Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street koerst af op lagere opening

Wall Street koerst af op lagere opening
6 jan 2021 om 14:41

De Amerikaanse beurzen stevenen woensdag af op een lagere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,2 procent in het rood.

Het vizier richt zich woensdag op de Amerikaanse staat Georgia, waar Amerikanen dinsdag de gang naar de stembus maakten voor de senaatsverkiezingen. Er liggen twee senaatszetels voor het grijpen. Bij winst van beide zetels krijgen de Democraten de controle over de Senaat, naast het Huis van Afgevaardigden en het Witte Huis, wat het regeren voor aankomend president Joe Biden een stuk makkelijker zal maken.

Inmiddels zou de Democratische senator Raphael Warnock al zeker zijn van zijn overwinning. De tweede zetel neigt naar verluidt ook naar de Democraten te gaan.

Techaandelen staan voorbeurs onder druk vanwege de verwachting dat de Democraten de controle over de Senaat krijgen, aangezien het de kansen van Biden zou vergroten om belastingverhogingen en meer regelgeving erdoor te drukken. Hij beloofde eerder al meer onderzoek te willen doen naar de macht van de technologiegiganten. Apple daalde 1,8 procent, terwijl Microsoft 1,6 procent lager noteerde. Amazon levert vermoedelijk 1,7 procent in en Alphabet, het moederbedrijf van Google, 1,8 procent.

Een Democratische overwinning zal volgens strateeg Seema Shah van Principal Global Investors echter ook voordelen bieden, aangezien dit de kans op meer overheidsstimuleringsmaatregelen ook vergroot. Meer overheidssteun ondersteunt aandelen die het hards zijn getroffen door de pandemie, zoals luchtvaartmaatschappijen en autofabrikanten, voegde zij toe. “Maar aangezien de democratische controle in de senaat waarschijnlijk flinterdun is, zal de agenda [van Biden] worden getemperd”, aldus Shah.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de werkgelegenheid in de private sector in de Verenigde Staten in december onverwacht is gekrompen. Het aantal banen daalde in december met 123.000, terwijl de markt rekende op een toename met 60.000 banen.

Het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten is vorige week met 5,8 procent gedaald. 

Later op de dag volgen de inkoopmanagersindex voor de dienstensector, de fabrieksorders, de wekelijkse olievoorraden en de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve.

De euro/dollar noteerde op 1,2341. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,2333 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,2294 op de borden.

Olie noteerde tot 0,2 procent lager.

Bedrijfsnieuws
 
De Amerikaanse president Donald Trump heeft een nieuw decreet ondertekend waardoor een achttal Chinese apps worden verboden. De apps van de Chinese internetreuzen Tencent en Alibaba staan ook op die lijst. Trump wees erop dat deze apps toegang hebben tot privacygevoelige informatie van hun gebruikers. En die zouden vervolgens gebruikt kunnen worden door de Chinese overheid, vreest de president. Het duurt nog 45 dagen voor de ban in werking treedt.

Toezichthouders in China willen Jack Ma iets laten doen waar de internetmiljardair zich lang tegen heeft verzet: de schatkamer van gegevens over consumentenkrediet van Ma’s betaalbedrijf Ant Group delen met andere partijen. Dat schreef de Wall Street Journal dinsdag.

De New York Stock Exchange ligt onder vuur, nadat het aanvankelijk zei de notering van drie Chinese telecombedrijven te schrappen vanwege hun banden met het Chinese militaire apparaat. Vervolgens bleek dinsdag dat het beursbedrijf deze plannen niet zou doorzetten, maar woensdag werd bekend dat de drie aandelen wellicht toch wel geschrapt gaan worden na politieke druk, aldus The New York Times.

UnitedHealth neemt gezondheidszorgtechnologiebedrijf Change Healthcare over voor 25,75 dollar per aandeel in contanten. De transactie wordt gewaardeerd op circa 8 miljard dollar. Het aandeel Change Healthcare steeg voorbeurs 33,3 procent, terwijl UnitedHealth 1,8 procent verloor.

IBM reorganiseert zijn verkoopteam. Het aandeel steeg voorbeurs 0,9 procent.

Wyndham Destinations neemt reismagazine Travel + Leisure over van Meredith voor 100 miljoen dollar. Er was voorbeurs nog geen handel in het aandeel Wyndham.

Start-up Figs heeft de voormalige CFO van Domino’s Pizza, Jeffrey Lawrence, aangesteld als financieel directeur.

Moderna komt woensdag wellicht in beweging. De Europese toezichthouder EMA heeft het coronavaccin van Moderna vandaag goedkeurd, waardoor het nu alleen nog wachten is op groen licht van de Europese Commissie. Het aandeel steeg voorbeurs 3,1 procent.

Slotstanden
 
De toonaangevende S&P 500 index sloot dinsdag 0,7 procent hoger op 3.726,86 punten. De Dow Jones index eindigde 0,6 procent in het groen op 30.391,60 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 1,0 procent tot 12.818,96 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.