Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Huis van Afgevaardigden stemt voor afzettingsprocedure tegen Trump

Huis van Afgevaardigden stemt voor afzettingsprocedure tegen Trump
13 jan 2021 om 23:02

Het Huis van Afgevaardigden in de Verenigde Staten heeft woensdag gestemd om een tweede afzettingsprocedure te starten tegen Donald Trump, omdat hij een menigte aanhangers zou hebben aangemoedigd om het Congres te bestormen in een ultieme poging om de verkiezingsoverwinning van de Democraat Joe Biden teniet te doen.

De stemming was 232 stemmen tegen 197, met alle Democraten en 10 Republikeinen voor de impeachment van de president. Tijdens de stemming werd het gehele Capitool bewaakt door de National Guard.

Trump zal binnen enkele dagen het Witte Huis verlaten. De keuze van de Democraten om de impeachment in gang te zetten weerspiegelt de woede bij veel parlementariërs over de maandenlange campagne van Trump om de uitkomst van de verkiezingen te betwisten, met ongefundeerde en onware uitspraken over verkiezingsfraude. Ook zette Trump andere leden van zijn regering zoals vicepresident Mike Pence onder druk om aan de macht te kunnen blijven. De campagne mondde uit in de gewelddadige bestorming van het Capitool, waar het Huis van Afgevaardigden en de Senaat vergaderen.

“We weten dat de president van de Verenigde Staten heeft opgehitst tot deze rebellie, deze gewapende opstand, tegen ons land”, zei de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi. “Hij moet verdwijnen – hij vorm een duidelijk en acuut gevaar voor de natie die ons allen lief is.”

Sommige Republikeinen betoogden dat een nieuwe impeachment de kloof tussen de partijen in het land verder zou verdiepen en olie op het vuur zou gooien. 

Trump riep zijn aanhangers woensdag op om zich te onthouden van geweld. Hij heeft geen verantwoordelijkheid op zich genomen voor de rellen op het Capitool en ontkent iets verkeerd te hebben gedaan. Hij noemde de pogingen om hem uit zijn ambt te zetten een voortzetting van de heksenjacht door de Democraten. 

Het laatste woord is nu aan de Senaat, die vanaf eind deze maand precies doormidden is gespleten tussen de twee partijen. Er is een grote tweederde meerderheid nodig om Trump te veroordelen in de afzettingsprocedure. In dat geval kan Trump de toegang tot het regeringsambt worden ontzegd, zodat hij zich bij een volgende verkiezing zich niet opnieuw kandidaat kan stellen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.