Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Terughoudendheid op Europese beurzen

Terughoudendheid op Europese beurzen
11 jan 2021 om 18:57

De aandelenmarkten in Europa kleurden maandag rood, waarbij het sentiment werd bepaald door de corona-ontwikkelingen in Europa en de toegenomen kans op een nieuwe impeachment procedure tegen president Donald Trump.

De Stoxx Europe 600 sloot 0,7 procent lager op 408,41 punten en de Duitse DAX daalde 0,8 procent tot 13.936,66 punten. De Franse CAC 40 verloor 0,8 procent op 5.662,43 punten en de Britse FTSE 100 daalde 1,1 procent tot 6.798,48 punten.

“De aandelenmarkten sloten in het rood, vanwege hernieuwde zorgen over de coronacrisis. Hierdoor namen beleggers maandag winst, na een sterke eerste handelsweek van het jaar”, aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

Afgelopen week trokken beurzen wereldwijd nog flink aan, op de verwachting dat nieuwbakken president Joe Biden met nieuwe stimuleringsmaatregelen zal komen. De Britse FTSE 100 steeg toen naar het hoogste niveau in tien maanden, terwijl de DAX zelfs een recordstand neerzette, zo merkte Madden op.

“Relatief milde zorgen over het aantal coronagevallen wegen op het sentiment vandaag”, zo stelde Madden. “De omvang van de verliezen op de beurzen suggereren dat beleggers liever wat geld uit de markt halen in plaats van dat zij in paniek alles willen verkopen.”

De marktvorser merkte op dat in de FTSE 100 vooral mijnbouwaandelen onder druk stonden, waaronder Rio Tinto, BHP Group en Anglo American. Ook huizenbouwers, olie-aandelen en aandelen gerelateerd aan transport en reizen sloten in het rood.

Volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade zijn beleggers bezorgd over de impact van de tweede coronagolf op de mondiale economie. “Er bestaat geen twijfel dat de nieuwe coronamutatie veel sneller verspreidt dat de eerdere variant”, aldus Aslam, die wel benadrukt dat de huidige vaccins beschermen tegen de nieuwe variant.

“Bondskanselier Angela Merkel waarschuwde dat de moeilijkste weken in de pandemie eraan komen, nu ziekenhuizen vol raken en het aantal besmettingen steeds sneller op blijft lopen”, aldus valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe.

Ondertussen raken in het Verenigd Koninkrijk de ziekenhuizen overvol en worden de coronamaatregelen daar mogelijk verstrengd.

Ook elders in de wereld gaat het de verkeerde kant op met de pandemie; in Canada worden strengere maatregelen overwogen en in de Japanse hoofdstad Tokio werd dit weekend zelfs de noodtoestand uitgeroepen vanwege de verheviging van de virusuitbraak.

Verder worden ook de ontwikkelingen op politiek gebied in de Verenigde Staten in de gaten gehouden. Leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi dient mogelijk maandag een voorstel in waarmee vicepresident Mike Pence wordt verzocht het 25e amendement van de grondwet in werking te stellen om president Donald Trump uit zijn ambt te zetten. Dit vanwege het opruien van aanhangers die vorige week het Capitool bestormden.

Als dit voorstel unanieme steun krijgt van het gehele Huis, wordt de kans groot dat er opnieuw een impeachmentprocedure tegen Trump zal worden gestart.

Volgens Aslam zal dit tot wat meer marktvolatiliteit leiden, maar zijn er voor beleggers belangrijker zaken om zich op te focussen.

Op macro-economisch vlak is het maandag rustig. De euro/dollar noteerde op 1,2161 en de olieprijs daalde licht.

Bedrijfsnieuws

Bankaandelen stonden maandag overwegend onder druk, met duidelijke verliezen voor Société Générale en ING. Deutsche Bank wist tijdens de middaghandel licht te herstellen.

Energiereuzen als Shell en Total sloten lager, terwijl BP een fractie steeg.

Prijsvechter easyJet daalde 1,9 procent nadat het een nieuwe lening afsloot van bijna 2 miljard dollar.

ASML en ASMI sloten in Amsterdam verdeeld na koersdoelverhogingen van Credit Suisse.

Opvallende koersbewegingen waren er verder voor Signature Aviation, dat 7,3 procent steeg. Het Britse luchtvaartbedrijf accepteerde een bod van 4,63 miljard dollar van Global Infrastructure Partners.

Aandelen van JD Sports Fashion werden maandag 3,8 procent meer waard nadat het bedrijf afgelopen jaar meer winst behaalde dan verwacht. Komend jaar moet de winst met 5 tot 10 procent groeien, voorspelt de retailer van sportkleding en schoenen.

Tussenstand Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Amsterdamse slot gemiddeld een half procent in het rood.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.