Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Drukke eerste beursweek in verschiet

Drukke eerste beursweek in verschiet
3 jan 2021 om 13:40

De Amsterdamse beurs start 2021 met een drukke macro-economische week. De AEX sloot 2020 af op 624,61 punten.

Maandag start het nieuwe jaar met een serie inkoopmanagersindexen voor de industrie. Woensdag volgt het sentiment onder inkopers in de dienstensector. Dit betreft de inkoopcijfers van Markit. Die van ISM voor de Amerikaanse industrie is juist gepland voor dinsdag en die voor de dienstensector op donderdag, ofwel een dag later dan de cijfers van Markit.

Dinsdag is het relatief rustig. Duitsland publiceert wel de detailhandelsverkopen en de werkloosheid.

In Amerika vindt dinsdag echter ook een nieuwe ronde voor de Senaatsverkiezingen plaats in de staat Georgia. Twee zetels zijn te verdelen en indien de Democraten die in de wacht weten te slepen, dan hebben zij niet alleen de macht in het Huis van Afgevaardigden, maar krijgen zij die ook in de Senaat, wat regeren voor aankomend president Joe Biden een stuk makkelijker zal maken.

Halverwege de week is er behalve het sentiment in de dienstensector nog een flinke brij aan andere cijfers. Onder meer de inflatie in Frankrijk en Duitsland staat geagendeerd, het Amerikaanse banenrapport van ADP, vrijdag gevolgd door het officiële rapport, en de Amerikaanse fabrieksorders. Ook publiceert de Federal Reserve woensdagavond de notulen van de laatste rentevergadering.

Overigens kan woensdag ook een belangrijke dag worden voor biotechbedrijf Moderna. De Europese medicijnwaakhond EMA laat haar Committee for Medicinal Products for Human Use dan oordelen over het coronavaccin van Moderna.

Donderdag staan de wekelijkse steunaanvragen in de VS op de rol, net als exportcijfers uit China en de VS, en de Duitse fabrieksorders. De eurozone publiceert detailhandelsverkopen.

Vrijdag geven Nederland, Duitsland en Frankrijk inzicht in de productie van hun industrie. Er is een Duits exportcijfer en uit de eurozone komen het consumentenvertrouwen en de werkloosheid. In de VS is het belangrijkste cijfer dus het maandelijkse banenrapport.

De bedrijfsagenda is komende week vrijwel leeg. Nederlandse beleggers zullen wel uitkijken naar de omzetcijfers van Sligro op woensdag.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.