Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Futures wijzen op licht hogere opening Wall Street

Futures wijzen op licht hogere opening Wall Street
5 jan 2021 om 12:55

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een iets hogere opening tegemoet, na de slechte jaarstart op maandag.
 
Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd tot 0,1 procent in het groen.

Volgens strateeg Philippe Gijsels van BNP Paribas Fortis startte Wall Street het jaar niet goed. Maandag verloor de S&P500 index 1,5 procent. 

De Amerikaanse senaatsverkiezingen in Georgia drukken volgens de strateeg vandaag op het sentiment. De vrees van een blauwe golf, waarbij de Democraten het hele Amerikaanse Congres en ook het presidentschap in handen krijgen, neemt toe, aldus Gijsels. 

Daarmee zou aankomend president Joe Biden de handen vrij hebben om zijn beleid uit te voeren, wat volgens de strateeg betekent dat er meer stimuleringen op komst zijn, maar ook meer belastingen en meer regelgeving voor grote techbedrijven zoals Apple en Amazon. De Amerikaanse markt is daarom wat nerveus, meent Gijsels.

“De markt houdt van status quo en dat is waar we nu ongeveer zijn”, voegde Patrick Spencer van Baird toe. Terwijl hij de angst van beleggers begrijpt, is hij mening dat met een kleine meerderheid de Democraten er niet in zullen slagen om de belastingen ver te verhogen of heel strenge regelgeving door te voeren.

Op macro-economisch vlak is het rustig. Vanmiddag staat de ISM-inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie geagendeerd.

Olie noteerde maandag in het groen. Een februari-future West Texas Intermediate steeg 1,9 procent tot 48,50 dollar, terwijl een maart-future Brent 1,8 procent duurder werd op 52,02 dollar. Oliehandelaren zijn benieuwd of OPEC+ de voorgenomen productieverhogingen door zal zetten.

“We zijn van mening dat het onder de huidige marktomstandigheden, waarbij sprake is van echte zorgen over de laatste coronagolf, voor OPEC+ het beste is om de productie-afspraken op het huidige niveau te laten”, zei marktanalist Warren Patterson van ING.

De euro/dollar noteerde op 1,2285. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,2269 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,2248 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

NYSE heeft aangegeven de noteringen van drie grote Chinese telecombedrijven toch niet te zullen schrappen. Aanvankelijk zou de handel in New York in de aandelen China Mobile, China Unicom en China Telecom Corp. worden geschrapt per 11 januari als gevolg van nieuwe regelgeving in de VS die investeren in bedrijven die banden hebben met het Chinese militaire apparaat verbiedt. Het beursbedrijf kondigde maandagavond aan deze ‘delisting’ niet door te zetten.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index daalde maandag 1,5 procent tot 3.700,65 punten, de Dow Jones index verloor 1,3 procent op 30.223,89 punten en de Nasdaq sloot 1,5 procent lager op 12.698,45 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.