Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 4 december 2020 10:52

Beursupdate: bescheiden winsten in Amsterdam

De Amsterdamse beurs koerste vrijdagochtend licht hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,5 procent op 613,36 punten.

Ook andere Europese beurzen vonden de weg omhoog, al bleven de winsten relatief beperkt. "We zien dat beleggers even wat gas terug nemen, na de historische novemberrally", aldus investmentmanager Simon Wiersma van ING.

Beleggers lijken bovendien een ietwat afwachtende houding aan te nemen in aanloop naar het banenrapport in de Verenigde Staten. Er wordt een vertraging van de banengroei verwacht in november, na een forse stijging van het aantal coronabesmettingen en -doden in de afgelopen weken. 

Economen geraadpleegd door MarketWatch houden rekening met een stijging van het aantal banen met 438.000, hetgeen beduidend minder zou zijn dan de stijging met 638.000 banen een maand eerder. Analisten van Lynx waarschuwde dat Europese aandelen vanmiddag mogelijk wat volatiel zullen zijn als de cijfers naar buiten komen. 

In Europa keken beleggers onder meer naar cijfers over de Duitse fabrieksorders, die in oktober, voor de zesde maand op rij, flink stegen in aanloop naar een tweede lockdown in het land. De orders namen in oktober gecorrigeerd voor seizoensinvloeden met 2,9 procent op maandbasis toe. In september was de groei op maandbasis 1,1 procent. 

Beleggers kochten vanochtend vooral oliewaarden in. Onder de hoofdfondsen trok indexzwaargewicht Royal Dutch Shell dan ook de kar met een winst van 2,4 procent. BP en Total stegen in Londen en Parijs tot drie procent. De oliereuzen profiteerden van de aangetrokken olieprijzen, nadat OPEC+ op donderdag akkoord ging met een kleine productieverhoging vanaf januari. Eerdere verwachtingen over een verlenging van de productiebeperkingen legden beleggers naast zich neer. De olieprijzen stegen vanochtend met 2,0 procent. 

De Amerikaanse futures duiden voor vanmiddag op een hogere opening, nadat de Dow Jones-index en S&P 500 op donderdag ook al stegen, maar niet op de hoogste niveaus van de dag sloten. Pfizer sprak de verwachting uit dat het vermoedelijk slechts de helft van het aantal geplande vaccins dit jaar kan leveren. Techbeurs Nasdaq scherpte haar recordstand opnieuw aan. 

De euro/dollar noteerde vrijdagochtend op 1,2168. Bij het sluiten van de Europese beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,2143. 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen steeg naast indexzwaargewicht Royal Dutch Shell, ABN AMRO met 2,0 procent. Adyen noteerde onderaan met een bescheiden verlies van 0,7 procent, net als Just Eat Takeaway.com met een min van 0,9 procent. 

In de AMX won Air France-KLM 3,6 procent na een koersdoelverhoging door Deutsche Bank, dat het verkoopadvies overigens wel handhaafde. Deutsche Bank verhoogde op basis van het positieve vaccinnieuws de ramingen om een sneller herstel van de EBITDA en een lagere cashburn in te prijzen.

SBM Offshore en Basis-Fit, dat een koersdoelverhoging kreeg van RBC, klommen 2,3 en 2,1 procent. PostNL verloor 0,9 procent. UBS verlaagde het koersdoel licht van 3,20 naar 3,10 euro, maar handhaafde het koopadvies wel.

In de AScX won Lucas Bols 3,9 procent. De distillateur rondde de overname van Passoã definitief af. De overname van 71,3 miljoen euro werd gefinancierd door middel van een gecommitteerde acquisitiefaciliteit en cash. Kendrion leverde 0,2 procent in. 

De Aandeelhouder TV

januari 19, 2021

Hoe doen Netflix en ASML het? | 19 januari 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 18, 2021

AEX 18 jan 21 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 18, 2021

Terugdringen overheidsschulden groot vraagstuk

januari 18, 2021

Nieuwe stimuleringen VS broodnodig

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:24

  Beleggers negeren strengere coronamaatregelen & stevige winsten in Azië

 • 17:14

  TA van Edward Loef – Europese bankaandelen tonen veerkracht

 • 12:24

  AEX op weg naar 671,5 punten

 • 08:18

  Europa lager van start & Chinese economie groeit met 2,3%

 • 16:49

  TA van Edward Loef – Amerikaanse schietsport in de lift

 • 08:38

  Amerikaanse beurshuizen positief over Europese aandelen & beursdag start rood

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Beleggen in China of Noord-Amerika?

 • 08:20

  Biden wil $2 biljoen extra & China heeft record handelsoverschot

 • 17:18

  TA van Edward Loef – Carrefour overnamekandidaat

Masterclasses

 • 21 januari

  Voorspellen de grafieken verdere koersstijgingen?

Columns

Nieuw
19 jan 12:49 Redactie

Webinar: Favoriete aandelen 2021

19 jan 11:40 Marco Knulst

Goud beleggers worden getest

19 jan 09:15 Nico Inberg

ETF van de Week: Lithium & Battery Tech