Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

China wil dat Ma’s Ant Group zijn data deelt

China wil dat Ma’s Ant Group zijn data deelt
6 jan 2021 om 00:00

Toezichthouders in China willen Jack Ma iets laten doen waar de internetmiljardair zich lang tegen heeft verzet: de schatkamer van gegevens over consumentenkrediet van Ma’s betaalbedrijf Ant Group delen met andere partijen. Dat schrijft de Wall Street Journal dinsdag.

Ma heeft weinig onderhandelingsruimte meer, nu het zakenimperium dat hij opgebouwd heeft onder vuur ligt van toezichthouders en de toorn heeft gewekt van de Chinese president Xi JinPing. Beijing vreest dat de flamboyante ondernemer te veel focust op het succes van zijn bedrijven en te weinig aandacht heeft voor het overheidsdoel om  financiële risico’s te beperken.

Volgens toezichthouders heeft Ant Group, waarin Ma een controlerend belang heeft, een oneerlijk concurrentieoordeel tegenover kleine kredietverstrekkers en zelfs grotere banken, omdat het bedrijf over enorme hoeveelheden persoonlijke gegevens beschikt, dankzij de betaal- en lifestyle-app Alipay.

Die app wordt gebruikt door meer dan een miljard mensen en heeft veel gegevens over de uitgavenpatronen van consumenten en hoe consumenten hun rekeningen en leningen afbetalen. Met die informatie heeft Ant geld geleend aan meer dan een half miljard mensen geld, gefinancierd door ongeveer 100 commerciële banken, die de meeste risico’s van wanbetaling dragen, terwijl Ant geld verdient als tussenpersoon.

De autoriteiten willen nu dat verdienmodel overhoop halen, vanwege de risico’s die het veroorzakt voor het Chinese financiële systeem. Ant zou meer eigen kapitaal moeten aanhouden voor de verstrekte leningen, volgens dezelfde regels als waar banken zich an moeten houden. Ook zou Ant het monopolie op zijn data moeten opgeven, door de informatie te delen met een kredietratingbedrijf of in te voeren op een nationaal platform dat wordt gerund door de Chinese centrale bank.

In die zin zou het conflict vergelijkbaar zijn met de pogingen van Amerikaanse toezichthouders en politici om de grote macht van technologiebedrijven zoals Facebook en Google te breken.

Ant weigert de data af te geven die het nodig heeft om concurrerend te zijn, volgens de toezichthouders. 

In een toespraak in oktober bekritiseerde Ma de campagne van president Xi tegen financiële risico’s. Een woedende Xi verbood daarop persoonlijk de beursgang van Ant Group, zeggen Chinese ambtenaren tegen de Amerikaanse krant. Ook droeg hij toezichthouders op onderzoek in te stellen naar de risico’s van Ant voor het financiële systeem.

Ma zou de autoriteiten in november in een besloten overleg hebben aangeboden om “alles te nemen wat Ant heeft, zo lang het land het nodig heeft”, zeggen de bronnen van The Wall Street Journal. 

Eind december legde de centrale bank in een stappenplan uit hoe Ant het bedrijf nu moet reorganiseren en hoe het de benodigde vergunningen kan krijgen voor zijn kredietbedrijf.

Sinds zijn toespraak in oktober is Ma niet meer in het openbaar gezien. Ant Group heeft de afgelopen weken een deel van zijn activiteiten afgebouwd, de kredietlimieten van sommige klanten verlaagd en online-spaarproducten verwijderd waar toezichthouders zich kritisch over hebben uitgelaten. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Alibaba Group

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.