Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: AEX licht hoger

Beursupdate: AEX licht hoger
12 jan 2021 om 11:14

De Amsterdamse beurs koerste dinsdagochtend licht hoger. Rond de klok van 11:00 uur won de AEX 0,1 procent op 643,18 punten.

Analisten van SEB zagen diverse Europese beurzen nipt in het groen staan, ondanks koersverliezen op Wall Street maandagavond als gevolg van politieke onrust in Washington en een verkoopgolf van socialmedia-aandelen.

Ondanks de bescheiden winsten vanochtend, merkten analisten van SEB wel op dat er onverminderd zorgen zijn over de verspreiding van het coronavirus en de vertraging in de uitrol van vaccins in veel landen.

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING kijken beleggers na de rally van vorige week weer naar zaken die er op dit moment iets minder goed voor staan, wijzend op langere coronalockdowns en “extreme waarderingen” van sommige risicovolle beleggingscategorieën.

“Nu de rentes, vooral in de VS, wat beginnen op te lopen, heeft dit een remmende werking op de aandelenkoersen”, aldus Wiersma. “Er komen steeds meer berichten dat, als het economisch herstel in de VS in de tweede helft van dit jaar gaat versnellen, de Fed mogelijk zal hinten op het terugschroeven van het obligatie-opkoopprogramma. Hiermee zou een belangrijke pijler onder de waarderingen van risicovolle beleggingen kunnen afbrokkelen”, aldus Wiersma.

De euro/dollar noteerde op 1,2152. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,2155. De olieprijzen stegen tot 2 procent.

De macro-economische agenda is vandaag in aanloop naar het cijferseizoen vrijwel leeg.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen was Aegon koploper met een winst van ruim 2 procent. ASMI en Royal Dutch Shell klommen bijna 2 procent.

Heineken noteerde onderaan met een verlies van ruim een procent op 90,44 euro. ING zette de brouwer op de verkooplijst met een koersdoel van 61,57 euro. Nu veel regio’s weer in lockdown zijn gegaan en het vaccineren maar traag op gang komt, denkt ING dat de hoop op een herstel in 2021 te optimistisch is. De bank houdt daarom rekening met teleurstellingen. UBS werd juist positiever over Heineken. Het koersdoel ging van 85,00 naar 100,00 euro bij handhaving van het koopadvies.

In de AMX won Fugro meer dan 6 procent. Volgens analist Nico Inberg van Deaandeelhouder is een kwartaalupdate van sectorgenoot PGS reden voor de koersstijging. Eurocommercial Properties en PostNL klommen daarnaast 5 en 2 procent.

In de AScX won Vivoryon 9 procent. AMG verloor een half procent, net als Ajax en TomTom. Verder waren de verliezen in de Smallcap bescheiden.

Fastned steeg na een kwartaalupdate ruim 8 procent en DGB stoomde nog eens 43 procent hoger.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.