Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Congres staakt bevestiging Biden na bestorming door Trump-aanhangers

Congres staakt bevestiging Biden na bestorming door Trump-aanhangers
6 jan 2021 om 21:34

Een zitting van het Congres om de verkiezing van Joe Biden tot president formeel te bevestigen is ontruimd nadat aanhangers van de zittende president Donald Trump het Capitool binnendrongen. 

Ordebewakers op het Capitool hielden protestanten in het gebouw met getrokken vuurwapens op afstand. 

President Trump bleef eerder woensdag zonder bewijs beweren dat hij de verkiezingen door fraude heeft verloren. “We zullen nooit toegeven”, zei hij. “We zullen nooit ons verlies erkennen.” 

Nadat de groep het gebouw was binnendrongen tweette Trump: “Steun onze Capitool-politie en wetshandhavers. Zij staan waarlijk aan de kant van ons land. Blijf vreedzaam!”

De leider van de Senaat Mitch Mitchell had kort tevoren juist het Congres opgeroepen om de verkiezingsoverwinning van Biden te bevestigen, ondanks formele bezwaren van tientallen Republikeinen en de onrust buiten de zaal. “De stemmers, de rechtbanken en de staten hebben allemaal gesproken. Als we daartegen in zouden gaan, zou dat onze republiek voor eeuwig beschadigen.”

De gezamenlijke sessie van Senaat en Huis van Afgevaardigden in het Congres werd geschorst nadat een vertegenwoordiger van Arizona namens de Republikeinen bezwaar maakte tegen de stemresultaten van zijn staat, met steun van de Republikeinse senator voor Texas Ted Cruz, In dat geval moeten de Senaat en het Congres de zaak voor maximaal twee uur debatteren.

Als de Republikeinen dit willen herhalen voor elk van de zes staten waarvan zij de uitslag als twijfelachtig proberen af te schilderen, dan kan de bevestiging tot in de nacht duren voor de Congresleden.

De Amerikaanse beurs stond woensdagavond nog altijd op flinke winst, ondanks de politieke onrust. De verliezen op technologiebeurs Nasdaq liepen wel wat op. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.