Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Cijferseizoen komt er weer aan

Cijferseizoen komt er weer aan
10 jan 2021 om 12:43

Komende week begint het cijferseizoen al weer op gang te komen. Woensdag komt maaltijdbezorger Just Eat Takeaway met cijfers en in de VS staan de grote banken op de rol. Met name vrijdag is een drukke dag met Citigroup, JPMorgan en Wells Fargo.

Maandag beëindigt NYSE ook de notering van een drietal Chinese telecombedrijven. En geruchten gaan dat Alibaba en Tencent hier ook voor moeten vrezen.

De maatregelen die de VS treffen tegen Chinese bedrijven die zij verdenken van banden met het Chinese leger, werden dit weekend door Beijing veroordeeld. 

Bedrijven en burgers die zich benadeeld voelen door de nieuwe Amerikaanse regelgeving kunnen dit in Beijing melden. Indien de nieuwe regels in strijd zijn met de internationale wetgeving en dit tot “significante verliezen” leidt, dan wil de Chinese overheid te hulp schieten en ook zei het eventueel “noodzakelijke tegenmaatregelen” te zullen nemen.

Vertrouwen

“Hoewel de financiële markten een prima slot van 2020 beleefden, zijn beleggers in januari minder positief geworden over de beurs en hun beleggingen”, aldus onderzoek van BinckBank.

De broker wijst onder meer op de onzekerheden rondom de machtswisseling in de VS en de coronacrisis die de voorzichtigheid aanwakkeren.

Particuliere beleggers beoordelen het beursklimaat deze maand met een 2,5 op een schaal tussen 10 negatief en 10 positief. Een maand eerder stond de beleggersbarometer nog op 3,4.

Beleggers verwachten dat de AEX de komende maand met 2 procent stijgt en de Amerikaanse S&P 500 index met ruim 1 procent.

Binck wees ook op de veranderingen in de voorkeuren van diens beleggers. “Galapagos, Adyen en Tesla zijn daarbij nu het minst gewild, terwijl het vorig jaar hard gedaalde Shell juist als favoriet aandeel wordt gezien.”

Ook ASML en Prosus staan op het lijstje van favoriete aandelen.

Macro

De macro-economische agenda is goed gevuld. Maandag is de agenda nog leeg, met uitzondering van inflatiecijfers uit China. Dinsdag zijn er ook inflatiecijfers, maar dan in eigen land en uit de VS komt het ondernemersvertrouwen en de vacatures. “We moeten investeren in kleine bedrijven. Niet alleen zullen deze centraal staan in het economisch herstel, ze zijn ook het hards getroffen”, stelde Janet Yellen, de door de toekomstig president Joe Biden genomineerde minister van financiën, zaterdag op Twitter. 

Halverwege de week kijkt de markt naar de industriële productie in de eurozone en Amerikaanse inflatiedata. Ook staan de wekelijkse olievoorraden weer op de rol.

Donderdag zijn er groeicijfers uit Duitsland en de wekelijkse steunaanvragen in Amerika. Afgelopen vrijdag bleek het aantal Amerikaanse banen onverwacht gekrompen.

Vrijdag is een drukke dag met een serie Britse macrocijfers, een handelsbalans uit de eurozone en de detailhandelsverkopen in de VS. Ook staat de industriële productie in de VS op de rol, net als een handelsbalans en het consumentenvertrouwen. Amerikanen hebben vervolgens een lang weekend. Maandag 18 januari is Wall Street gesloten vanwege de viering van Martin Luther King Day.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.