Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - dinsdag, 1 december 2020 07:02

Europese beurzen openen hoger

De Europese beurzen gaan dinsdag een hogere opening tegemoet. IG voorziet een openingswinst van 62 punten voor de Duitse DAX, een plus van 3 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 11 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zakten maandag gedurende de dag weg en sloten uiteindelijk lager.

Marktanalist David Madden van CMC Markets stelde dat november toch een goede maand is geweest voor de aandelenmarkten, dankzij positief nieuws van diverse grote farmaceuten, waaruit blijkt dat er flinke vooruitgang wordt geboekt in de ontwikkeling van mogelijke vaccins tegen Covid-19. Op maandbasis trok de STOXX Europe 600 maar liefst 12 procent aan.  

Britse toezichthouders zouden binnen enkele dagen het coronavaccin van Pfizer en BioNTech kunnen goedkeuren, meldde The Financial Times zaterdag. Het Europees geneesmiddelenbureau EMA zal in december de vaccins van zowel Pfizer als Moderna beoordelen, waarna voor het einde van het jaar begonnen zou kunnen worden met inenten.

"Er heerst een gedachte in de markt dat farmaceuten dichtbij een vaccin zijn, maar dat dit nog wel even kan duren", aldus Madden. Volgens de analist leken beleggers maandag wat winst te willen nemen na de recente rally, maar ook vanwege de aanhoudende zorgen over de coronacrisis.  

Madden merkte op dat in de FTSE 100 vooral banken en oliereuzen als BP en Royal Dutch Shell de grootste verliezers waren.
 
Maandagochtend waren er wel sterke macrocijfers uit Azië. Zo bleek uit cijfers van de Chinese overheid dat de Chinese industrie en dienstensector in november zijn doorgegroeid, terwijl uit Japan het nieuws kwam dat de industriële productie in oktober is gestegen, evenals de detailhandelsverkopen.

De euro/dollar noteerde op 1,1948. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1957 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1962 op de borden.

"Het muntpaar komt dicht in de buurt van de 1,20", zei marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank. "Het is interessant om te zien of dat niveau getest gaat worden." De Europese Centrale Bank deed eerder al een verbale interventie om te munt omlaag te drukken toen die boven 1,20 dollar uitkwam, omdat dit ongunstig zou zijn voor de exportpositie.

Bedrijfsnieuws
 
Sanofi en Kiadis Pharma bevestigden maandag dat ze goede voortgang boeken met de voorbereidingen van de overname van Kiadis door de Franse farmaceut. Sanofi sloot 0,6 procent lager, terwijl Kiadis in Amsterdam vlak eindigde.

Europese banken stonden maandagochtend onder druk, waarbij HSBC meer dan 4 procent verloor. ABN AMRO leverde na een strategie-update zelfs bijna 9 procent in.

Aegon won daarentegen 2,6 procent na de verkoop van zijn verzekerings-, pensioen- en vermogensbeheertak in Hongarije, Polen, Roemenië en Turkije voor 830 miljoen euro aan VIG. Die verkoopprijs lag een stuk hoger dan vooraf door analisten verwacht.

In Duitsland won Deutsche Wohnen 2,5 procent en Delivery Hero 2,3 procent. Bayer was een sterkste daler onder de hoofdfondsen met een verlies van 2,5 procent.

In Frankrijk won Teleperformance 1,5 procent, terwijl Unibail-Rodamco-Westfield met een verlies van zo'n 6 procent een sterke daler was.

In London liep de koers van JD Sports Fashion bijna 6 procent op. Fresnillo was met een verlies van 5,4 procent een sterke daler onder de hoofdaandelen.

Euro STOXX 50          3.507,48 (-0,6%)
STOXX Europe 600       390,77  (-0,6%)
DAX                    13.291,16 (-0,3%)
CAC 40                 5.518,55  (-1,4%)
FTSE 100               6.266,19  (-1,6%)
SMI                    10.476,43  (-0,2%)
AEX                    606,02  (-0,9%)
BEL 20                 3.667,16  (-1,4%)
FTSE MIB               22.060,98  (-1,3%)
IBEX 35                8.076,90  (-1,4%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag hoger.

De Amerikaanse beurzen gaven maandag terrein prijs, maar sloten wel een positieve maand november af.

"De Amerikaanse aandelenmarkten sloten in het rood, waarbij beleggers de boeken opschonen op de laatste dag van de maand", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

Madden merkte het bescheiden verlies op voor de Dow Jones maandag, maar wees er tegelijk op dat november de beste maand ooit was voor de index sinds 1987. Voor de S&P en Nasdaq zou november de beste maand zijn sinds afgelopen april.

Vorige week bereikte de Dow Jones-index al het hoogste punt ooit, maar nu lijkt het optimistische sentiment naar de achtergrond te zijn geschoven, aldus Madden.

Madden wees op cijfers van het MNI, die aantonen dat de economische activiteit in de regio Chicago in november minder hard is gegroeid. De inkoopmanagersindex van MNI daalde van 61,1 in oktober tot naar 58,2 deze maand. Dat is de laagste stand sind augustus. "Dit suggereert dat het economische herstel in de Verenigde Staten afzwakt", aldus de marktanalist van CMC Markets.  

"We hebben veel positief vaccinnieuws gehad", aldus marktstrateeg Daniel Morris van BNP Paribas Asset Management. Hij verwacht een verdere stijging van de beurzen tot het einde van het jaar met zo nu en dan wat winstnemingen door de aanhoudende zorgen over het coronavirus en eventuele verstoringen in het distributieproces van een vaccin.

Op macro-economisch vlak stonden er naast de inkoopmanagersindex voor de regio Chicago ook cijfers over de aanstaande woningverkopen in de VS op de rol. De index voor de aanstaande woningverkopen daalde met 1,1 procent tot 128,9, na een daling met 2,2 procent in september.

Op jaarbasis was sprake van een stijging met 20,2 procent, tegen 20,5 procent een maand eerder.

De prijs voor een vat ruwe olie is maandag lager gesloten, bij de start van de tweedaagse OPEC-vergadering. De januari-future voor een vat ruwe olie sloot maandag op de New York Mercantile Exchange 0,4 procent, ofwel 0,19 dollar, lager op 45,34 dollar.

Bedrijfsnieuws

S&P Global won circa drie procent. S&P Global fuseert met IHS Markit in een deal met een waarde van 44 miljard dollar. IHS Markit won krap acht procent.

Moderna steeg vrijdag al dik 16 procent en won maandag nog eens twintig procent. Het biotechconcern gaat extra coronavaccins leveren aan het Verenigd Koninkrijk, zo werd zondag bekend. Maandag kwam het concern bovendien met nieuwe onderzoeksdata die de werkzaamheid van ruim 94 procent bevestigen. Daarom wordt nu een noodvergunning aangevraagd in de VS.

Concurrenten Pfizer en BioNTech zouden binnen enkele dagen goedkeuring kunnen krijgen voor hun coronavaccin in het Verenigd Koninkrijk, meldde persbureau Bloomberg. De Britse toezichthouder wilde dit niet bevestigen en verwees naar een verklaring vorige week dat ze het vaccin zo snel als mogelijk beoordelen. Pfizer steeg circa drie procent en BioNTech 13 procent.

CureVac uit Duitsland wist de kaspositie in de eerste negen maanden van zijn lopende boekjaar behoorlijk te verstevigen nadat het biotechconcern in augustus naar de Nasdaq ging. Ook dankzij private plaatsingen en een deal met GlaxoSmithKline zit CureVac nu aardig in de slappe was. Het bedrijf uit Tübingen hoopt spoedig goedkeuring te krijgen voor een gecombineerde Fase 2 en 3 studie met zijn coronavaccin. Interimresultaten daarvan verschijnen op zijn vroegst in het eerste kwartaal van 2021. Het aandeel steeg in New York ruim 22 procent.

Nikola heeft een intentieverklaring met General Motors getekend om GM's waterstofbatterijen te integreren in de elektrische vrachtwagens van Nikola. De prototypes van de vrachtwagens worden vanaf eind 2021 getest. Het aandeel Nikola verloor circa 27 procent, terwijl GM bijna drie procent daalde. GM besloot af te zien van het nemen van een belang in Nikola.

PPG Industries neemt Ennis-FLint over voor circa 1,2 miljard dollar. Ennis-Flijt specialiseert zich onder meer in verfproducten die op asfalt en wegen kunnen worden gebruikt. PPG daalde enkele tienden van een procent.

Facebook en Google krijgen de komende weken vermoedelijk te maken met nieuwe mededingingsrechtszaken in de Verenigde Staten. Dit meldde The Wall Street Journal maandag. De krant meldde bovendien dat Facebook 1 miljard dollar betaalde voor startup Kustomer. Facebook en Google-moeder Alphabet sloten tot twee procent lager.

Beleggers zullen deze week verder letten op nieuws rond Airbnb. De online verhuurder van privéwoningen start met zijn roadshows in aanloop naar diens IPO.

Een andere aanstaande beursdebutant, DoorDash, wil ruim 2,8 miljard dollar ophalen met zijn IPO. De maaltijdbezorger wil 33 miljoen Class A aandelen uitgeven, naar verwachting voor 75 tot 85 dollar per stuk. Het bedrijf zou met de beursgang gewaardeerd worden op 27 miljard dollar.

S&P 500 index              3.621,63  (-0,5%)
Dow Jones index            29.638,64 (-0,9%)
Nasdaq Composite           12.198,74  (-0,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag hoger, met een plus van 1,4 procent voor de Japanse Nikkei en een winst van eveneens 1,4 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

Nikkei 225              26.811,67  (+1,4%)
Shanghai Composite      3.438,88 (+1,4%)
Hang Seng               26.626,27 (+1,1%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1957. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,1930 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1948 op de borden.

USD/JPY Yen   104,37
EUR/USD Euro  1,1957
EUR/JPY Yen   124,79

MACRO-AGENDA:

00:30 Werkloosheid - Oktober (Jap)
00:30 Inkoopmanagersindex industrie - November (Jap)
03:45 Inkoopmanagersindex industrie Caixin - November (Chi)
05:30 Rentebesluit Reserve Bank of Australia  (Aus)
09:00 Inkoopmanagersindex industrie - November (NL)
09:15 Inkoopmanagersindex industrie - November (Spa)
09:45 Inkoopmanagersindex industrie - November (Ita)
09:50 Inkoopmanagersindex industrie - November def. (Fra)
09:55 Inkoopmanagersindex industrie - November def. (Dld)
09:55 Werkloosheid - November (Dld)
10:00 Inkoopmanagersindex industrie - November def. (eur)
10:30 Inkoopmanagersindex industrie - November (VK)
11:00 Inflatie - November vlpg. (eur)
15:45 Inkoopmanagersindex industrie Markit - November def. (VS)
16:00 Inkoopmanagersindex industrie ISM - November (VS)
16:00 Bouwuitgaven - Oktober (VS)
16:00 Verantwoording Powell coronabeleid Fed (VS)
00:00 Bijeenkomst OPEC+ inclusief niet-leden (Oos)

BEDRIJFSNIEUWS:

22:00 Hewlett Packard Enterprise - Cijfers vierde kwartaal (VS)
22:00 Salesforce.com - Cijfers derde kwartaal (VS)

De Aandeelhouder TV

januari 18, 2021

Terugdringen overheidsschulden groot vraagstuk

januari 18, 2021

Nieuwe stimuleringen VS broodnodig

januari 18, 2021

Akzo overklast PPG | 18 januari 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 18, 2021

DAH presenteert de lunch chatsessie met Nico Inberg

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:14

  TA van Edward Loef – Europese bankaandelen tonen veerkracht

 • 12:24

  AEX op weg naar 671,5 punten

 • 08:18

  Europa lager van start & Chinese economie groeit met 2,3%

 • 16:49

  TA van Edward Loef – Amerikaanse schietsport in de lift

 • 08:38

  Amerikaanse beurshuizen positief over Europese aandelen & beursdag start rood

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Beleggen in China of Noord-Amerika?

 • 08:20

  Biden wil $2 biljoen extra & China heeft record handelsoverschot

 • 17:18

  TA van Edward Loef – Carrefour overnamekandidaat

 • 15:07

  Goudprijs verwachting 2021 – Waar gaat de goudprijs heen?

Masterclasses

 • 21 januari

  Voorspellen de grafieken verdere koersstijgingen?

Columns

Nieuw
18 jan 11:50 Nico Bakker

TA: HEINEKEN in trading range

18 jan 09:37 Cees Smit

Cees Smit: Value Picks

18 jan 07:52 Redactie

7 aandelen om te kopen voordat ze gaan exploderen