Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 4 december 2020 20:16

Uitgelicht: onstuimige week Fugro

Fugro heeft een onstuimige week achter de rug als gevolg van een claimemissie. Het aandeel sloot vrijdag op 3,93 euro en daarmee op weekbasis ruim 22 procent in de min.

Begin deze week kreeg Fugro akkoord van aandeelhouders om een aandelenuitgifte van 250 miljoen euro door te zetten. Of aandeelhouders ook veel keuze hadden, is de vraag. Volgend jaar wacht een forse aflossing en daarvoor is simpelweg geld nodig.

Op dinsdag werd bekend dat er uiteindelijk 92,96 miljoen aandelen zouden worden verkocht voor 2,12 euro per stuk. Het op te halen bedrag komt zo uit op 197,1 miljoen euro. Al eerder werd er 53,3 miljoen euro opgehaald bij enkele institutionele beleggers als NN en ASR die aandelen tegen een prijs van 2,60 euro per stuk kochten. ASR heeft hierdoor nu een belang van 7,63 procent in Fugro en NN een belang van 16,74 procent. Voor ASR is het een eerste belang. NN had al een belang van 10,01 procent.  

De emissieprijs biedt een korting van krap 40 procent ten opzichte van de zogeheten theoretische ex-claimprijs, de TERP. Daarbij wordt uitgegaan van een slotkoers op maandag 30 november van 4,694 euro. De claimrechten kunnen nog worden uitgeoefend tot 10 december.

Beleggers die op dinsdag 1 december 2020 nabeurs aandelen Fugro hadden, ontvingen voor elk aandeel één claim en met dertien claims kunnen zij inschrijven op 11 nieuwe aandelen met bijbetaling van 2,12 euro per aandeel.

Woensdag was dan ook een volatiele handelsdag voor Fugro. Uiteindelijk sloot het aandeel toen 16 procent lager, maar gecorrigeerd voor de claimemissie won het aandeel juist circa 9 procent.

"Een claimemissie veroorzaakt doorgaans nogal wat koersdruk omdat veel aandeelhouders geen extra geld in het bedrijf willen stoppen", aldus analist Nico Inberg van DeAandeelhouder.nl. "Zij verkopen de claims op de beurs. Deze worden opgevangen door professionele handelaren die als hedge de onderliggende aandelen verkopen."

Naast de claimemissie van 250 miljoen euro zijn er ook nieuwe leningen overeengekomen ter waarde van 450 miljoen euro; een werkkapitaalfaciliteit van 225 miljoen en een termijnlening van 200 miljoen. De initiële rente van de werkkapitaalfaciliteit is 4,25 procent boven Euribor. De rente van de termijnlening is in eerste instantie 5,5 procent boven Euribor. Deze loopt in jaar drie op naar 8 procent.

Volgens CEO Mark Heine moet dit oplopende rentepercentage worden gezien als een stimulans om eerder af te lossen of te herfinancieren. "Zie het als een overbruggingslening", aldus de topman. Vooral jaar drie is een duur jaar. Fugro zal proberen hiervoor een alternatief te hebben gevonden.

Voor deze leningen zijn met de verstrekkers geen meetmomenten afgesproken, zoals die wel gelden voor de 250 miljoen euro aan financiering van het werkkapitaal.

De schuldratio, dat wil zeggen de verhouding tussen EBITDA en nettoschuld, moet kleiner dan 3,25 zijn. Daarnaast mag Fugro tot medio 2022 geen dividend uitkeren. Daarna mag dat pas weer als de schuldratio lag dan 2 is.

Transitie

Fugro wil zich met een grootschalige herfinanciering klaarmaken voor de toekomst, waarin de bodemonderzoeker vooral veel kansen ziet in offshore wind energy, hoewel olie nog lang niet afgeschreven hoeft te worden.

De herfinanciering van Fugro is een operatie die volgens Heine "al lang boven de markt hing", zo zei hij in een interview met ABM Financial News.

Na de herfinanciering kan Fugro volgens Heine weer naar de toekomst kijken, en die ziet er volgens de topman goed uit.

Fugro zit volop in een transitie om zich minder afhankelijk te maken van de oliesector. Windenergy groeide de afgelopen twee kwartalen met 40 procent op rij. Mede hierdoor maakt olie nog maar een derde van de omzet van Fugro uit.

Op de middellange tot lange termijn blijft de vraag naar energie groeien, verwacht Fugro. En hoe die energie wordt gewonnen, dat maakt de bodemonderzoeker in feite niet uit. 

Momenteel groeit Fugro volgens Heine heel hard in de Verenigde Staten. Er is "veel push" voor wind energy. "We hebben heel veel werk gehad aan die kant." Daarom is Fugro in de VS volgens Heine ook meer een wind energy dan een olie dienstverlener.

De aandacht van de nieuwe president Joe Biden voor de energietransitie zal volgens Heine daarom ook alleen maar positief kunnen bijdragen aan Fugro.

Marktrapporten, zo lepelt Heine op, rekenen op een samengestelde jaarlijkse groei van 27 procent voor offshore wind energy in de komende jaren, en tot op heden weet Fugro harder te groeien. De CEO heeft er vertrouwen in dat zijn bedrijf dit weet vol te houden.

De Aandeelhouder TV

maart 6, 2021

Zijn de inflatiezorgen van beleggers terecht?

maart 5, 2021

AEX midden in correctieproces

maart 5, 2021

De Aandeelhouder Podcast Afl. 8 – Correctie of rotatie

maart 5, 2021

AEX week 9 2021 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:53

  TA van Edward Loef – Koerssprint in Porsche en Volkswagen

 • 13:33

  Meest verhandelde aandelen & opties van februari 2021 – populairste aandelen bij LYNX

 • 08:37

  Indices VS hard onderuit na toespraak Powell & China mikt op 6% groei

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Spannend OPEC-overleg

 • 16:53

  Beleggen in koffie: de beste koffie aandelen van dit moment

 • 08:51

  Stijgende rente en tegenvallend banencijfer zorgt voor dieprode beurzen

 • 16:50

  TA van Edward Loef – Iedereen aan het gokken

 • 09:44

  ETF van de week: Xtrackers Short DAX ETF (DXSN)

 • 08:17

  VS richting monstergroei & Europa start groen

Masterclasses

 • 23 maart

  De Beleggingstips van Willem Middelkoop

 • 30 maart

  De Beleggingstips van Karel Mercx

 • 06 april

  Explosieve winstkansen herkennen met TA

Columns

Nieuw
06 mrt 07:08 Jordy Beuving

Uitgelicht: Tech-aandeel AMS AG

05 mrt 16:59 Redactie

De Aandeelhouder Podcast Afl. 8 – Correctie of rotatie?

05 mrt 10:51 Bas Heijink

TA S&P500: Neerwaartse doorbraak