Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 4 december 2020 06:54

Europese beurzen openen licht lager

De Europese beurzen gaan vrijdag een iets lagere opening tegemoet. 

Beleggers zullen het Amerikaanse banenrapport over november in de gaten houden. Gemiddeld wordt gerekend op een banengroei van 440.000 en een werkloosheid van 6,7 procent.

IG voorziet een openingsverlies van 17 punten voor de Duitse DAX, een min van 9 punten voor de Franse CAC 40, maar een stijging van 33 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag verdeeld geëindigd.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets werd op de beurzen op het Europese vasteland gas terug genomen omdat het vaccinproces daar aanzienlijk trager verloopt door de wijze waarop de Europese Unie een coronavaccin zal goedkeuren.

In het Verenigd Koninkrijk gebeurde dat woensdag al, toen Pfizer en BioNTech groen licht kregen voor hun vaccin van de Britse toezichthouder.

Donderdag presteerde de Londense beurs beter dan het vasteland, waarbij vooral mijnbouwers in trek waren, aldus Madden. De FTSE wist te stijgen ondanks een sterker wordend Brits pond, een beweging "die de index doorgaans juist in bedwang houdt", aldus Madden.

In navolging van de inkoopmanagersindex over de industrie die eerder deze week verschenen, was donderdag de dienstensector in Europa aan de beurt. Frankrijk, Duitsland en de eurozone als geheel zagen hun indices flink terugvallen. In het Verenigd Koninkrijk was ook sprake van krimp, zij het beperkt. In de VS en China groeide de dienstensector in november wel sterk

Econoom Chris Williamson van Markit wees erop dat de afname in economische activiteit in de eurozone niet zo sterk is als in het voorjaar en dat de industrie in tegenstelling tot toen wel blijft groeien. Desalniettemin verwacht Williamson in het vierde kwartaal een flinke economische terugval voor de eurozone.

De detailhandelsverkopen in de muntunie stegen in oktober meer dan verwacht, terwijl de daling voor september minder omvangrijk bleek dan eerder gemeld.

Bedrijfsnieuws

Bankaandelen noteerden donderdag hoger. Deutsche Bank won 2,3 procent, Société Générale 0,7 procent en Barclays 1,1 procent.

Mijnbouwers als Rio Tinto en Anglo American wonnen 3 tot 4 procent.

Deutsche Post verwacht dat onderdeel DHL het tijdens de kerstperiode 50 procent meer pakketjes zal afleveren en dat die trend doorzet in 2021. Het aandeel eindigde 0,1 procent hoger.

Nestlé zal de komende vijf jaar 3,2 miljard Zwitserse frank, omgerekend bijna 3 miljard euro, investeren in initiatieven die gericht zijn op het tegengaan van klimaatverandering. De koers verloor 0,7 procent aan waarde.

Unibail-Rodamco-Westfield lost circa 545 miljoen euro aan obligaties af. Het aandeel sloot 3,6 procent lager.

Orange maakt plannen om een bod op alle aandelen van Orange Belgium te lanceren. Het bod zou 22 euro cash per aandeel bedragen en indien de operatie slaagt zal Orange Belgium uit de Brusselse beurstabellen verdwijnen. Orange gebruikt een belastingmeevaller om het bod te financieren. Het aandeel Orange Belgium sloot in Brussel ruim 35 procent hoger, terwijl Orange in Parijs 2,5 procent verloor.

Ryanair heeft bij Boeing een order geplaatst voor nog eens 75 stuks van zijn 737 toestellen. Sinds 2014 plaatste de Britse luchtvaartmaatschappij al orders voor 135 van deze, meer milieuvriendelijke, toestellen. Het aandeel Ryanair steeg 3,3 procent.

Euro STOXX 50          3.517,10 (-0,1%)
STOXX Europe 600         391,72 (+0,01%)
DAX                   13.252,86 (-0,5%)
CAC 40                 5.574,36 (-0,2%)
FTSE 100               6.490,27 (+0,4%)
SMI                   10.342,63 (-0,9%)
AEX                      610,48 (-0,1%)
BEL 20                 3.714,79 (+0,1%)
FTSE MIB              22.007,40 (+0,2%)
IBEX 35                8.200,70 (-0,2%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vrijdag in het groen.

Wall Street is donderdag nog verdeeld gesloten.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets wordt het beurssentiment nog altijd gevoed door vaccinhoop. Ook rekenen de beurzen in New York op nieuwe stimuleringsmaatregelen vanuit Washington.

Wel heeft de flinke rally van november duidelijk aan kracht verloren. De hoge waarderingen van aandelen en recordaantallen coronabesmettingen en ziekenhuisopnames in de Verenigde Staten dwingen beleggers momenteel tot voorzichtigheid.

"Markten zien 2021 als het jaar dat de economie weer zal opveren", aldus econoom Peter Dixon van Commerzbank. "Er zijn zorgen dat veel goed nieuws al is ingeprijsd, dus ik verwacht niet dat markten binnenkort de stratosfeer in zullen schieten, maar we zouden wel geleidelijk wat verder omhoog kunnen gaan."

Nadat de Britse toezichthouder deze week als eerste zijn goedkeuring gaf aan een vaccin van Pfizer, zullen Amerikaanse toezichthouders dat naar verwachting volgende week doen. "Europa lijkt achter te lopen als het gaat om de uitrol van een vaccin, de goedkeuring lijkt daar langer op zich te laten wachten", zei Shaniel Ramjee van Pictet Asset Management. "Logistiek is Europa ook meer gefragmenteerd."

Het aantal doden door het coronavirus, gemeten op één dag, bereikte woensdag een nieuw record in de VS. Er liggen meer dan 100.000 mensen in het ziekenhuis en de stroom aan patiënten zal naar verwachting aanhouden met de invallende winter.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor het aantal nieuwe werkloosheidsuitkeringen in de VS. De nieuwe steunaanvragen daalden afgelopen week onverwacht, met 75.000 tot 712.000, waar economen een stabiel cijfer van 780.000 hadden voorspeld.

De Amerikaanse dienstensector houdt ondertussen aardig stand, bleek uit de inkoopmanagersindex van Markit. Die steeg tussen oktober en november naar 58,4. Die van ISM daalde in dezelfde maand echter tot 55,9.
 
Verder groeit de Amerikaanse economie in een bescheiden tot gematigd tempo. Dit stelde het Beige Book van de Federal Reserve dat woensdagavond werd gepubliceerd.

De olieprijs steeg donderdag 0,8 procent nadat bekend werd dat OPEC en partnerlanden een deal hebben gesloten om de productie vanaf januari te verhogen met 500.000 vaten per dag.

"Het was voor OPEC+ bijna onmogelijk om de markt positief te verrassen. De noodzaak om de olieproductie nog langer of nog dieper te verlagen was er niet. Het vaccin kan waarschijnlijk vanaf het tweede kwartaal in 2021", aldus energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO.

Bedrijfsnieuws

Tesla eindigde dankzij een plus van 4,3 procent op een nieuw record van bijna 594 dollar na een koopaanbeveling van Goldman Sachs.

Ryanair heeft bij Boeing een order geplaatst voor nog eens 75 van zijn 737 toestellen. Sinds 2014 plaatste de Britse luchtvaartmaatschappij al orders voor 135 van deze, meer milieuvriendelijke, toestellen. Het aandeel Boeing steeg 6 procent.

3M gaat 2.900 banen schrappen in een reorganisatie die tot 250 miljoen dollar aan kostenbesparingen moet opleveren. Dat maakte het Amerikaanse bedrijf, dat onder andere Post-It notitieblokken maakt, donderdag bekend. Het aandeel sloot vlak.

Kroger heeft een goed derde kwartaal achter de rug en zag voldoende ruimte om de outlook voor het hele boekjaar opwaarts bij te stellen. De vergelijkbare omzetgroei zwakte tussen het tweede en derde kwartaal echter af, waarop het aandeel donderdag 4,4 procent daalde.

Chevron gaat de komende jaren 14 miljard tot 16 miljard dollar per jaar investeren, in plaats van 19 miljard tot 22 miljard dollar per jaar. Dat maakte het Amerikaanse olieconcern bekend. Daarvan gaat volgend jaar 300 miljoen dollar naar investeringen in de energietransitie. Het aandeel daalde 0,1 procent.

Amerikaanse technologiereuzen kunnen rekenen op strengere regelgeving in de EU, waar voorstellen zijn gedaan die bedoeld zijn om het gedrag, en soms ook de verdienmodellen te veranderen bij de grote onlineplatforms. Daarmee neemt de EU opnieuw het voortouw als mondiale politieagent op technologiegebied. Facebook daalde 2,0 procent en Google-moeder Alphabet een bescheiden 0,2 procent.

Johnson & Johnson heeft de werving van 28.000 proefpersonen voor zijn coronavaccintest afgerond, en hoopt resultaten over de effectiviteit half januari bekend te maken. Goedkeuring zou dan in februari kunnen worden aangevraagd. Het aandeel steeg 0,6 procent.

Aandelen van bioscoopuitbaters stonden onder druk. Warner Bros kondigde aan dat de films die in 2021 in première gaan niet alleen in de bioscoop komen maar ook direct beschikbaar zijn op zijn streamingservice HBO Max. AMC Entertainment Holdings verloor 16 procent, overigens ook omdat het bedrijf papieren indiende voor een emissie van maximaal 200 miljoen aandelen. Verder verloor Imax 8,1 procent en Cinemark zelfs 22 procent.

S&P 500 index               3.666,72 (-0,1%)
Dow Jones index            29.969,52 (+0,3%)
Nasdaq Composite           12.377,18 (+0,2%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag verdeeld.

Nikkei 225             26.742,38 (-0,3%)
Shanghai Composite      3.446,37 (+0,1%)
Hang Seng              26.780,00 (+0,2%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vrijdagochtend op 1,2142. Bij het sluiten van de Europese beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,2143.

USD/JPY Yen   103,91
EUR/USD Euro  1,2142
EUR/JPY Yen   126,16

MACRO-AGENDA:
08:00 Fabrieksorders - Oktober (Dld)
14:30 Banengroei en werkloosheid - November (VS)
14:30 Handelsbalans - Oktober (VS)
16:00 Fabrieksorders - Oktober (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

De Aandeelhouder TV

maart 3, 2021

Banencijfers in focus | 3 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 3, 2021

Banencijfers in focus | 3 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 3, 2021

Focus op banencijfers | 3 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 2, 2021

AEX 2 maart 21 – Nico Bakker – Daily charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:50

  TA van Edward Loef – Iedereen aan het gokken

 • 09:44

  ETF van de week: Xtrackers Short DAX ETF (DXSN)

 • 08:17

  VS richting monstergroei & Europa start groen

 • 17:19

  TA van Edward Loef – Speculatief vuurwerk

 • 08:09

  China waarschuwt voor Amerikaanse en Europese asset bubbel – Europa start rood

 • 17:37

  TA van Edward Loef – Nasdaq future oogt kwetsbaar

 • 12:49

  Gevaar voor AEX-index nog niet geweken en UBER verliest kracht

 • 11:57

  Beursgang Coinbase: Cryptobeurs mogelijk ruim $100 miljard waard

 • 08:17

  optimisme rond de luchtvaartaandelen en olieprijs van $100 wordt aannemelijk

Masterclasses

 • 04 maart

  De Beleggingstips van Nico Inberg

 • 23 maart

  De Beleggingstips van Willem Middelkoop

 • 30 maart

  De Beleggingstips van Karel Mercx

 • 06 april

  Explosieve winstkansen herkennen met TA

Columns

Nieuw
03 mrt 12:53 Maarten Mosselman

Ultra defensief: Gevangenisaandelen

03 mrt 10:34 Van Eck

Mijnbouwers en de stralende supercyclus

03 mrt 09:17 Bas Heijink

TA EURO STOXX 600: Topvormingssignalen