Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

Redactie - maandag, 14 december 2020 16:20

De nieuwste cryptocurrency trends

Het voorbije decennium zijn cryptocurrencies als Bitcoin steeds populairder geworden. Er verschijnen alsmaar meer cryptomunten op de markt en er worden continu nieuwe technologieën ontwikkeld. Wat zijn de laatste cryptocurrency trends en wat betekent dat voor de crypto-industrie?


Cryptovaluta zullen worden gereguleerd in Europa

Enkele maanden geleden kondigde de Europese Commissie aan dat de cryptomarkt zal worden gereguleerd. De Commissie heeft dit besluit genomen om de financiële stabiliteit in de eurozone veilig te stellen en om innovatie te stimuleren.

Cryptocurrencies zullen vanaf 2022 in dezelfde categorie worden ingedeeld als derivaten, edelmetalen en effecten. Met dit wetsvoorstel wil Europa consumenten die beleggen in crypto-assets beschermen. Bovendien zullen de verschillende financiële markten zich dan integreren in een ééngemaakte Europese financiële markt. Dit kent zijn voordelen voor de aanbieders van cryptomunten, die dan hun producten kunnen aanbieden in heel Europa.

Dit wetsvoorstel houdt ook in dat de uitgevers van cryptomunten en brokers en exchanges zullen worden gereguleerd. Ook zullen strenge eisen worden gesteld aan de uitgevers van stablecoins.

Om actief te kunnen zijn in Europa, zullen exchanges, brokers en trading platformen fysiek aanwezig moeten zijn in de EU. Daarnaast moeten ze de goedkeuring hebben ontvangen van een Europese lidstaat om hun diensten te mogen aanbieden. Ook moeten ze een strenge selectieprocedure doorlopen wat kapitaalvereisten en veiligheid betreft. Zo zullen enkel de betrouwbaarste en beste crypto exchanges en brokers actief mogen zijn in Europa.

De opkomst van Decentralized Finance

Decentralized Finance, ook wel DeFi genoemd, wil het traditionele financiële systeem hervormen zodat er minder gebruik wordt gemaakt van tussenpersonen. Denk aan makelaars, exchanges of banken. Met DeFi is het mogelijk om producten te kopen of verkopen of geld te lenen of uitlenen zonder een tussenpersoon. Zo is het mogelijk om een lening te krijgen zonder tussenkomst van een bank.

Om dit mogelijk te maken, wordt gebruikgemaakt van smart contracts op blockchain. Het grootste deel van deze acties gebeurt nu via Ethereum, maar in principe zou het mogelijk moeten zijn om ook andere platformen te gebruiken. Er werd dit jaar al meer dan 11 miljard dollar gestort in verschillende gedecentraliseerde financieringsprotocollen.

De marktkapitalisatie van Ethereum is in het derde kwartaal van dit jaar met maar liefst 60% gestegen. De top 10 DeFi-munten zagen een nog grotere stijging: meer dan 345%. Zo bedroeg de marktkapitalisatie van deze top 10 voor de stijging 1,2 miljard dollar en na de stijging 5,3 miljard dollar. De marktkapitalisatie van alle DeFi-munten maakt nu zo’n 12% van de totale marktwaarde van blockchain uit.

Yield Farming of Liquidity Mining

Ook Yield Farming, of Liquidity Mining, is een nieuwe trend in de cryptocurrencywereld. Met Yield Farming ontvangen mensen een beloning in ruil voor het inzetten van hun cryptocurrency. Deze beloning ontvangen ze in de vorm van vaste of variable rente of tokens. Dit doen ze door hun crypto te investeren in een DeFi-markt. Deze markten maken gebruik van onderpand. Een lener moet dus activa storten met meer waarde dan zijn lening.

Yield Farmers proberen zoveel mogelijk winst te maken met verschillende tokens en stablecoins op verschillende DeFi-platformen en -markten. De kans bestaat dat er in de toekomst meer gelijkaardige projecten worden opgezet. Beleggers die hierin interesse hebben, moeten zich er echter van bewust zijn dat dit een riskante onderneming is. Zo kunnen er liquiditeits- of softwareproblemen optreden.

 Crypto-derivaten worden steeds meer aangeboden

 Met een derivaat is het mogelijk te speculeren op de toekomstige prijs van een onderliggende waarde, in dit geval cryptocurrency. Voorbeelden hier van zijn futures, swaps of opties. Crypto-derivaten zijn enorm gegroeid in omvang en beschikbaarheid. Vroeger werden deze derivaten slechts bij een paar exchanges aangeboden. Momenteel is het mogelijk om crypto-derivaten te kopen bij heel wat verschillende exchanges.

 

In het VK komt hier echter vanaf 6 januari 2021 verandering in. De Britse financiële autoriteit, de FCA, verbiedt namelijk vanaf die datum de handel van crypto-derivaten voor particulieren. Ze zijn namelijk van mening dat deze derivaten te gevoelig zijn voor misbruik en hackers. Het valt nog af te wachten of andere landen het voorbeeld van het VK zullen volgen.

De Aandeelhouder TV

mei 7, 2021

Een cijferseizoen vol verrassingen

mei 7, 2021

De hefboomwerking uitgelegd

mei 7, 2021

Kwartaalcijferfeest op het Damrak | Deze Week in het DAH Magazine #shorts

mei 7, 2021

Galapagos en Aperam scoren | 7 mei 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 07:49

  Meer vaccins nodig volgens Moderna & Chinese activiteit vliegt omhoog

 • 16:34

  TA van Edward Loef – Het bezit van de zaak…

 • 08:16

  Chiptekort neemt economie in houdgreep & overal signalen van grondstoffenhausse

 • 16:02

  TA van Edward Loef – Geldverbranding in schone energie

 • 09:46

  ETF van de week: WisdomTree Physical Platinum (VZLA) ETF

 • 08:35

  Janet Yellen & Jerome Powell spreken elkaar tegen & Europa start groen

 • 16:46

  TA van Edward Loef – De Europese technologiesector verzwakt

 • 11:18

  Aandeel Activision Blizzard: Kan de gaming industrie blijven presteren?

 • 08:45

  Amerikaanse retail schiet omhoog & Europa opent vlak

Masterclasses

 • 11 mei

  De invloed van rente op de financiele markten

 • 20 mei

  SPAC’s: De kansen en risico’s met Nico Inberg

 • 25 mei

  LYNX Handelsplatform level 1: ‘De eerste stappen bij LYNX’

 • 01 juni

  LYNX Handelsplatform level 2: ‘De LYNX TraderTools’

 • 08 juni

  LYNX Handelsplatform level 3: ‘Beleggen als een professional’

Columns

Nieuw
07 mei 12:03 Coinmerce

DeFi-industrie meer dan $100 miljard waard

07 mei 11:21 Faces Online

Interview met Willem Jan Brinkman – CFRO bij PGGM

07 mei 09:32 Bas Heijink

TA Goud: Correctie ten einde