Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street koerst af op vlak slot

Wall Street koerst af op vlak slot
8 jan 2021 om 20:27

De Amerikaanse beurzen noteerden vrijdag pakweg anderhalf uur voor de slotbel vlak.

De toonaangevende S&P 500 index noteerde vlak op 3.802,07 punten, de Dow Jones index verloor 0,3 procent op 30.950,28 punten en de Nasdaq noteerde 0,4 procent hoger op 13.116,46 punten.

De Amerikaanse aandelenmarkten zijn deze week gestegen ondanks de politieke onrust in Washington. Beleggers richtten zich met name op de vooruitzichten voor extra overheidsuitgaven door de regering van de verkozen president Joe Biden, nadat de Democraten beide Senaatszetels in de staat Georgia hebben gewonnen. De nieuwe stimuleringsmaatregelen zullen naar verwachting cruciale steun bieden aan Amerikaanse huishoudens en bedrijven, aangezien de coronaviruspandemie het werk en sociale activiteiten in de winstermaanden beperkt.

“Wij zijn van mening dat dit vanuit politiek oogpunt een zeer goede situatie is voor de markt”, zei marktanalist Stephane Monier van Lombard Odier. “De nieuwe Amerikaanse regering zal zich onderscheiden van de vorige door consistent te zijn, in plaats van onvoorspelbaar, met een focus op internationale samenwerking, in plaats van isolationistisch te zijn”, voegde hij toe.

De krappe meerderheid van de Democraten in de Senaat kan ook het vermogen van Biden om maatregelen zoals hogere vennootschapsbelasting en meer regelgeving door te drukken beperken, zei Monier. “Dit is goed voor risicovolle activa en vooral voor de aandelenmarkt”, zei hij.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in december is gedaald met 140.000 banen, terwijl op een stijging werd gerekend van 50.000 banen. De werkloosheid bleef in december 6,7 procent

De groothandelsvoorraden in de VS noteerden in november op een vrijwel ongewijzigd niveau ten opzichte van de voorgaande maand.

Later op de dag volgt nog het consumentenkrediet in de VS van november.

De euro/dollar noteerde op 1,2208. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,2258 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,2270 op de borden. 

Olie noteerde vrijdag tot 2,0 procent hoger.    

Op macro-economisch vlak staan maandag in de Verenigde Staten geen publicaties geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

Micron overtrof donderdag nabeurs de verwachtingen met zijn kwartaalcijfers en ook de afgegeven outlook verraste positief. Het aandeel daalde desondanks 2,2 procent.

Hyundai en Apple zijn in gesprek over een elektrische auto. Dit bevestigde de Zuid-Koreaanse autofabrikant om dit vervolgens weer in te trekken. Apple eist doorgaans absolute geheimhouding van zijn partners. Al jaren speculeren beleggers over de betrokkenheid van Apple bij de ontwikkeling van een elektrische auto, maar concreet werd ’s werelds grootste bedrijf, naar beurswaarde gemeten, nooit. Apple won 0,1 procent. 

Het coronavaccin van Pfizer en BioNTech werkt ook tegen de snel verspreidende mutaties van het virus die in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika zijn ontdekt. Dit bevestigde BioNTech vrijdag. Het aandeel BioNTech steeg 7,2 procent.

Moderna heeft in het VK goedkeuring gekregen van de medicijnwaakhond voor zijn coronavaccin. Ook besloot London om zijn order uit te breiden van 7 naar 17 miljoen vaccins, nu er groen licht is voor het vaccin. Het aandeel daalde echter 2,2 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.