Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - dinsdag, 29 december 2020 11:04

Uitgelicht: Galapagos stelt geduld beleggers op de proef

Het had voor Galapagos het jaar moeten worden met positieve ontwikkelingen rond filgotinib, maar in plaats daarvan zal 2020 de boeken ingaan als het jaar vol teleurstellingen rond de ontstekingsremmer waar het biotechbedrijf zo lang aan werkte.

En dat na jubileumjaar 2019, waarin het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf 20 jaar bestond en het na jaren ontwikkeling marktaanvragen kon indienen voor filgotinib, inmiddels bekend als jyseleca, als behandeling tegen reuma.

2019 was sowieso een goed jaar voor Galapagos en het aandeel, dat ruim 133 procent steeg en bijna 200 euro waard werd. Dit kwam vooral door de uitgebreide R&D-samenwerking die het sloot met Gilead Sciences, de Amerikaanse partner waarmee Galapagos sinds 2015 werkt aan de ontwikkeling van filgotinib.

Die deal had meerdere voordelen, niet in de laatste plaats door een vooruitbetaling van bijna 4 miljard dollar die de kas van Galapagos flink vulde, maar vooral ook omdat een onverwachte overname van Galapagos door Gilead daarmee tien jaar niet mogelijk is.

Bovendien zouden de Amerikanen het voortouw nemen bij de U.S. Food & Drug Administration om paradepaardje filgotinib in de VS op de markt te krijgen.

In augustus van dit jaar werd echter duidelijk dat dit een heel moeilijke klus zou worden, toen de FDA besloot om de ontstekingsremmer niet zonder meer goed te keuren.

Volgens CEO Onno van de Stolpe kwam dat besluit "volkomen onverwacht". De FDA stuurde Galapagos en Gilead een zogeheten complete response letter met het verzoek om meer informatie over eventuele bijwerkingen. De toezichthouder maakte zich zorgen over de hoge dosering van 200 milligram en mogelijke effecten van filgotinib op de spermaproductie bij mannen.

Van uitstel komt afstel

De klap voor het aandeel was al enorm door dat nieuws. Ruim een kwart van de beurswaarde verdampte in de week van de bekendmaking. 

Duidelijk werd dat de Amerikanen alleen overtuigd zouden kunnen worden met aanvullende onderzoeksdata, en de resultaten van die MANTA- en MANTA-RAy-veiligheidsstudies zouden pas in de eerste helft van 2021 verschijnen.

Als daarna opnieuw een marktaanvraag in de VS zou worden gedaan, zou de beoordelingsperiode zomaar zes maanden kunnen duren. Oftewel: eind 2021 zou er dan pas uitsluitsel komen over de vermarkting.

Zo ver kwam het echter niet. Ruim een week voor kerst 2020 besloot Gilead de stekker te trekken uit filgotinib in de VS.

60 procent potentiële winst weg

Geen complete verrassing na het drama in augustus maar wel een zeer bittere pil. Hiermee verdwijnt volgens CEO Van de Stolpe 60 procent aan potentiële winst.

De goedkeuring van filgotinib tegen reuma in Europa in Japan, hoewel zeker belangrijk, voelt dan als een doekje voor het bloeden.

Gilead betaalt nog wel 160 miljoen euro aan Galapagos om de snellere commerciële uitbouw in de EU te ondersteunen, maar krijgt ook royalty's van Galapagos op de Europese verkopen. Bij een Amerikaanse vermarkting zou dit andersom zijn. En Gilead houdt de rechten buiten Europa.

Analist Peter Welford van Jefferies berekent dat de piekomzet voor alle behandelingsvormen van filgotinib zal dalen van 4 miljard tot 1,6 miljard dollar, waarmee de waardering voor het middel afneemt tot omgerekend 4,00 euro per aandeel. Dat was 19,00 euro.

De rest van de pijplijn waardeert Welford op 20,00 euro per aandeel en de kaspositie is nog 80,00 euro per aandeel waard.

"Er is nu tenminste één aanvullende commerciële behandeling nodig om break-even te draaien, gezien de toenemende R&D-uitgaven, maar met een kaspositie van 5,3 miljard euro kan de cashburn 5 tot 10 jaar worden gefinancierd", volgens de analist van Jefferies.

Van volwaardig biotechbedrijf terug naar 'early stage'

Filgotinib was lang dé sleutel voor Galapagos om zich te ontwikkelen tot een belangrijke biotechspeler. Nu dit als reumabehandeling wegvalt in de VS, en ook de ontwikkeling van een artrosemiddel is stopgezet, is Galapagos eigenlijk weer een 'early stage' biotechbedrijf, volgens analist Jos Versteeg van InsingerGilissen. Ondanks dat er ruim 5 miljard dollar in kas zit.

"Met het wegvallen van artrose en het gedeeltelijk wegvallen van filgotinib zijn twee van de vier pijlers beschadigd of verdwenen", aldus Versteeg.

De huidige koers betekent volgens de analist dat de markt geen waarde toedicht aan de pijplijn, wat volgens hem overdreven is. "De koers is te ver doorgeschoten", aldus Versteeg.

"Op lange termijn blijft het nog altijd een kansrijk bedrijf", vindt Versteeg, al heeft dit een hoog speculatief karakter.

Zoeken naar lichtpuntjes

Beleggers zullen komend jaar vooral op zoek gaan naar lichtpuntjes. Zoals de pijplijn voor behandelingen tegen idiopathische longfibrose.

Hier zijn analisten wel voorzichtig. In november verschenen positieve studieresultaten met GLPG1205, die volgens KBC Securities zouden kunnen wijzen op een stijgend voordeel bovenop de 'standard of care', oftewel, de huidig gebruikte therapieën in IPF.

"Maar het effect is niet uitgesproken genoeg om overtuigend te zijn", zeiden de analisten, die de slagingskans inschatten op 40 procent.

Volgens analist Welford van Jefferies zijn er nog veel onduidelijkheden over de optimale dosis en de veiligheid maar hint de PINTA studie wel naar een bepaalde werkzaamheid.

Het Zwitserse UBS kijkt vooral naar de interim-resultaten van de Fase 3 ISABELA-studie die in de eerste jaarhelft van 2021 zullen verschijnen. 

Die kunnen volgens de analisten een volgende aanjager voor Galapagos zijn, maar "het is moeilijk om voorspellingen te doen over de uitkomst hiervan", aldus UBS.

En dan is er nog het mysterieuze Toledo-programma; een pijplijn met potentiële behandelingen voor auto-immuunziektes met belangrijke onvervulde medische behoeften.

De werking van het eerste Toledo-compound, GLPG3970, wordt in een drietal parallel lopende patiëntenstudies worden onderzocht en in 2021 volgen meer onderzoeksstudies met de compounds.

Volgens analist Welford van Jefferies kost het tijd voor duidelijk wordt of het Toledo-programma de hype waard is, want de eerste proof-of-concept data verschijnen pas medio volgend jaar.

Gifbeker leeg

Na een toch wel dramatisch 2020 kunnen beleggers in Galapagos in 2021 mogelijk op adem komen, net als het bedrijf zelf.

UBS sluit niet uit dat filgotinib als behandeling voor inflammatoire darmziekten, dat wil zeggen de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, in 2022 alsnog in de VS gelanceerd kan worden, maar dit zal wel meer onderzoeksdata vereisen. In Europa werd in 2020 de marktaanvraag ingediend en in 2021 moet duidelijk worden of de toezichthouder in de EU vertrouwen heeft in de behandeling.

Het geduld van Galapagos beleggers werd afgelopen jaar vaak op de proef gesteld, maar volgens analist Benoit Louage van Degroof Petercam is het neerwaarts risico voor het aandeel inmiddels beperkt.

Na een koersdaling van 57 procent in 2020, biedt dat voor beleggers mogelijk iets van perspectief.

De Aandeelhouder TV

maart 6, 2021

Zijn de inflatiezorgen van beleggers terecht?

maart 5, 2021

AEX midden in correctieproces

maart 5, 2021

De Aandeelhouder Podcast Afl. 8 – Correctie of rotatie

maart 5, 2021

AEX week 9 2021 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:53

  TA van Edward Loef – Koerssprint in Porsche en Volkswagen

 • 13:33

  Meest verhandelde aandelen & opties van februari 2021 – populairste aandelen bij LYNX

 • 08:37

  Indices VS hard onderuit na toespraak Powell & China mikt op 6% groei

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Spannend OPEC-overleg

 • 16:53

  Beleggen in koffie: de beste koffie aandelen van dit moment

 • 08:51

  Stijgende rente en tegenvallend banencijfer zorgt voor dieprode beurzen

 • 16:50

  TA van Edward Loef – Iedereen aan het gokken

 • 09:44

  ETF van de week: Xtrackers Short DAX ETF (DXSN)

 • 08:17

  VS richting monstergroei & Europa start groen

Masterclasses

 • 23 maart

  De Beleggingstips van Willem Middelkoop

 • 30 maart

  De Beleggingstips van Karel Mercx

 • 06 april

  Explosieve winstkansen herkennen met TA

Columns

Nieuw
06 mrt 07:08 Jordy Beuving

Uitgelicht: Tech-aandeel AMS AG

05 mrt 16:59 Redactie

De Aandeelhouder Podcast Afl. 8 – Correctie of rotatie?

05 mrt 10:51 Bas Heijink

TA S&P500: Neerwaartse doorbraak