Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Financials gebeten hond op Wall Street

Financials gebeten hond op Wall Street
15 jan 2021 om 22:11

De Amerikaanse aandelenmarkten zijn vrijdag lager geëindigd voorafgaand aan een lang weekend voor beleggers. De S&P 500 daalde 0,7 procent op 3.768,25 punten, de Dow Jones index verloor 0,6 procent tot 30.814,26 punten en de Nasdaq ging 0,9 procent lager op 12.998,50 punten.

De verliezen zijn deels te verklaren door het feit dat beleggers een adempauze nemen na de recente recordstanden. Op weekbasis verloren de drie grote indexen terrein. Maandag houdt Wall Street de deuren gesloten vanwege de viering van Martin Luther King-dag.

Beleggers verwerkten vrijdag het coronastimulusplan van aanstaand president Joe Biden.

Biden wil 1.900 miljard dollar aan coronastimulus door de Senaat loodsen, met 1.400 dollar voor elke Amerikaan bovenop de 600 dollar die in december al werd afgesproken, en aanvullende bijstand bovenop werkloosheidsuitkeringen. 

Daarnaast wil de nieuwe president honderden miljarden dollars uitgeven ter ondersteuning van staten en lokale overheden, coronavaccinaties en het veilig heropenen van scholen.

Volgens valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe wordt het mogelijk lastig om breedgedragen steun te krijgen voor de plannen, omdat de Republikeinen het prijskaartje waarschijnlijk te hoog vinden. Zij wees erop dat er zeker 60 van de 100 senatoren in de Senaat akkoord moeten gaan, dus zullen de Democraten tenminste 10 Republikeinse collega’s moeten overtuigen.

Op macro-economisch vlak waren er vrijdag een aantal tegenvallers. De detailhandelsverkopen in de VS daalden in december harder dan verwacht, terwijl het consumentenvertrouwen afnam in de maand januari. De industriële productie in de VS steeg wel in de laatste maand van het jaar.

Beleggers rekenen op nieuwe coronastimulus die hard nodig is, zeker nu het aantal besmettingen in de VS en Europa hoog blijft, met economische gevolgen. Donderdag bleek dat het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS afgelopen week flink is gestegen. 

“Wanneer je zulke slechte data ziet, ga je twijfelen aan de algemene verwachting van cyclisch herstel”, aldus investeringsstrateeg Wei Li van BlackRock.

De olieprijs is vrijdag gedaald. Op een settlement van 52,36 dollar werd een vat West Texas Intermediate 2,3 procent goedkoper. De euro/dollar noteerde op 1,2080.

Bedrijfsnieuws

Beleggers hadden vanmiddag veel aandacht voor de cijfers van Citigroup, JPMorgan Chase en Wells Fargo, waarmee het Amerikaanse cijferseizoen echt is losgebarsten.

JPMorgan Chase boekte in het vierde kwartaal van 2020 meer winst dan verwacht, dankzij een lichte stijging van de inkomsten en vooral een vrijval van provisies. De nettowinst liep op tot 12,1 miljard dollar, of 3,79 dollar per aandeel. Analisten die door FactSet waren geraadpleegd hadden op een winst per aandeel van 2,62 dollar gerekend. Het aandeel daalde bijna 2 procent.

Wells Fargo wist met zijn winst per aandeel de verwachtingen achter zich te laten. Die winst kwam uit op 0,64 dollar per aandeel, terwijl analisten die vooraf waren gepolst door FactSet uitgingen van 0,58 dollar per aandeel. De omzet daalde wel sterker dan verwacht. Het aandeel daalde circa 8 procent.

Citigroup boekte in 2020 stabiele inkomsten op jaarbasis, terwijl de nettowinst iets daalde, hoewel die nog wel altijd hoger uitviel dan verwacht. In het vierde kwartaal bedroeg de nettowinst 4,6 miljard dollar, ofwel 2,08 dollar per aandeel. De consensus samengesteld door FactSet rekende op een nettowinst per aandeel van 1,34 dollar. Het aandeel leverde bijna 7 procent in omdat de omzet tegenviel.

Exxon Mobil daalde bijna 5 procent. De Wall Street Journal meldde dat toezichthouder SEC onderzoek doet naar de energiereus nadat een klokkenluider enkele maanden geleden naar buiten trad met het verhaal dat Exxon een van zijn belangrijkste olie- en gasvelden te hoog heeft gewaardeerd.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.