Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 18 december 2020 19:00

Uitgelicht: harde afstraffing voor Galapagos

Galapagos heeft in de laatste volle handelsweek van 2020 nog een flinke afstraffing gekregen. De koers van het aandeel daalde op weekbasis bijna 18 procent op een slot van 80,24 euro op vrijdag.

De Amerikaanse partner van Galapagos, Gilead Sciences, besloot afgelopen week na overleg met de Amerikaanse Food and Drug Administration om de stoppen met het goedkeuringsproces voor filgotinib als reumabehandeling in de Verenigde Staten.

Na het gesprek met de FDA concludeerde Gilead dat filgotinib, inmiddels bekend onder de merknaam Jyseleca, alleen concurrerend kan zijn wanneer de 200 milligram dosis op de markt kan worden gebracht in de VS. En juist dat lijkt een zeer moeilijke opgave zonder substantiële aanvullende klinische studies.

"Wij zien dat de goedkeuring van deze indicatie in de VS geen haalbare kaart meer is", zei CEO Daniel O’Day van Gilead in een toelichting op het nieuws.

Focus op Europa

Omdat filgotinib niet in de VS op de markt komt, stapt Gilead uit de samenwerking met Galapagos voor de Europese markt. Daar zijn zowel de 100 milligram als 200 milligram doses in september goedgekeurd voor de behandeling van reuma. Galapagos krijgt daarmee weer de volledige verantwoordelijkheid voor de Europese commercialisering van filgotinib bij reuma en alle andere toekomstige indicaties.

"Hoewel we erg teleurgesteld zijn in de uitkomst van de bijeenkomst met de FDA, zijn we verheugd dat we de strategie voor Galapagos om de leiding te nemen over de commerciële activiteiten in heel Europa nu kunnen bespoedigen", aldus CEO Onno van de Stolpe van Galapagos.  

Gilead betaalt nog wel 160 miljoen euro aan Galapagos om de snellere commerciële uitbouw in de EU te ondersteunen maar krijgt ook royalty's van Galapagos op die Europese verkopen. Bij een Amerikaanse vermarkting zou dit andersom zijn. En Gilead behoudt de commerciële rechten voor filgotinib buiten Europa, waaronder Japan, waar het middel onlangs werd goedgekeurd.

Analist Peter Welford van Jefferies berekende dat de piekomzet voor alle behandelingsvormen van filgotinib zal dalen van 4 miljard tot 1,6 miljard dollar, waarmee de waardering voor het middel per aandeel afneemt tot omgerekend 4 euro. Dat was 19 euro.

De rest van de pijplijn waardeert Welford op 20 euro per aandeel en de kaspositie is nog 80 euro per aandeel waard.

"Er is nu tenminste één aanvullende commerciële behandeling nodig om break-even te draaien, gezien de toenemende R&D-uitgaven, maar met een kaspositie van 5,3 miljard euro kan de cashburn 5 tot 10 jaar worden gefinancierd", volgens de Jefferies-analist, die het koersdoel deze week verlaagde van 118,00 tot 86,00 euro. Het advies bleef Houden.

Koersafstraffing overdreven?

Nu filgotinib als reumabehandeling wegvalt in de VS, en ook de ontwikkeling van een artrosemiddel is stopgezet, is Galapagos eigenlijk weer een 'early stage' biotechbedrijf, volgens analist Jos Versteeg van Insinger Gilissen.

"Met het wegvallen van artrose en het gedeeltelijk wegvallen van filgotinib zijn twee van de vier pijlers beschadigd of verdwenen", concludeerde Versteeg.

De huidige koers betekent volgens de analist dat de markt geen waarde toedicht aan de pijplijn, wat volgens hem overdreven is. "De koers is te ver doorgeschoten", aldus Versteeg.

UBS acht een lancering van filgotinib als behandeling voor inflammatoire darmziekten, dat wil zeggen de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, in de VS nog steeds mogelijk in 2022. Maar dit zal wel meer onderzoeksdata vereisen.

Volgens analist Welford van Jefferies hangt dit af van de MANTA veiligheidsstudies die in de eerste jaarhelft van 2021 verschijnen. In het gunstigste geval zou een marktlancering in de VS voor filgotinib als behandeling tegen chronische darmontstekingen pas in 2023 plaatsvinden, waarmee de voorsprong die het had op concurrent AbbVie in het gedrang komt.

Longfibrose en Toledo

Beleggers zullen de komende tijd op zoek gaan naar lichtpuntjes. Zoals de pijplijn voor behandelingen tegen idiopathische longfibrose.

Hier zijn analisten wel voorzichtig. In november verschenen positieve studieresultaten met GLPG1205, die volgens KBC Securities zouden kunnen wijzen op een stijgend voordeel bovenop de 'standard of care', oftewel, de huidig gebruikte therapieën in IPF.

"Maar het effect is niet uitgesproken genoeg om overtuigend te zijn", zeiden de analisten, die overigens wel de slagingskans verhoogden van 30 naar 40 procent.

UBS kijkt uit naar de interim-resultaten van de Fase III-ISABELA-studie die in de eerste jaarhelft van 2021 moeten verschijnen en volgens de analisten een volgende aanjager voor Galapagos kunnen zijn.

Maar, "het is moeilijk om voorspellingen te doen over de uitkomst hiervan", aldus de Zwitserse bank.

En dan is er nog het toch wel mysterieuze Toledo-programma; een pijplijn met potentiële behandelingen voor auto-immuunziektes met belangrijke onvervulde medische behoeften.

Volgens analist Welford van Jefferies kost het tijd voor duidelijk wordt of dit Toledo-programma de hype waard is.

Wellicht een schrale troost voor beleggers; Benoit Louage van Degroof Petercam denkt dat het neerwaarts risico voor het aandeel inmiddels beperkt is. Volgens de analist zullen beleggers voorlopig vooral geduld moeten hebben.

De Aandeelhouder TV

april 12, 2021

Start cijferseizoen! | 12 april 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 9, 2021

April hele vervelende beursmaand

april 9, 2021

AEX week 14 2021 – Pauze voor de bulls….

april 9, 2021

Prosus kan fors omhoog ⬆️ | De Aandeelhouder Podcast Afl. 13

Het laatste beursnieuws

updates

 • 13:35

  Vermoeidheidssignalen bij AEX & Alibaba veert op

 • 08:42

  Cijferseizoen van start op recordkoersen & Alibaba krijgt boete van $2,8 miljard

 • 17:59

  TA van Edward Loef – Het zaaien en oogsten van rendementen

 • 08:37

  Zeven Chinese bedrijven plekje op zwarte lijst & Europa opent status quo

 • 17:54

  TA van Edward Loef – Brandstofaandelen zonder brandstof?

 • 15:03

  Aandeel KPN: nieuwe overnamegeruchten stuwen koers KPN

 • 14:58

  De AEX en BEL20 zien beide twee wijzigingen

 • 08:27

  Aanzet minimale vennootschapsbelasting gegeven & CEO Credit Suisse wankelt

 • 17:24

  TA van Edward Loef – Instapmomenten Ford, GM & Tesla

Masterclasses

 • 15 april

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 20 mei

  SPAC’s: De kansen en risico’s met Nico Inberg

 • 25 mei

  LYNX Handelsplatform level 1: ‘De eerste stappen bij LYNX’

 • 01 juni

  LYNX Handelsplatform level 2: ‘De LYNX TraderTools’

 • 08 juni

  LYNX Handelsplatform level 3: ‘Beleggen als een professional’

Columns

Nieuw
12 apr 10:09 Nico Bakker

TomTom rijp voor een rally?

12 apr 09:05 Redactie

7 veilige aandelen voor onzekere tijden

12 apr 09:05 Cees Smit

Cees Smit: Het kan alleen omhoog