Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX begint 2021 voortvarend onder leiding van Arcelor

AEX begint 2021 voortvarend onder leiding van Arcelor
4 jan 2021 om 17:52

De Amsterdamse beurs is maandag met winst gesloten, onder leiding van staalreus ArcelorMittal.
 
De AEX index steeg 1,0 procent tot 631,03 punten, terwijl de AMX een winst van 0,9 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 1,9 procent. Daarmee gaf het Damrak een positieve aftrap voor het nieuwe jaar, gesteund door de verwachting dat de uitrol van coronavaccins wereldwijd het economische herstel zal stimuleren.

Ook investment manager Simon Wiersma van ING is optimistisch gestemd en zei ervan overtuigd te zijn dat het economisch herstel er dit jaar gaat komen. “Of het weer een feest op de beurzen wordt, hangt ervan af. Houden de centrale banken zich aan hun belofte om de rente lang laag te houden, ook als de inflatie en kapitaalmarktrentes beginnen op te lopen? Dat wordt weer een mooie koorddansact”, aldus Wiersma. “Verder zullen er ongetwijfeld weer geopolitieke spanningen zijn. Dit betekent niet dat 2021 een rustig jaar wordt, maar wel dat de rendementsverschillen naar verwachting minder groot zullen zijn”, voegde hij toe.

Beursexperts die meededen aan een enquête van Actiam zien de AEX dit jaar slechts minimaal stijgen. Hun topfavoriet is Prosus, maar na de indrukwekkende stijging in 2020 is het volgens hen beter om weg te blijven bij Adyen.

Op macro-economisch vlak kreeg de markt een reeks Europese inkoopmanagersindices te verwerken. De activiteit in de industrie van de eurozone is in december verder aangetrokken. Deze inkoopmanagersindex steeg van 53,8 in november naar 55,2 afgelopen maand. Duitsland was samen met Nederland sterkhouder en in Frankrijk ging het van krimp naar groei.
 
Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het groeitempo van de industrie in de Verenigde Staten in december toch is gestegen. De index steeg van 56,7 in november naar 57,1 afgelopen maand. Een voorlopig cijfer wees juist op een kleine daling van de index. 

De euro/dollar noteerde op 1,2269. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2229 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,2137 op de borden. De dollar blijft volgens MUFG onder druk staan in aanloop naar de verkiezingen dinsdag in Georgia, waar de Democraten mogelijk ook de Senaat in handen weten te krijgen. Zij domineren al het Huis van Afgevaardigden en beide huizen onder controle zou het voor aankomend president Joe Biden een stuk makkelijker maken om zijn agenda af te werken.

“Als de Republikeinen 1 of zelfs beide zetels [in Georgia] weten te winnen, betekent dit dat Biden zal moeten ‘dealen’ met een Republikeinse Senaat voor ten minste de eerste twee jaar van zijn [vierjarige] termijn”, aldus econoom Jim Reid van Deutsche Bank.

Olie noteerde maandag tot 1,7 procent lager.

Vanwege de aanhoudende coronacrisis lijkt OPEC+ voorzichtiger te worden om de productie te verhogen, schreef persbureau Bloomberg.  

Stijgers en dalers
 
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 17 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van 4,4 procent, gevolgd door Philips met een winst van 4,3 procent en ASMI, dat 3,8 procent steeg.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell was vanochtend aanvankelijk een koploper, maar sloot uiteindelijk 0,3 procent lager. Bernstein bestempelde Shell desalniettemin als een favoriet voor 2021 en Credit Suisse herhaalde de koopaanbeveling op het aandeel, in een vooruitblik op de cijfers over het vierde kwartaal.

Unibail-Rodmaco-Westfield was met een verlies van 5,2 procent de sterkste daler onder de hoofdfondsen. ABN AMRO verloor 3,4 procent en ING daalde 0,4 procent.

Adyen daalde 2,4 procent. Citi verhoogde het koersdoel voor Adyen naar 1.470 euro, maar zette ook een verkoopadvies op het aandeel. “Groei tegen een onredelijke prijs”, oordeelden de analisten van Citi.

In de AMX ging Signify aan kop met een winst van 4,8 procent. Flow Traders was een goede tweede en won 2,7 procent. Aperam steeg 2,5 procent. Air France-KLM verloor 4,9 procent. Pharming daalde 3,8 procent, terwijl Intertrust 1,6 procent inleverde.

Bij de smallcaps deed Accsys het goed. Het aandeel won 5,8 procent. Vivoryon was de sterkste stijger met een winst van 6,3 procent. AMG noteerde 5,4 procent hoger, terwijl BAM 3,3 procent verloor.

Het lokaal genoteerde Alumexx spoot 28,8 procent hoger. 

Tussenstanden Wall Street
 
Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,4 procent lager op 3.703,42 punten. De Dow Jones index daalde 1,7 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,3 procent in het rood.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Brill Koninklijke

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.