Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - dinsdag, 12 januari 2021 07:03

Europese beurzen openen in het groen

De Europese beurzen gaan dinsdag een hogere opening tegemoet. 

IG voorziet een openingswinst van 32 punten voor de Duitse DAX, een plus van 10 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 4 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa kleurden maandag nog rood, waarbij het sentiment werd bepaald door de corona-ontwikkelingen in Europa en de toegenomen kans op een nieuwe impeachment procedure tegen president Donald Trump.

"De aandelenmarkten sloten in het rood, vanwege hernieuwde zorgen over de coronacrisis. Hierdoor namen beleggers maandag winst, na een sterke eerste handelsweek van het jaar", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

Afgelopen week trokken beurzen wereldwijd nog flink aan, op de verwachting dat nieuwbakken president Joe Biden met nieuwe stimuleringsmaatregelen zal komen. De Britse FTSE 100 steeg toen naar het hoogste niveau in tien maanden, terwijl de DAX zelfs een recordstand neerzette, zo merkte Madden op.

"Relatief milde zorgen over het aantal coronagevallen wegen op het sentiment vandaag", zo stelde Madden. "De omvang van de verliezen op de beurzen suggereren dat beleggers liever wat geld uit de markt halen in plaats van dat zij in paniek alles willen verkopen."

De marktvorser merkte op dat in de FTSE 100 vooral mijnbouwaandelen onder druk stonden, waaronder Rio Tinto, BHP Group en Anglo American. Ook huizenbouwers, olie-aandelen en aandelen gerelateerd aan transport en reizen sloten in het rood.

Volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade zijn beleggers bezorgd over de impact van de tweede coronagolf op de mondiale economie. "Er bestaat geen twijfel dat de nieuwe coronamutatie veel sneller verspreidt dat de eerdere variant", aldus Aslam, die wel benadrukt dat de huidige vaccins beschermen tegen de nieuwe variant.

"Bondskanselier Angela Merkel waarschuwde dat de moeilijkste weken in de pandemie eraan komen, nu ziekenhuizen vol raken en het aantal besmettingen steeds sneller op blijft lopen", aldus valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe.

Ondertussen raken in het Verenigd Koninkrijk de ziekenhuizen overvol en worden de coronamaatregelen daar mogelijk verstrengd.

Ook elders in de wereld gaat het de verkeerde kant op met de pandemie; in Canada worden strengere maatregelen overwogen en in de Japanse hoofdstad Tokio werd dit weekend zelfs de noodtoestand uitgeroepen vanwege de verheviging van de virusuitbraak.

Verder worden ook de ontwikkelingen op politiek gebied in de Verenigde Staten in de gaten gehouden. Leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi dient mogelijk maandag een voorstel in waarmee vicepresident Mike Pence wordt verzocht het 25e amendement van de grondwet in werking te stellen om president Donald Trump uit zijn ambt te zetten. Dit vanwege het opruien van aanhangers die vorige week het Capitool bestormden.

Als dit voorstel unanieme steun krijgt van het gehele Huis, wordt de kans groot dat er opnieuw een impeachmentprocedure tegen Trump zal worden gestart.

Volgens Aslam zal dit tot wat meer marktvolatiliteit leiden, maar zijn er voor beleggers belangrijker zaken om zich op te focussen.

Bedrijfsnieuws

Bankaandelen stonden maandag overwegend onder druk, met duidelijke verliezen voor Société Générale en ING. Deutsche Bank wist tijdens de middaghandel licht te herstellen.

Energiereuzen als Shell en Total sloten lager, terwijl BP een fractie steeg.

Prijsvechter easyJet daalde 1,9 procent nadat het een nieuwe lening afsloot van bijna 2 miljard dollar.

ASML en ASMI sloten in Amsterdam verdeeld na koersdoelverhogingen van Credit Suisse.

Opvallende koersbewegingen waren er verder voor Signature Aviation, dat 7,3 procent steeg. Het Britse luchtvaartbedrijf accepteerde een bod van 4,63 miljard dollar van Global Infrastructure Partners.

Aandelen van JD Sports Fashion werden maandag 3,8 procent meer waard nadat het bedrijf afgelopen jaar meer winst behaalde dan verwacht. Komend jaar moet de winst met 5 tot 10 procent groeien, voorspelt de retailer van sportkleding en schoenen.

Euro STOXX 50          3.621,37 (-0,7%)
STOXX Europe 600       408,46  (-0,7%)
DAX                    13.936,66 (-0,8%)
CAC 40                 5.662,43  (-0,8%)
FTSE 100               6.798,48 (-1,1%)
SMI                    10.870,42  (+0,7%)
AEX                    642,42  (-0,5%)
BEL 20                 3.710,28  (-1,4%)
FTSE MIB               22.722,01 (-0,3%)
IBEX 35                8.357,50  (-0,6%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag hoger.

De Amerikaanse aandelenmarken sloten maandag juist nog lager, waarbij vooral techbeurs Nasdaq flink terugliep.

Marktanalist David Madden van CMC Markets zag dat de Amerikaanse aandelenmarkten afkwamen van de recordhoogtes van afgelopen vrijdag. "Het sentiment is in de afgelopen week zeer positief geweest, maar maandag is het optimisme even ver te zoeken", aldus de marktvorser.

Madden merkte op dat techbeurs Nasdaq het aardig te verduren had, omdat mogelijk strengere regelgeving boven de Amerikaanse techsector hangt.

Vooral social-media-aandelen stonden lager, op de verwachting dat nieuwbakken president Joe Biden met nieuwe regels komt voor de sector. "Ook sommige Republikeinen willen techreuzen opbreken", aldus de marktvorser.  

In de afgelopen dagen werden de Twitter-, Facebook- en Instagram-accounts van Donald Trump geblokkeerd, waardoor social media-bedrijven volgens Madden op extra aandacht konden rekenen. "Sommigen bekritiseerden de maatregelen van de social media-platforms, terwijl anderen van mening zijn dat zij veel eerder aan de bel hadden moeten trekken", aldus Madden. "Hoe het ook zij, de populariteit van de platforms loopt flink terug." Beleggers zijn volgens de marktvorser ongerust over de impact van de genomen maatregelen op het gebruikersbestand en advertentie-inkomsten van de social media-reuzen.

Ondertussen moet zittend president Donald Trump vrezen voor een nieuwe impeachmentprocedure, vanwege zijn rol rond de rellen vorige week in het Capitool in Washington. Leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi dient mogelijk maandag een voorstel in waarmee vicepresident Mike Pence wordt verzocht het 25e amendement van de grondwet in werking te stellen om Trump uit zijn ambt te zetten.
 
Verder riep handelsgezant Robert Lighthizer Biden op de importheffingen voor China te handhaven. Dit deed hij in een interview met The Wall Street Journal.

Lighthizer vindt ook dat de regering van Biden druk moet blijven zetten op de Wereldhandelsorganisatie, zodat de WTO het beleid van de Verenigde Staten niet kan overrulen. Verder moet het voor Amerikaanse bedrijven moeilijker worden om naar het buitenland te verhuizen, ook al gaat dit ten koste van hun concurrentiepositie.

De macro-agenda was vandaag leeg. Dat gold ook voor de bedrijfsagenda. Maar later deze week gaat het cijferseizoen wel van start in de VS. Voor vrijdag staan een aantal grote banken op de rol.

"Voorlopig trekken aandelenkoersen zich weinig aan van een hogere rente. Maar als we naar de risico’s voor 2021 kijken, dan is een hogere inflatie en rente er zeker één. Het kan de aandacht van beleggers verschuiven. Een oplopende rente is minder gunstig voor de bewierookte groeiaandelen. Waardeaandelen, zoals aandelen van banken, profiteren van een hogere kapitaalmarktrente", aldus hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

De februari-future voor een vat ruwe olie sloot maandag 0,01 procent hoger op 52,25 dollar op de New York Mercantile Exchange, waarmee verliezen van eerder op de dag werden weggewerkt. Analisten wezen de bescheiden bewegingen op maandag toe aan zorgen over de mondiale olievraag als gevolg van de ontwikkelingen rond het coronavirus. Ook een aantrekkende dollar ten opzichte van veel andere munteenheden, speelde de olieprijs niet in de kaart.

Bedrijfsnieuws

Gilead Sciences stelde de outlook voor 2020 opwaarts bij. "Gilead leverde een solide prestatie af, ondanks de mondiale impact van Covid-19", zo verklaarde biofarmaceut. Waar Gilead eerder nog rekende op een omzet van 23 tot 23,5 miljard dollar, mikt het nu op 24,3 tot 24,35 miljard dollar. Dit is vooral te danken aan beter dan verwachte verkopen van remdesivir, dat werd ingezet in de strijd tegen corona. Gilead sloot krap een procent lager.

Twitter sloot 6,4 procent lager nu de Amerikaanse president Donald Trump een permanente ban van het social mediabedrijf heeft gekregen.

S&P 500 index                   3.799,61 (-0,7%)
Dow Jones index            31.008,69 (-0,3%)
Nasdaq Composite           13.036,43 (-1,3%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag in het groen. De Japanse beurs is na een lang weekend ook weer open.

Nikkei 225                     28.214,79 (+0,3%)
Shanghai Composite      3.572,57 (+1,2%)
Hang Seng                    28.084,76 (+0,6%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,2152. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,2155.

USD/JPY Yen   104,24
EUR/USD Euro  1,2152
EUR/JPY Yen   126,66

MACRO-AGENDA:

06:30 Inflatie - December (NL)
06:30 Faillissementen - December (NL)
12:00 Ondernemersvertrouwen mkb - December (VS)
16:00 Vacatures - November (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

- Geen agendapunten

De Aandeelhouder TV

januari 16, 2021

In hoeverre betekent de goede eerste beursweek ook een goed 2021?

januari 15, 2021

De Aandeelhouder Podcast Afl. 1 – Chiprally, olietankers, post (DHL) & bezorgsector (JET)

januari 15, 2021

AEX klaar voor 700 punten

januari 15, 2021

AEX week 2 2021 11:30 uur – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:49

  TA van Edward Loef – Amerikaanse schietsport in de lift

 • 08:38

  Amerikaanse beurshuizen positief over Europese aandelen & beursdag start rood

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Beleggen in China of Noord-Amerika?

 • 08:20

  Biden wil $2 biljoen extra & China heeft record handelsoverschot

 • 17:18

  TA van Edward Loef – Carrefour overnamekandidaat

 • 15:07

  Goudprijs verwachting 2021 – Waar gaat de goudprijs heen?

 • 10:56

  ETF van de week: Platinum (VZLA)

 • 08:33

  Aandelen blijven onverschillig bij Amerikaanse politieke situatie en olie zet triomftocht verder

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Pfizer en Moderna resistent tegen koersrisico’s?

Masterclasses

 • 21 januari

  Voorspellen de grafieken verdere koersstijgingen?

Columns

Nieuw
16 jan 13:41 Redactie

Vandaag in DAZ: PostNL, Euronav en China

15 jan 18:36 Redactie

Nieuw: Luister nu De Aandeelhouder Podcast!

15 jan 07:53 Nico Inberg

Euronav: Tankers bijna gratis