Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Olieprijs maakt pas op de plaats

Olieprijs maakt pas op de plaats
11 jan 2021 om 20:50

De prijs voor een vat ruwe olie heeft maandag een pas op de plaats gemaakt, nadat de olieprijs vorige week nog bijna 8 procent steeg.

Analisten wezen de bescheiden bewegingen op maandag toe aan zorgen over de mondiale olievraag als gevolg van de ontwikkelingen rond het coronavirus. Ook een aantrekkende dollar ten opzichte van veel andere munteenheden, speelde de olieprijs niet in de kaart. 

“Het herstel in de olievraag duurt langer dan verwacht in Europa, vooral doordat veel Europese landen hun lockdown-maatregelen verlengen”, aldus analist Bjornar Tonhaugen van Rystad Energy. “Ook nemen de zorgen over de Chinese vraag toe.”

“De hernieuwde zorgen over de vraag als gevolg van de zeer hoge besmettingscijfers en beperkende maatregelen in combinatie met een sterkere dollar, zorgen voor wat terughoudendheid”, zo stelde ook analist Eugen Weinberg van Commerzbank. 

Vorige week steeg de olieprijs nog met 7,7 procent, een stijging die sinds eind februari 2020 niet meer werd gezien, nadat Saoedi-Arabië eenzijdig besloot de productie te verlagen.

Saoedi-Arabië verraste handelaren vorige week dinsdag door aan te kondigen dat het de productie in februari en maart met 1 miljoen vaten gaat verminderen.

De februari-future voor een vat ruwe olie sloot maandag 0,01 procent hoger op 52,25 dollar op de New York Mercantile Exchange, waarmee verliezen van eerder op de dag werden weggewerkt.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.