, "wat erg positief is voor ASML en ASMI", omdat dit EUV en ALD vereist.

Prosus koerste op weekbasis meer dan 6 procent hoger, nadat Bloomberg en de Wall Street Journal berichtten dat een investeringsverbod voor onder meer Tencent, waarvan Prosus grootaandeelhouder is, mogelijk van de baan is.

Just Eat Takeaway verloor bijna 11 procent na slecht ontvangen kwartaalcijfers van de maaltijdbezorger. Analisten reageerden evenwel overwegend positief.

In de Midcap deed Besi net als andere techfondsen goede zaken met een koersstijging van bijna 5 procent. PostNL was koploper, met een koerswinst van rond de 7 procent terwijl Intertrust onderaan belandde met een weekverlies van ruim 5 procent.

In de AScX won Vivoryon ruim 14 procent. Alfen verloor 15 procent.

Fastned daalde na een kwartaalupdate bijna 4 procent terwijl DGB bijna 86 procent in beurswaarde steeg.

De Aandeelhouder TV

maart 4, 2021

Boskalis zet in op Offshore | 4 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 3, 2021

Banencijfers in focus | 3 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 3, 2021

Banencijfers in focus | 3 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 3, 2021

Focus op banencijfers | 3 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:53

  Beleggen in koffie: de beste koffie aandelen van dit moment

 • 08:51

  Stijgende rente en tegenvallend banencijfer zorgt voor dieprode beurzen

 • 16:50

  TA van Edward Loef – Iedereen aan het gokken

 • 09:44

  ETF van de week: Xtrackers Short DAX ETF (DXSN)

 • 08:17

  VS richting monstergroei & Europa start groen

 • 17:19

  TA van Edward Loef – Speculatief vuurwerk

 • 08:09

  China waarschuwt voor Amerikaanse en Europese asset bubbel – Europa start rood

 • 17:37

  TA van Edward Loef – Nasdaq future oogt kwetsbaar

 • 12:49

  Gevaar voor AEX-index nog niet geweken en UBER verliest kracht

Masterclasses

 • 04 maart

  De Beleggingstips van Nico Inberg

 • 23 maart

  De Beleggingstips van Willem Middelkoop

 • 30 maart

  De Beleggingstips van Karel Mercx

 • 06 april

  Explosieve winstkansen herkennen met TA

Columns

Nieuw
04 mrt 13:10 Redactie

ETF van de Week: Inflatie ETF

04 mrt 10:22 Nico Inberg

Pharming: Positieve ontwikkelingen

04 mrt 09:53 Redactie

3 geweldige aandelen voor de toekomst!