AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM woensdag, 6 januari 2021 22:35

Wall Street beperkt winst na rellen op Capitool

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag overwegend hoger gesloten, met een nieuw record voor de Dow Jones-index, nadat de Democraten twee zetels en daarmee het overwicht in de Senaat leken te gaan veroveren in Georgia. 

De winsten liepel wel terug door de onrust op Capitol Hill, waar aanhangers van Trump gebouwen van het Congres binnendrongen en zo een zitting van het Congres onmogelijk maakten.  

De S&P500-index steeg 0,6 procent tot 3.750 punten, de Dow Jones-index klom 1,9 procent. Alleen technologiebeurs Nasdaq bleef achter en stond 0,1 procent lager.

In de Amerikaanse staat Georgia zijn de twee senaatszetels van Republikeinen veroverd door Democraten, na de stembusgang gisteren. De overwinning werd kort na sluiting van Wall Street bevestigd. Dit geeft de Democraten de controle over de Senaat, naast het Huis van Afgevaardigden en het Witte Huis, wat het regeren voor aankomend president Joe Biden een stuk makkelijker zal maken.

De stijgende tienjaarsrente was ook een reden voor optimisme over aandeel van banken en verzekeraars. De rente steeg voor het eerst sinds maart tot boven 1 procent.

Techaandelen stonden onder druk, want als Democraten de controle hebben over de Senaat, kan Biden eerder belastingverhogingen en strengere regelgeving erdoor drukken. Hij beloofde al onderzoek te willen doen naar de macht van de technologiereuzen zoals Facebook, Google, Amazon en Apple. Apple daalde 1,8 procent, terwijl Microsoft 1,6 procent lager noteerde. Amazon levert vermoedelijk 1,7 procent in en Alphabet, het moederbedrijf van Google, 1,8 procent.

De Democratische overwinning zal volgens strateeg Seema Shah van Principal Global Investors  ook voordelen bieden voor beleggers, omdat dit de kans op meer overheidsstimulering vergroot. Dat ondersteunt aandelen die het zwaarst werden getroffen door de pandemie, zoals luchtvaartmaatschappijen en autofabrikanten. 

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de werkgelegenheid in de private sector in de Verenigde Staten in december onverwacht is gekrompen. Het aantal banen daalde in december met 123.000, terwijl de markt rekende op een toename met 60.000 banen.
 
Later op de dag volgen de inkoopmanagersindex voor de dienstensector, de fabrieksorders, de wekelijkse olievoorraden en de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve.

De euro/dollar noteerde op 1,2322. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,2294 op de borden.

De olieprijs steeg 1,4 procent op de New York Mercantile Exchange en sloot voor het eerst sinds februari boven 50 dollar. Een forse daling van de olievoorraden in de afgelopen week droeg bij aan het optimisme.

Bedrijfsnieuws
 
De Amerikaanse president Donald Trump heeft per nieuw decreet acht Chinese apps verboden, waaronder de apps van internetreuzen Tencent en Alibaba, omdat ze toegang hebben tot privacygevoelige informatie van hun gebruikers, die door de Chinese overheid kan worden misbruikt. Het verbod gaat over 45 dagen in. Ook de handel in de twee genoemde bedrijven kan worden verboden, meldde Dow Jones, die verwees naar overleg hierover tussen ambtenaren. Het aandeel Alibaba daalde 2 procent in New York. 

Toezichthouders in China proberen Jack Ma iets te laten doen waar de internetmiljardair zich lang tegen heeft verzet: de schatkamer van gegevens over consumentenkrediet van Ma's betaalbedrijf Ant Group delen met andere partijen. Dat schreef de Wall Street Journal dinsdag.

De New York Stock Exchange ligt onder vuur om zijn zwalkende koers. De beurs had aangekondigd  zei  notering van drie Chinese telecombedrijven te schrappen vanwege hun banden met het Chinese militaire apparaat, op last van de Amerikaase regering. Dinsdag bleek dat de beurs de stap niet zou doorzetten, maar woensdag bleek dat de drie aandelen toch geschrapt worden na politieke druk.

UnitedHealth neemt gezondheidszorgtechnologiebedrijf Change Healthcare over voor 25,75 dollar per aandeel in contanten. De transactie wordt gewaardeerd op circa 8 miljard dollar. Het aandeel Change Healthcare steeg 30 procent, terwijl de koers van UnitedHealth ruim 4 procent steeg.

IBM reorganiseert zijn verkoopteam. Het aandeel steeg 2,4 procent.

Wyndham Destinations neemt reismagazine Travel + Leisure over van Meredith voor 100 miljoen dollar. Het aaneel Wyndham steeg 4,7 procent.

Start-up Figs heeft de voormalige CFO van Domino's Pizza, Jeffrey Lawrence, aangesteld als financieel directeur.

Het aandeel Moderna steeg 6,5 procent. De Europese toezichthouder EMA heeft het coronavaccin van Moderna vandaag goedkeurd, waardoor het nu alleen nog wachten is op groen licht van de Europese Commissie. 

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

After_the_bell

De Aandeelhouder TV

maart 20, 2023

ING eerste rebound poging – 20mrt23

maart 20, 2023

Aandelen NN Group richting de 40 euro?

maart 20, 2023

Macroflits: Komt er een bankencrisis?

maart 20, 2023

Onrust financiële sector houdt aan | 20 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 10:15

  Rabobank Certificaten uitleg over het dividend en de risico’s

 • 10:00

  AEX zet 200EMA onder druk & ASML verliest kracht

 • 08:36

  UBS neemt Credit Suisse over – Wat doet de Fed deze week?

 • 10:30

  Aandeel Adobe: Sterke cijfers, nu hebben de stieren hun kans

 • 08:04

  Grote Amerikaanse banken snellen First Republic Bank te hulp

 • 15:21

  Aandeel Volkswagen: Wordt de outlook 2023 gerealiseerd?

 • 11:14

  LYNX prolongeert titel ‘Broker van het jaar’

 • 11:14

  LYNX prolongeert titel ‘Broker van het jaar’

 • 11:14

  LYNX prolongeert titel ‘Broker van het jaar’

Masterclasses

 • 21 maart

  Waar komt rendement nou eigenlijk vandaan?

Columns

Nieuw
20 mrt 12:46 Redactie

Hierom dalen banken ondanks de reddingen

17 mrt 10:03 Doijer en Kalff

Alles wat u moet weten over de DJIA-goud ratio 2.0 en waarom uw favoriete indicatoren en ratio’s outdated zijn

17 mrt 10:19 Cees Smit

Column: Klimaat Gekkies in Brussel