Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 11 januari 2021 12:38

Terughoudendheid op Europese beurzen

De aandelenmarkten in Europa kleurden maandag rood, waarbij het sentiment werd bepaald door de corona-ontwikkelingen in Europa en de toegenomen kans op een nieuwe impeachment procedure tegen president Donald Trump.

Rond lunchtijd noteerde de Stoxx Europe 600 0,3 procent lager en daalde de Duitse DAX 0,6 procent. De Franse CAC 40 verloor 0,5 procent en de Britse FTSE 100 daalde 0,4 procent.

De terughoudendheid onder beleggers volgt op een sterke eerste handelsweek van 2021. De risicobereidheid is maandag laag nu landen in Europa langere of zelfs strengere coronalockdowns overwegen.

Volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade zijn beleggers bezorgd over de impact van de tweede coronagolf op de mondiale economie. "Er bestaat geen twijfel dat de nieuwe coronamutatie veel sneller verspreidt dat de eerdere variant", aldus Aslam, die wel benadrukt dat de huidige vaccins beschermen tegen de nieuwe variant.

"Bondskanselier Angela Merkel waarschuwde dat de moeilijkste weken in de pandemie eraan komen, nu ziekenhuizen vol raken en het aantal besmettingen steeds sneller op blijft lopen", aldus valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe.

Ondertussen raken in het Verenigd Koninkrijk de ziekenhuizen overvol en worden de coronamaatregelen daar mogelijk verstrengd.

Ook elders in de wereld gaat het de verkeerde kant op met de pandemie; in Canada worden strengere maatregelen overwogen en in de Japanse hoofdstad Tokio werd dit weekend zelfs de noodtoestand uitgeroepen vanwege de verheviging van de virusuitbraak.

Verder worden ook de ontwikkelingen op politiek gebied in de Verenigde Staten in de gaten gehouden. Leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi dient mogelijk maandag een voorstel in waarmee vicepresident Mike Pence wordt verzocht het 25e amendement van de grondwet in werking te stellen om president Donald Trump uit zijn ambt te zetten. Dit vanwege het opruien van aanhangers die vorige week het Capitool bestormden.

De kans dat dit voorstel unanieme steun krijgt van het gehele Huis, waardoor de kans groot is dat er opnieuw een impeachmentprocedure tegen Trump zal worden gestart.

Volgens Aslam zal dit tot wat meer marktvolatiliteit leiden, maar zijn er voor beleggers belangrijker zaken om zich op te focussen.

Op macro-economisch vlak is het maandag rustig. De euro/dollar noteerde op 1,2168 en de olieprijs daalde een procent.

Bedrijfsnieuws

Bankaandelen stonden maandag onder druk, met verliezen van 0,5 tot 1,5 procent voor Deutsche Bank, Société Générale en ING.

Energiereuzen als BP, Shell en Total leverden 1,0 tot 2,0 procent in.

Prijsvechter easyJet steeg 0,2 procent nadat het een nieuwe lening afsloot van bijna 1,9 miljard dollar.

ASML en ASMI noteerden in Amsterdam hoger na koersdoelverhogingen van Credit Suisse.

Opvallende koersbewegingen waren er verder voor Signature Aviation, dat rond lunchtijd 9 procent steeg. Het Britse luchtvaartbedrijf accepteerde een bod van 4,63 miljard dollar van Global Infrastructure Partners.

Aandelen van JD Sports Fashion werden maandag 4,4 procent meer waard nadat het bedrijf afgelopen jaar meer winst behaalde dan verwacht. Komend jaar moet de winst met 5 tot 10 procent groeien, voorspelt de retailer van sportkleding en schoenen.

Futures Wall Street

De Amerikaanse futures duiden maandag op een lagere opening voor Wall Street. De S&P 500, Dow Jones index en Nasdaq gaan een 0,5 procent lagere opening tegemoet.

Wall Street sloot vrijdag nog hoger. De Dow Jones index steeg 0,2 procent op 31,097,97 punten, de S&P 500 won 0,6 procent tot 3.824,68 punten en de Nasdaq eindigde 1,0 procent in het groen op een slot van 13.201,98 punten.
 

De Aandeelhouder TV

januari 16, 2021

In hoeverre betekent de goede eerste beursweek ook een goed 2021?

januari 15, 2021

De Aandeelhouder Podcast Afl. 1 – Chiprally, olietankers, post (DHL) & bezorgsector (JET)

januari 15, 2021

AEX klaar voor 700 punten

januari 15, 2021

AEX week 2 2021 11:30 uur – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:49

  TA van Edward Loef – Amerikaanse schietsport in de lift

 • 08:38

  Amerikaanse beurshuizen positief over Europese aandelen & beursdag start rood

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Beleggen in China of Noord-Amerika?

 • 08:20

  Biden wil $2 biljoen extra & China heeft record handelsoverschot

 • 17:18

  TA van Edward Loef – Carrefour overnamekandidaat

 • 15:07

  Goudprijs verwachting 2021 – Waar gaat de goudprijs heen?

 • 10:56

  ETF van de week: Platinum (VZLA)

 • 08:33

  Aandelen blijven onverschillig bij Amerikaanse politieke situatie en olie zet triomftocht verder

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Pfizer en Moderna resistent tegen koersrisico’s?

Masterclasses

 • 21 januari

  Voorspellen de grafieken verdere koersstijgingen?

Columns

Nieuw
16 jan 13:41 Redactie

Vandaag in DAZ: PostNL, Euronav en China

15 jan 18:36 Redactie

Nieuw: Luister nu De Aandeelhouder Podcast!

15 jan 07:53 Nico Inberg

Euronav: Tankers bijna gratis