Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Gemengde dag voor Europese beurzen

Gemengde dag voor Europese beurzen
5 jan 2021 om 18:48

De Europese beurzen zijn dinsdag gemengd gesloten, met verliezen in Duitsland en Frankrijk en winsten in Engeland en Nederland, mede dankzij een fors hogere olieprijs en daardoor winsten voor energiewaarden zoals BP en Shell.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,2 procent tot 400,94 punten. De DAX daalde 0,4 procent naar 13.678 punten. De Franse CAC 40 verloor 0,4 procent tot 5.564 punten. De Britse FTSE steeg 0,6 procent naar 6.612 punten.

Op het Europese vasteland werd de stemming bedorven door vrees voor verdere lockdownmaatregelen, nadat maandagavond een landelijke lockdown tegen het coronavirus werd afgekondigd in het Verenigd Koninkrijk. Ook in Duitsland en Denemarken werden de maatregelen opgeschroefd.  

Afgezien van de koerssprong van BP en Shell waren de beurzen van Londen en Amsterdam helemaal niet zo positief, zei marktanalist David Madden van CMC Markets.

De Duitse detailhandelsverkopen lieten, zo bleek vanochtend, ook in november een stijging zien, zowel op maand- als op jaarbasis. De werkloosheid in Duitsland bleef op 6,1 procent.

In de Verenigde was de Amerikaanse ISM-inkoopmanagersindex voor de industrie veel sterker dan verwacht, met een fors toename van de activiteit in december.

De olieprijs steeg sterk, nadat Saoedi-Arabië en Rusland besloten dat de productie van de OPEC-plus-landen in februari nog niet wordt verhoogd, gezien de oplaaiende coronapandemie.

Een februari-future West Texas Intermediate noteerde 4,4 procent in het groen op 49,73 dollar, terwijl voor een maart-future Brent 52,87 dollar werd betaald, een stijging van 3,5 procent.
 
De euro/dollar noteerde op 1,2269. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,2261 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,2248 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

In Amsterdam en in Londen blonk olieconcern Shell uit met een koerswinst van 7 procent, terwijl ook het Britse BP 7 procent mocht bijschrijven in Londen. Het Franse Total bleef daar bij achter, maar werd toch ook 2,6 procent duurder.

Halfgeleidertoeleverancier ASML sloot vlak in Amsterdam, ondanks een koersdoelverhoging door Liberum, van 390 naar 450 euro. Sectorgenoot ASMI kreeg ook een hoger koersdoel van 215,00 euro van Degroof Petercam en sloot 0,8 procent hoger.

UBS zette KBC op de verkooplijst. Het aandeel daalde ruim 3 procent, waarmee de bank de grootste daler in de Bel20 index was.

Air France-KLM sloot 0,9 procent lager, nadat de Franse krant La Tribune schreef dat de Franse tak van de maatschappij in 2021 een operationeel verlies van 2 miljard euro voorziet. In Parijs leverde het aandeel Airbus 0,1 procent in, ook herstellend van een groter verlies in de ochtend.  
 
Autofabrikant Renault won 2,3 procent in Parijs en was daar één van de weinige stijgers, terwijl rivaal Peugeot achterbleef.
 
In Frankfurt verloren nutsbedrijven E.On en RWE ruim 2 procent. Maaltijdbezorger Delivery Hero, concurrent van Just Eat Takeaway.com, won juist ruim 5 procent. Just Eat steeg 3,3 procent. Maaltijdbezorgers deden het in de vorige lockdown goed en daar lijkt nu opnieuw op te worden gespeculeerd.

In Londen was Next een uitblinker met een koerswinst van 8 procent. De omzetcijfers van de Britse warenhuisketen vielen mee, omdat de verkoopprijzen met slechts 1 procent daalden, waar het bedrijf 8 procent had voorspeld. Vooral online was er stevige groei.  

Tussenstanden Wall Street

Wall Street stond dinsdagavond licht hoger. De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,2 procent tot 3.710 punten. Techbeurs Nasdaq klom 0,3 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Allianz
    * *
  • Coca-Cola
    * *
  • FR40
    * *
  • General Motors
    * *
  • ING Groep
    * *
  • Pepsico
    * *
  • Philips
    * *
  • PORT20
    * *
  • Stellantis
    * *
  • Unilever
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.