Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen hoger gesloten

Europese beurzen hoger gesloten
8 jan 2021 om 18:36

De Europese beurzen zijn vrijdag hoger gesloten

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,7 procent tot 411,17 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,6 procent op 14.049,53 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,7 procent op 5.706,88 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,2 procent hoger op 6.873,26 punten.

Verse records op Wall Street donderdag zetten de Europese beurzen vrijdag hoger. Tot nu toe verwacht de markt dat de Democraten flink zullen stimuleren ter ondersteuning van de economie, terwijl de coronacrisis op zijn hoogtepunt lijkt.

“Prioriteit nummer 1 voor de nieuwe regering is om het coronavirus onder controle te krijgen met als inzet een economisch herstel dat de Democratische Partij op de korte termijn niet zal willen [laten] stoppen”, zei analist Ross Mayfield van Baird.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de werkloosheid in de eurozone in november fractioneel is gedaald tot 8,3 procent van 8,4 procent in oktober.

De Franse industriële productie is in november gedaald met 0,9 procent op maandbasis. De productie van de Duitse industrie steeg daarentegen in november op maandbasis met 0,9 procent, wat wel een vertraging betekende ten opzichte van de voorgaande maand toen de productie nog met 3,4 procent steeg. De Duitse export is november op maandbasis met 2,2 procent toegenomen, terwijl de import met 4,7 procent aantrok. 

De euro/dollar noteerde op 1,2246. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2271 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,2270 op de borden.

Olie noteerde tot 1,5 procent hoger.

Bedrijfsnieuws

Sodexo heeft ook in het afgelopen kwartaal de omzet flink zien dalen. Toch waren de prestaties van het bedrijf beter dan verwacht als het gaat om kostenbeheersing en de onderhandelingen van contracten. De verwachting voor de onderliggende operationele marge is dan ook verhoogd naar ten minste 2,5 procent. Dat was eerder 2 tot 2,5 procent. Daarmee zou de omzetdaling wel kleiner zijn dan in de laatste 6 maanden van het vorige boekjaar. Het aandeel steeg 10,5 procent.

Degroof Petercam heeft vrijdag het advies voor Just Eat Takeaway verhoogd van Houden naar Kopen en trok het koersdoel met liefst 69 procent op naar 140,00 euro. Het aandeel steeg 3,5 procent. 

Prosus won 3,8 procent en sectorgenoten ASML en ASMI stegen 3,0 en 3,7 procent, geholpen door positieve berichtgeving uit Azië. TSCM behaalde meer omzet en Samsung rekent op een forse winststijging.

STMicroelectronics meldde ook een flinke omzetgroei en sloot vrijdag 1,9 procent hoger. In Frankfurt ging Infineon aan kop met een winst van 6,4 procent. Volkswagen was de Duitse hekkensluiter met een verlies van 1,9 procent.

In Parijs was Veolia de sterkste stijger. Het aandeel won 3,7 procent. De Franse autoproducent Renault verloor 4,7 procent.

In Londen presteerde bouwbedrijf Barrat Developments sterk met een winst van 4,2 procent, terwijl Tui met een verlies van 18 procent onderaan bungelde.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent hoger op 3.810,57 punten. De Dow Jones index daalde 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,6 procent in het groen.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.