Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Powell tempert angst voor renteverhoging

Powell tempert angst voor renteverhoging
14 jan 2021 om 19:24

De Federal Reserve zal de belangrijkste rente voorlopig niet verhogen. Dit benadrukte voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centrale bank donderdag in een virtuele toespraak voor de Universiteit van Princeton.

De opvatting van Powell is niet verrassend want de officiële voorspellingen van de Fed duiden niet op een spoedige renteverhoging. De meest recente dot plot rekent erop dat de eerste renteverhoging mogelijk pas in 2024 plaats vindt.

De markten speculeerden recent juist op een verkrapping van het monetaire beleid bij een sneller dan verwacht economisch herstel.

Fed-gouverneur Lael Brainard gaf woensdag al aan dat de centrale bank een agressief monetair beleid blijft voeren omdat de arbeidsmarkt en inflatie, twee belangrijke speerpunten, nog lang niet op het niveau zijn dat wordt nagestreefd.

Dat werd donderdag onderstreept in een forse toename van het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten.

Powell zei donderdag dat Amerika nog ver verwijderd is van een gezonde arbeidsmarkt en maximale werkgelegenheid. Hij erkende dat economisch herstel kan leiden tot een oplopende inflatie. Volgens de Fed-voorzitter heeft de centrale bank echter de instrumenten om dit tegen te gaan.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.