Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - woensdag, 2 december 2020 20:35

Wall Street koerst af op licht hoger slot

De Amerikaanse beurzen noteerden woensdag pakweg anderhalf uur voor de slotbel licht hoger.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,2 procent tot 3.668,38 punten, de Dow Jones index won 0,1 procent op 29.863,72 punten en de Nasdaq noteerde 0,1 procent lager op 12.346,67 punten.
    
De Amerikaanse aandelenmarkten maakten woensdag een pas op de plaats, nadat de S&P 500 dinsdag voor de 27ste keer dit jaar op een recordniveau sloot. De markt zag zich afgelopen weken gesteund door het optimisme dat coronavaccins het economisch herstel zullen helpen versnellen. 

"We hebben duidelijk een geweldige rally achter de rug sinds de verkiezingsuitslagen en gisteren zagen we recordniveau's, dus dat is een goede reden voor enige consolidatie", zei analist Derek Halpenny van MUFG Bank.

Analisten van Barclays verwachten dat de Amerikaanse S&P 500 index in 2021 zal doorstijgen naar 4.000 punten. "We denken dat Amerikaanse aandelen een solide rendement zullen geven volgend jaar", aldus de bank. Die gaat daarbij uit van een sterk herstel van de bedrijfswinsten, die een terugval in de waarderingen zal opvangen. "Bedrijfswinsten hebben positief verrast en we verwachten dat die trend doorzet."

Amerikaanse wetgevers hebben deze week de gesprekken over een coronasteunpakket hervat, waarbij House Speaker Nancy Pelosi en de Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin voor het eerst sinds de verkiezingen telefonisch over de kwestie hebben gesproken, hoewel beleggers sceptisch blijven over de vooruitzichten voor een nieuw stimuleringspakket in de weken voordat president-elect Joe Biden wordt beëdigd.

Daarnaast was er aandacht voor het Beige Book van de Federal Reserve. In de meeste Amerikaanse districten is sprake van een bescheiden of gematigde economische groei, stelde het Beige Book. Echter, meldde de centrale bank, in vier districten was weinig of geen economische groei en in vijf districten noteerde de economische activiteit voor enkele sectoren onder pre-pandemische niveau's. In de meeste districten zijn volgens de Fed de vooruitzichten van bedrijven positief gebleven, hoewel het optimisme is afgenomen, onder andere vanwege zorgen over de heropleving van de pandemiegolf en nieuwe lockdownmaatregelen.

Op macro-economisch vlak werd woensdag in de Verenigde Staten tevens bekend dat de werkgelegenheid in de private sector in november beduidend minder hard is gestegen dan verwacht. Het aantal banen steeg in november met 307.000. De markt rekende vooraf echter op een toename met 475.000 banen.

Vorige week werden in de Verenigde Staten 0,6 procent minder hypotheken aangevraagd. De marktindex daalde van 863,6 naar 858,2.

De bedrijvigheid in de regio New York is in november omgeslagen van groei naar krimp. De inkoopmanagersindex voor de huidige omstandigheden daalde van 65,1 in oktober naar 44,2 in november. 

De euro/dollar noteerde op 1,2102. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,2081 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,2070 op de borden.     

Olie noteerde woensdag tot 1,7 procent hoger, nadat uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA  bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten vorige week zijn gedaald met 0,7 miljoen vaten tot 488,0 miljoen vaten.

Op macro-economisch vlak staan donderdag in de Verenigde Staten een drietal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen, gevolgd door de inkoopmanagersindices voor de dienstensector van november van respectievelijk Markit en ISM.

Bedrijfsnieuws

Salesforce.com daalde 8,5 procent, nadat het concern dinsdag de overname bevestigde van Slack voor bijna 28 miljard dollar. Slack verloor 2,2 procent.  

Het Amerikaanse farmaciebedrijf Pfizer en het Duitse BioNTech hebben Britse toestemming om hun vaccin tegen het coronavirus onder het publiek te verspreiden. Goedkeuring in de VS zou later deze maand kunnen volgen. Pfizer steeg 2,9 procent. BioNTech won 5,4 procent.

Amazon.com voert gesprekken over de mogelijke overname van podcast-startup Wondery voor meer dan 300 miljoen dollar. Amazon daalde 0,2 procent.

Merck heeft zijn aandelenbelang in Moderna in de eerste helft van het vierde kwartaal verkocht. Merck zat sinds 2015 in Moderna en meldde, mede dankzij de recente koersrally van het aandeel, dat het een substantiële winst heeft geboekt over al die jaren. Moderna steeg 0,6 procent. Merck noteerde vlak.

Hewlett-Packard Enterprise, begonnen in een garage in Palo Alto in Silicon Valley, verhuist het hoofdkantoor naar de regio Houston. Dit is een teken dat Silicon Valley minder zaligmakend is geworden. Het bedrijf boekt dit jaar verlies. Het aandeel won 1,8 procent.

WestPac Banking verkoopt een verzekeringsbedrijf aan Allianz voor 725 miljoen Australische dollars. WestPac steeg 0,8 procent.

Tailored Brands, de moedermaatschappij van de discountwinkel Men's Warehouse is niet op tijd uit zijn faillissement gekomen voor het kersinkopenseizoen, nadat het concern 686 miljoen dollar aan schulden kon wegwerken. Tailored Brands verloor desondanks 16,0 procent.

De Aandeelhouder TV

januari 18, 2021

Terugdringen overheidsschulden groot vraagstuk

januari 18, 2021

Nieuwe stimuleringen VS broodnodig

januari 18, 2021

Akzo overklast PPG | 18 januari 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 18, 2021

DAH presenteert de lunch chatsessie met Nico Inberg

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:14

  TA van Edward Loef – Europese bankaandelen tonen veerkracht

 • 12:24

  AEX op weg naar 671,5 punten

 • 08:18

  Europa lager van start & Chinese economie groeit met 2,3%

 • 16:49

  TA van Edward Loef – Amerikaanse schietsport in de lift

 • 08:38

  Amerikaanse beurshuizen positief over Europese aandelen & beursdag start rood

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Beleggen in China of Noord-Amerika?

 • 08:20

  Biden wil $2 biljoen extra & China heeft record handelsoverschot

 • 17:18

  TA van Edward Loef – Carrefour overnamekandidaat

 • 15:07

  Goudprijs verwachting 2021 – Waar gaat de goudprijs heen?

Masterclasses

 • 21 januari

  Voorspellen de grafieken verdere koersstijgingen?

Columns

Nieuw
18 jan 11:50 Nico Bakker

TA: HEINEKEN in trading range

18 jan 09:37 Cees Smit

Cees Smit: Value Picks

18 jan 07:52 Redactie

7 aandelen om te kopen voordat ze gaan exploderen