Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX neemt gas terug

AEX neemt gas terug
11 jan 2021 om 17:53

De Amsterdamse beurs is maandag lager gesloten. Bij een slot van 642,42 punten, daalde de AEX 0,5 procent.

De terughoudendheid onder beleggers volgt op een sterke eerste handelsweek van 2021, waarin de Amsterdamse hoofdindex ruim 3 procent steeg. 

“De verlenging van de lockdowns en de [politieke] onrust in de VS lijkt even een rem op de koers te zetten. Beleggers wachten mogelijk ook de resultaten van de individuele bedrijven af, nu het kwartaalcijferseizoen voor de deur staat”, aldus beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx.

Het technische plaatje voor de AEX blijft vooralsnog sterk, aldus de beleggingsspecialist, ondanks de adempeuze van maandag.

“Zolang de AEX het patroon van hogere toppen en bodems intact laat, blijven we opwaarts kijken.”

De Duitse bondskanselier Angela Merkel waarschuwde dit weekend dat de moeilijkste weken in de pandemie eraan komen, nu ziekenhuizen vol raken en het aantal besmettingen steeds sneller op blijft lopen en ook in het Verenigd Koninkrijk staat het gezondheidszorg onder zware druk nu de nieuwe coronavariant de overhand heeft genomen.

Verder worden ook de ontwikkelingen op politiek gebied in de Verenigde Staten in de gaten gehouden. Leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi dient maandag naar verwachting een voorstel in waarmee vicepresident Mike Pence wordt verzocht het 25e amendement van de grondwet in werking te stellen om president Donald Trump uit zijn ambt te zetten. Dit vanwege het opruien van aanhangers die vorige week het Capitool bestormden.

De kans dat dit voorstel unanieme steun krijgt van het gehele Huis, waardoor de kans groot is dat er opnieuw een impeachmentprocedure tegen Trump zal worden gestart.

Op macro-economisch vlak was het maandag rustig. De euro/dollar noteerde op 1,2151 en de olieprijs daalde licht.

Bedrijfsnieuws

In de AEX ging AkzoNobel aan kop met een koerswinst van ruim 2 procent. Techaandelen deden het sowieso goed. Just Eat Takeaway, dat woensdag de boeken opent, steeg ongeveer 1 procent.

ASML en ASMI profiteerden niet na koersdoelverhogingen van Credit Suisse. ASML daalde licht en ASMI ging nipt hoger.

Adyen verloor 0,7 procent na een koersdoelverhoging van UBS. “Ondanks de sterke koersprestatie gedurende de pandemie, blijft het aandeel onze favoriet in de Europese betaalindustrie dankzij het unieke platform”, zo stelden de analisten. 

De grootste dalers waren Heineken, Randstad en ING met verliezen van ruim 1 tot circa 3 procent.

In de Midkap leverde Eurocommercial meer dan 3 procent in en was daarmee hekkensluiter.

JDE Peet’s eindigde ruim een half procent hoger ondanks een verkoopadvies van Société Générale, en was daarmee koploper. “We denken niet dat JDE Peet’s de in augustus afgegeven guidance heeft gehaald”, aldus de analisten. In veel markten zal het koffiebedrijf meer last hebben gehad van de coronacrisis dan voorzien. 

Bij de smallcaps ging Vivoryon bijna 8 procent hoger en won TomTom ruim 4 procent. Alfen sloot de rij met een verlies van circa 6 procent.

Chief Financial Officer Hans Janssen heeft besloten per 15 april 2021 Heijmans verlaten. Dit maakte de bouwer maandag bekend. Een opvolger moet nog worden gevonden. Dit proces is inmiddels gestart. Heijmans steeg ruim 2 procent.

Bij Van Lanschot Kempen vertrekt CEO Karl Guha, zo werd maandag ook bekend. “Na acht intensieve jaren, vind ik dat het tijd wordt voor een nieuwe generatie om richting te gaan geven aan deze prachtige organisatie”, aldus Guha, die eind 2021 vertrekt. Het aandeel daalde ruim een procent.

Het lokaal genoteerde Alumexx won 18 procent, net als Lavide en DGB zelfs 101 procent. Ease2pay, vorige week nog uitblinker, daalde bijna 9 procent.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Amsterdamse slot gemiddeld een half procent in het rood.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.