Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

ASML en ASMI jagen AEX hoger

ASML en ASMI jagen AEX hoger
14 jan 2021 om 17:48

De Amsterdamse beurs is donderdag met een stevige plus gesloten dankzij de koerswinsten voor de techsector.

De AEX eindigde 1,9 procent hoger op 656,66 punten.

De hoofdgraadmeter opende al hoger en stijgende koersen op Wall Street zorgden voor een extra zetje omhoog.

President Donald Trump kreeg voor de tweede keer een impeachment aan de broek, waarbij tien Republikeinen zich voegden bij de mening van de Democraten dat Trump de rellen in het Capitool vorige week heeft aangezwengeld.

“Gisteren was er bovendien een kabinetscrisis in Italië, nadat diverse minister uit een kleine coalitiepartij van Matteo Renzi opstapten”, zo merkten de analisten van SEB op.

Volgens SEB gaat de aandacht momenteel uit naar een steunpakket van aankomend president Joe Biden en een toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell later vandaag.

Op macro-economisch vlak bleek dat de wekelijkse nieuwe steunaanvragen in de VS afgelopen week hard zijn opgelopen, maar grote invloed op het sentiment had dit niet.

De euro/dollar handelde op 1,2147 en olie werd iets goedkoper. De OPEC handhaafde donderdag de verwachte groei van de vraag naar olie in 2021.

Stijgers en dalers

In de AEX waren tech-aandelen de uitblinkers. ASMI won 7,6 procent en ASML 5,9 procent. Vooral de sterke investeringsplannen van de Taiwanese chipfabrikant vallen volgens ING in de smaak. TSMC wil 25 tot 28 miljard dollar investeren, “en dat is veel meer dan verwacht”, aldus Marc Hesselink van ING. De analist verwacht dat TSMC flinke bedragen zal investeren in 5 en 3 nanometer, “wat erg positief is voor ASML en ASMI”, omdat dit EUV en ALD vereist. In de Midkap was Besi de koploper met een koersstijging van 6,8 procent.

Prosus koerste ook 5,4 procent hoger, nadat Bloomberg en de Wall Street Journal berichtten dat een investeringsverbod voor onder meer Tencent, waarvan Prosus grootaandeelhouder is, mogelijk van de baan is.

Aegon en ABN AMRO noteerden daarentegen tot 0,6 en 0,7 procent lager na negatieve analistenadviezen. Morgan Stanley zette ABN AMRO op de verkooplijst, terwijl Société Générale het advies voor Aegon eveneens verlaagde naar Verkopen.

De grootste daler was evenwel Just Eat Takeaway, nadat woensdag de koers ook al onder druk stond na door beleggers slecht ontvangen kwartaalcijfers van de maaltijdbezorger. Analisten reageerden evenwel overwegend positief. Het aandeel daalde 4,2 procent.

Naast Besi deed ook Eurcommercial Properties goede zaken in de Midcap, met een koerswinst van 4,2 procent. Vopak leverde 1,1 procent in.

Bij de Smallcaps viel Sligro op met een koerswinst van 5,4 procent. Kendrion werd 6,2 procent duurder. Nedap verloor 1,2 procent.

Het lokaal genoteerde Alumexx werd 23 procent duurder. Fastned daalde 12 procent.

Tussenstand Wall Street

Bij het klinken van de slotgong op het Damrak noteerden de Amerikaanse beurzen duidelijk in het groen.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Avantium

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.