Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Valuta: veilige haven dollar in trek door coronazorgen elders

Valuta: veilige haven dollar in trek door coronazorgen elders
11 jan 2021 om 11:39

De euro stond maandagochtend onder druk, nu landen in Europa een langere of zelfs strengere coronalockdowns overwegen, terwijl de Japanse yen in waarde daalde nadat dit weekend de noodtoestand werd uitgeroepen in Tokio vanwege de virusuitbraak.

Daarvan profiteerde de dollar als veilige haven, zag valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe.

“Het virusnieuws van dit weekend en vanochtend ondersteunt de euro niet. Bondskanselier Angela Merkel waarschuwde dat de moeilijkste weken in de pandemie eraan komen, nu ziekenhuizen vol raken en het aantal besmettingen steeds sneller op blijft lopen.”

Dinsdag wordt duidelijk of ook in Nederland de huidige coronamaatregelen worden verlengd. Media berichtten dat deze met drie weken worden verlengd. Premier Mark Rutte houdt dinsdagavond een persconferentie.

Ondertussen raken ook in het Verenigd Koninkrijk de ziekenhuizen overvol en worden de coronamaatregelen daar mogelijk verstrengd, wat maandagochtend druk zette op het Britse pond, zag Sammani.

De Amerikaanse dollar is de nieuwe week juist sterk begonnen door het nieuws van strengere lockdownmaatregelen in Europa, Japan en ook Canada, “in combinatie met de trager dan verwachte uitrol van vaccinaties in grote economieën, waardoor de risico-rally voor nu tot een halt is gebracht”, aldus Sammani.

In de Verenigde Staten kijkt men verder naar de politieke ontwikkelingen, nu leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi vermoedelijk maandag een voorstel indient waarmee vicepresident Mike Pence wordt verzocht het 25e amendement van de grondwet in werking te stellen om president Donald Trump uit zijn ambt te zetten. Dit vanwege het opruien van aanhangers die vorige week het Capitool bestormden.

“Het is onwaarschijnlijk dat dit verzoek de volledige steun krijgt in het Huis, omdat sommige Republikeinse afgevaardigden hier bezwaar tegen maken, en dit zal resulteren in een nieuwe impeachment procedure”, volgens valuta-analist Sammani.

De euro/dollar noteerde maandag 0,5 procent lager op 1,2160, de dollar/yen 0,2 procent hoger op 104,11 en het pond/dollar 0,5 procent lager op 1,3495.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.