Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Olieprijs fors omhoog na gul gebaar Saoedi’s

Olieprijs fors omhoog na gul gebaar Saoedi’s
5 jan 2021 om 20:52

De olieprijs is dinsdag sterk gestegen nadat de grootste olieproducenten overeenkwamen hun quota voor de olieproductie niet substantieel te verhogen tot maart, nu oplopende coronabesmettingen tot nieuwe lockdowns hebben geleid. In ruil voor de deal, die de olieprijs op peil moet houden, verlaagt Saoedi-Arabië zijn productie vrijwillig.

De future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot 4,9 procent hoger op 49,93 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Rusland en Kazakhstan, die pleitten voor een verhoging van de productie van de groep olieproducerende landen, mogen samen in februari 75.000 vaten meer produceren en in maart nog eens 75.000 vaten.  

Daar staat echter tegenover dat Saoedi-Arabië de eigen productie vrijwillig verlaagt met een extra 1 miljoen vaten per dag “als een gebaar van goede wil”, zei de Saoedische energieminister prins Abdulaziz bin Salman. De vrijwillige productie van de Saoedi’s zou daarmee dalen tot 8,125 miljoen vaten per dag gedurende februari en maart, wat ruimschoots de productieverhoging van Rusland en Kazachstan zou goedmaken.

“Wij zijn de beschermer van deze industrie”, zei de olieprins. Hij voegde eraan toe te hopen dat deze eenzijdige stap niet vergeefs zou blijken te zijn. “We doen dit met het doel om onze economie te steunen en die van de andere OPEC-plus-landen”, zei hij.

In december hadden de OPEC-landen en Rusland besloten om de beperkingen van de olieproductie met 500.000 vaten terug te schroeven, per 1 januari.

Volgens Marshall Steeves van IHS Markit hebben de Russen de extra productie nodig voor binnenlandse consumptie in de wintermaanden, en zal dit niet leiden tot meer aanbod op de exportmarkten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.