Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 18 december 2020 20:00

Uitgelicht: spekkoper in Altice

Next Private, in handen van Patrick Drahi, de oprichter en topman van Altice Europe, besloot deze week het overnamebod op de Franse kabelaar te verhogen naar 5,35 euro per aandeel. Goed nieuws voor beleggers die Altice op weekbasis bijna 21 procent hoger zetten.

Drahi hoopte aanvankelijk Altice weer volledig in bezit te krijgen voor 4,11 euro per aandeel, maar dat bod leverde een storm van kritiek op. Het overnamebod van 4,11 euro bood een premie van 23,8 procent ten opzichte van de slotkoers van de dag voor het bod. Dat vond Drahi wel voldoende. En schijnbaar vond het bestuur van de kabelaar dat ook, want die steunde de poging van Drahi.

Het scherp gefinancierde Altice kende op de Amsterdamse beurs evenwel een geschiedenis van hoge toppen en diepe dalen. In februari dit jaar, de maand voorafgaand aan de corona-uitbraak, noteerde de kabelaar nog op 6,86 euro, om vervolgens een maand later een dieptepunt van 2,26 euro te bereiken.

En dat volatiele koersverloop waren in ieder geval een paar aandeelhouders niet vergeten. Zeker omdat Drahi geldt als een insider, die exact weet hoe Altice ervoor staat.

De kabelaar draagt dan wel een enorme schuldenlast met zich mee, maar zodra de vrije kasstroom begint te stijgen en de schulden worden verlaagd, is Altice de ultieme hefboom om in te beleggen, zei analist Albert Jellema van de Deaandeelhouder.nl kort na het eerste bod tegen ABM Financial News.

"En dat moment lijkt nu aangebroken", aldus Jellema, die als dit zo is een koers van 10 euro ook geen rare koers noemde.

Lucerne Capital vond die 10 euro zelfs nog te karig; 15 euro was volgens het door Nederlanders geleide hedgefund een reële waardering.

Drahi capituleert

"Drahi gebruikt de tijdelijke koersdruk in het aandeel als gevolg van de coronacrisis om te profiteren van het opwaartse potentieel in de toekomst ten koste van minderheidsaandeelhouders", stelde Lucerne in een boze brief. "Dit is onacceptabel."

En na die brief van Lucerne volgden meer ontevreden aandeelhouders. Zij dreigden met juridische stappen als Drahi zijn plannen door zou zetten. 

Uiteindelijk capituleerde de topman en verhoogde hij zijn bod toch naar 5,35 euro per aandeel. Daarmee liep de overnamepremie op van 24 naar 61 procent.

En dat vonden de klagers voldoende. 

Boussard & Gavaudan, Diameter, Elliott, LB Partners, Lucerne, Sessa, Sheffield en Winterbrook bieden hun aandelen aan onder het verhoogde bod en staken hun juridische stappen tegen Drahi.

Formeel verdwijnt Altice daardoor begin 2021 van de Amsterdamse beurs, maar met de slotkoers van vrijdag op 5,33 euro is er voor beleggers waarschijnlijk ook niets meer te halen. 

Niet de enige

Altice is niet het enige aandeel dat van de beurs verdwijnt. Afgelopen week besloot grootaandeelhouder Ralph Sonnenberg 63,40 euro per aandeel Hunter Douglas te bieden om de maker van luxaflex volledig in handen te krijgen.

Op het Damrak zijn nog wel meer bedrijven genoteerd met een sterke grootaandeelhouder en waar meer dan eens de vraag wordt gesteld of het niet beter zou zijn als het aandeel van de beurs zou worden gehaald. Bekende namen in dit opzicht zijn HAL, Hydratec, OCI en Oranjewoud, maar ook bijvoorbeeld TomTom.

En in het voorjaar verdween VolkerWessels weer van de beurs, nadat grootaandeelhouder Reggeborgh een bod deed op het bouwbedrijf.

De Aandeelhouder TV

maart 5, 2021

AEX midden in correctieproces

maart 5, 2021

De Aandeelhouder Podcast Afl. 8 – Correctie of rotatie

maart 5, 2021

AEX week 9 2021 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 5, 2021

OPEC+ verrast en handhaaft productieafspraken

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:53

  TA van Edward Loef – Koerssprint in Porsche en Volkswagen

 • 13:33

  Meest verhandelde aandelen & opties van februari 2021 – populairste aandelen bij LYNX

 • 08:37

  Indices VS hard onderuit na toespraak Powell & China mikt op 6% groei

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Spannend OPEC-overleg

 • 16:53

  Beleggen in koffie: de beste koffie aandelen van dit moment

 • 08:51

  Stijgende rente en tegenvallend banencijfer zorgt voor dieprode beurzen

 • 16:50

  TA van Edward Loef – Iedereen aan het gokken

 • 09:44

  ETF van de week: Xtrackers Short DAX ETF (DXSN)

 • 08:17

  VS richting monstergroei & Europa start groen

Masterclasses

 • 23 maart

  De Beleggingstips van Willem Middelkoop

 • 30 maart

  De Beleggingstips van Karel Mercx

 • 06 april

  Explosieve winstkansen herkennen met TA

Columns

Nieuw
05 mrt 16:59 Redactie

De Aandeelhouder Podcast Afl. 8 – Correctie of rotatie?

05 mrt 10:51 Bas Heijink

TA S&P500: Neerwaartse doorbraak

04 mrt 13:10 Redactie

ETF van de Week: Inflatie ETF