Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 30 november 2020 14:52

Wall Street richting lagere opening

De Amerikaanse futures voorspellen maandag een lagere opening voor Wall Street. Richting de openingsbel in New York noteerde de future op de Dow Jones index 0,5 procent in de min en die op de S&P 500 verloor 0,3 procent. De Nasdaq-future noteerde 0,2 procent hoger.

Het is de laatste dag van een succesvolle maand voor de Amerikaanse beurzen. De Dow Jones index doorbrak de 30.000 puntengrens en ligt op koers voor de beste maand in ruim 30 jaar, ondanks een forse stijging van het aantal coronagevallen in de Verenigde Staten, en vooralsnog een gebrek aan nieuwe stimulus.

Voor de S&P en Nasdaq zou november de beste maand zijn sinds afgelopen april.

Volgens marktkenners is het enerzijds de hoop op een coronavaccin die Wall Street positief stemt en anderzijds de ogenschijnlijk soepele machtsoverdracht tussen president Donald Trump en Joe Biden.

"We hebben veel positief vaccinnieuws gehad", aldus marktstrateeg Daniel Morris van BNP Paribas Asset Management. Hij verwacht een verdere stijging tot het eind van het jaar met zo nu en dan wat winstnemingen door de aanhoudende zorgen over het coronavirus en eventuele verstoringen in het distributieproces van een vaccin.

Op macro-economisch vlak is er vanmiddag aandacht voor de aanstaande woningverkopen in de VS in oktober en de inkoopmanagersindex voor de regio Chicago in de maand november.

De olieprijs daalde 0,7 procent bij de start van de tweedaagse OPEC-vergadering. Er wordt gespeculeerd dat het kartel en zijn bondgenoten het productiebeperkingsakkoord met een paar maanden zullen verlengen. De euro/dollar noteerde licht hoger op 1,1985.

Bedrijfsnieuws

S&P Global won in de voorbeurshandel 0,4 procent. S&P Global fuseert met IHS Markit in een deal met een waarde van 44 miljard dollar. IHS Markit won 7 procent.

Moderna steeg vrijdag al dik 16 procent en won maandag voorbeurs nog eens 13 procent. Het biotechconcern gaat extra coronavaccins leveren aan het Verenigd Koninkrijk, zo werd zondag bekend. Maandag kwam het concern bovendien met nieuwe onderzoeksdata die de werkzaamheid van ruim 94 procent bevestigen. Daarom wordt nu een noodvergunning aangevraagd in de VS.

Concurrenten Pfizer en BioNTech zouden binnen enkele dagen goedkeuring kunnen krijgen voor hun coronavaccin in het Verenigd Koninkrijk, meldde persbureau Bloomberg. De Britse toezichthouder wilde dit niet bevestigen en verwees naar een verklaring vorige week dat ze het vaccin zo snel als mogelijk beoordelen. Pfizer steeg in de elektronische handel voorbeus 1,5 procent en BioNTech 2,9 procent.

CureVac uit Duitsland wist de kaspositie in de eerste negen maanden van zijn lopende boekjaar behoorlijk te verstevigen nadat het biotechconcern in augustus naar de Nasdaq ging. Ook dankzij private plaatsingen en een deal met GlaxoSmithKline zit CureVac nu aardig in de slappe was. Het bedrijf uit Tübingen hoopt spoedig goedkeuring te krijgen voor een gecombineerde Fase 2 en 3 studie met zijn coronavaccin. Interimresultaten daarvan verschijnen op zijn vroegst in het eerste kwartaal van 2021. Het aandeel steeg voorbeurs in New York 6,5 procent.

Nikola heeft een intentieverklaring met General Motors getekend om GM's waterstofbatterijen te integreren in de elektrische vrachtwagens van Nikola. De prototypes van de vrachtwagens worden vanaf eind 2021 getest. Het aandeel Nikola verloor voorbeurs dik 15 procent, terwijl GM een half procent daalde. GM besloot af te zien van het nemen van een belang in Nikola.

PPG Industries neemt Ennis-FLint over voor circa 1,2 miljard dollar. Ennis-Flijt specialiseert zich onder meer in verfproducten die op asfalt en wegen kunnen worden gebruikt. PPG steeg in de elektronische handel licht.

Facebook en Google krijgen de komende weken vermoedelijk te maken met nieuwe mededingingsrechtszaken in de Verenigde Staten. Dit meldde The Wall Street Journal maandag. Facebook en Google-moeder Alphabet noteerden voorbeurs een half procent in de min.

Beleggers zullen deze week verder letten op nieuws rond Airbnb. De online verhuurder van privéwoningen start met zijn roadshows in aanloop naar diens IPO.

Een andere aanstaande beursdebutant, DoorDash, wil ruim 2,8 miljard dollar ophalen met zijn IPO. De maaltijdbezorger wil 33 miljoen Class A aandelen uitgeven, naar verwachting voor 75 tot 85 dollar per stuk. Het bedrijf zou met de beursgang gewaardeerd worden op 27 miljard dollar.

Slotstanden

Wall Street is vrijdag hoger gesloten na een verkorte handelssessie op Black Friday. De S&P 500 eindigde 0,2 procent in het groen op 3.638,35 punten en de Dow Jones index won 0,1 procent op 29.910,37 punten. De Nasdaq eindigde 0,9 procent in de plus op een slot van 12.205,85 punten en daarmee op een nieuwe recordstand.

De Aandeelhouder TV

januari 22, 2021

Tesla: Omzetgroei niet te handhaven

januari 22, 2021

Intel verrast | 22 januari 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 21, 2021

AEX 21 jan 21 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 21, 2021

AEX zet door | januari 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:49

  Nieuwe studie duidt op lagere effectiviteit van de vaccins op COVID-19 varianten & Europa start rood

 • 16:33

  TA van Edward Loef – Opwaartse koersuitbraken

 • 08:46

  Nieuwe all-time highs voor S&P 500 en Nasdaq 100 & Europa start groen

 • 17:14

  TA van Edward Loef – Rendement sprokkelen

 • 09:09

  ETF van de week: iShares 600 Utilities (EXH9)

 • 08:01

  Netflix blinkt uit & ASML overtreft eigen verwachtingen

 • 17:47

  TA van Edward Loef – TSMC waarschuwing

 • 08:24

  Beleggers negeren strengere coronamaatregelen & stevige winsten in Azië

 • 17:14

  TA van Edward Loef – Europese bankaandelen tonen veerkracht

Masterclasses

Columns

Nieuw
22 jan 09:16 Redactie

TA DAX: Vermoeidheidsverschijnselen

22 jan 07:12 Nico Inberg

PostNL wordt dividendtopper

21 jan 12:30 Redactie

DAH.nl opende de beurs bij Euronext!