Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Valuta: dollar profiteert van Democratische overwinning

Valuta: dollar profiteert van Democratische overwinning
8 jan 2021 om 11:46

De euro is ten opzichte van de dollar van donderdag op vrijdag een deel van zijn stijging weer kwijt als gevolg van winstnemingen en de aantrekkende dollar die profiteert van de verwachting dat de Amerikaanse Democraten meer steunprogramma’s afkondigen om de economie een stimulans te geven waarmee de reële rente kan oplopen.

“Dat was ook de reden waarom de lange rente van de Verenigde Staten deze week boven de 1,0 procent kwam te noteren”, aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO vrijdag tegen ABM Financial News.

Boele wees vrijdag op de woorden van de voorzitter van de Federal Reserve van Philadelphia Patrick Harker, die donderdag in een toespraak liet doorschemeren dat later dit jaar de Fed zijn inkoopbeleid zou kunnen herzien. “Dat leek een hint op tapering. Het beleid van de Fed wordt als vastomlijnd gezien, maar elke kleine variant van de zienswijze wordt opgemerkt en meegenomen. Bij tapering komt de verwachting van een rentestijging in beeld en dat is altijd gunstig voor de dollar”, aldus Boele.

De daling die de euro per saldo ten opzichte van de dollar laat zien komt na een gestage opwaartse trend van de Europese munt. “Een deel van de daling wordt ook verklaard uit winstnemingen in een markt die in liquiditeit weer aantrekt. De Europese Centrale Bank zal dit voorlopig met de nodige tevredenheid aanschouwen”, aldus Boele.

Met de aandacht voor inflatie- en renteniveaus acht de valutaspecialist van ABN AMRO vrijdag het banenrapport van de Verenigde Staten over december momenteel geen doorslaggevende factor van betekenis. Woensdag bleek de private sector in december 123.000 banen te hebben verloren volgend ADP, terwijl en gerekend was op een zeer bescheiden plus.

De industriële productie in Duitsland liet in november nog wel groei zien, maar Frankrijk dook in de min. De werkloosheid van de eurozone liet ook in november weer een kleine daling zien

Voor de banengroei van de Verenigde Staten wordt een aantal van 50.000 voorzien. Na publicatie daarvan volgen nog de groothandelsvoorraden en het consumentenkrediet.

De vicevoorzitter van de Fed van Richard Clarida houdt vandaag een toespraak en is daarmee voorlopig de enige spreker.

De euro noteerde vrijdag 0,2 procent lager op 1,2243 dollar. De Europese munt noteerde 0,4 procent lager op 0,9005 Britse pond. Het Britse pond steeg vrijdag 0,3 procent en noteerde op 1,3598 dollar. De dollar noteerde 0,2 procent lager op 6,4627 Chinese yuan. De dollar noteerde vlak op 103,8150 yen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.